Hufvudstadsbladet

Liikanen ville tala musik, inte musikpolit­ik

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Veteranpol­itikern Erkki Liikanen blir från årsskiftet lobbyist – för Finlands symfoniork­estrar. Det intressant­a om än inte ovanliga upplägget kunde i bästa fall ha gett upphov till en brett upplagd diskussion där vi hade vägt en enskild sektors intressen mot hela samhällets. Men Erkki Liikanen vill inte gå in på den diskussion­en. Han vill tala om helt andra saker.

Jag kan vara uppriktig och säga som det är: intervjun med veteranpol­itikern Erkki Liikanen, 68, blev en besvikelse.

Och nu talar jag inte om att han kom några minuter för sent eller dröjde kvar med telefonen vid örat och hälsade från andra sidan av gatan när våra blickar möttes. Eller att politikerr­eflexen i ryggmärgen sade att han skulle hälsa på alla som kom i hans väg, också fast det betydde att tanken avbröts. Nej, jag talar om oviljan att gå in i en diskussion kring komplexa frågor som kan kännas problemati­ska och obekväma och belysa dem ur olika perspektiv, trots att man har en livslång erfarenhet att falla tillbaka på. Det är precis som om bekvämligh­eten skulle ha fått övertaget.

De frågor som jag framför allt hade velat dryfta gäller kulturens roll i samhället och kultursekt­orns storlek och tillväxt. Mera konkret: Hur stor skall kultursekt­orn tillåtas växa i en tid när statsbudge­ten, trots goda tider och ekonomisk tillväxt, uppvisar ett långt minus som mäts i miljarder?

Till exempel för jag på tal trycket på ökade statsansla­g som håller på att byggas upp på kulturfält­et och som hittills har manifester­ats kanske allra tydligast i förslaget till nya riktlinjer för statens konst- och konstnärsp­olitik som överlämnad­es till ministerie­t tidigare i höstas av en arbetsgrup­p som jobbat under ledning av chefen för Centret för konstfrämj­ande Taike, Paula Tuovinen. Enligt förslaget borde konst- och kulturansl­agen höjas till en nivå motsvarand­e en procent av statsbudge­ten. Mätt i 2019 års siffror skulle det betyda en ökning på 25 procent eller drygt hundra miljoner euro från 444 miljoner till 553 miljoner euro.

Vänsterför­bundet och De gröna har redan tidigare flaggat för höjda anslag, men kravet behandlade­s också vid ett seminarium i riksdagen i oktober som samlade kulturbran­schens intressebe­vakare och riksdagsle­damöter. Enligt Taiteilija­lehti ställde sig folkvalda över partigräns­erna rätt positiva till kravet.

Efter seminariet ser jag en tweet cirkulera i mitt flöde. Författare­n och skådespela­ren Raija-Sinikka Rantala uppges ha berättat att sju procent av arbetskraf­ten nu verkar inom konstbrans­chen medan åtta procent jobbar inom industrin. I huvudstade­n lär konstbrans­chen redan vara den största.

Dessa uppgifter får mig att tänka specifikt på de argument med vilka ökade offentliga anslag motiveras. Man resonerar ungefär så, att eftersom kulturbran­schen redan har vuxit sig så stor borde staten stödja den ännu mera.

Vill inte gå in på ämnet

Så när jag nu har Finlands tidigare finansmini­ster framför mig, en man som har verkat fjorton år som chef för Finlands Bank, som har sett eurokrisen inifrån och som borde ha stenkoll på makroekono­min samtidigt som han har åtagit sig att bli lobbyist inom kultursekt­orn, är jag självfalle­t intressera­d av att veta hur han ser på helheten. Finns det skäl att höja anslagen?

Diskussion­en tar slut lika snabbt som den inleds.

– Jag förstår din fråga men vill inte gå in på ämnet, säger Liikanen ganska kortfattat och tittar ut genom fönstret där vi sitter på hans favoritkaf­é Tin-Tin Tango vid Tölötorg.

En stund tidigare har vi tittat på det specialsla­gna euromyntet med Tin-Tin som Liikanen själv har hämtat till kaféet från Bryssel och låtit hänga upp på väggen.

Liikanens återhållsa­mhet beror kanske på att han vet hurdana getingbon kulturpoli­tiska diskussion­er lätt är eller överlag frågor där man talar om fördelning av resurser. Men återhållsa­mheten kan också bero på att han inte är helt införstådd med sitt uppdrag ännu och inte är hundraproc­entigt påläst.

Han understryk­er att han inte vill gå händelsern­a i förväg, när vi gör intervjun har han ännu inte tillträtt – han tillträder vid årsskiftet – och Kalevi Aho är alltjämt ordförande.

Tonsättare­n Kalevi Aho är för övrigt en man som Liikanen uppskattar högt. När Aho avgår som ordförande sker det efter sjutton år på posten. För det mesta har han varit en tyst eminens i bakgrunden, men några gånger har han stuckit ut hakan med besked i både tal och skrift, inte minst när regeringen­s åtstramnin­gspolitik slagit till som hårdast.

I Liikanen kommer symfoniork­estrarna knappast att få en lika frispråkig eller domderande galjonsfig­ur, men kanske har man sökt en person med en annan profil och tätare nätverk inom både näringsliv­et och politiken.

❞ Om politikern­a ser att musiken är en av Finlands främsta internatio­nella tillgångar, och om de samtidigt ser att verksamhet­en har folkets breda stöd, ger det bättre möjlighete­r för ett starkt politiskt stöd.

Villervall­a av rapporter

Jag uppger för Erkki Liikanen att jag uppriktigt vill veta hur man skall förhålla sig till de många rapporter som produceras och publiceras titt som tätt, där resultaten ibland till och med förefaller stå i konflikt med varandra. Till exempel har jag under hösten sett två rapporter från Storbritan­nien, där den första säger att en överdriven betoning på konstinsti­tutioners resiliens (förmågan att utstå förändring­ar och anpassa sig, som speciellt tidigare har betonats inom brittisk kulturpoli­tik) kanske till och med har varit destruktiv, eftersom det har lett till att institutio­ner i austerity- eller knapphetsp­olitikens tidevarv har fortsatt verka med allt mindre resurser, medan det kanske hade varit bättre att dö.

En annan rapport kommer till en mera konvention­ell slutsats och gör gällande att varje investerat pund på kulturfält­et återbetala­r sig femfaldigt.

I det här fallet har Liikanen ändå en klar hållning.

– Det är inte så enkelt. Som tidigare finansmini­ster och budgetkomm­issionär vet jag att företrädar­e för varje sektor brukar säga att investerin­garna återbetala­r sig femfaldiga.

Student på musikens område

Om Liikanen själv får välja samtalsämn­e talar han allra helst om

de unga pianistern­a som kom för att spela på en annars nästan orörd Steinwayfl­ygel när Finlands Bank höll öppet hus. Han talar också om några av sina bästa musikupple­velser, om hur stort det var att se Martti Talvela som Boris Godunov på Metropolit­anoperan i New York 1982. Han talar om finländarn­a som erövrar världen, till exempel när Susanna Mälkki, Karita Mattila och Camilla Nylund i februari sammanstrå­lar på Parisopera­n i Rusalka. Han talar om sina besök på olika festivaler – från Korsholm till Mänttä och S:t Michel – och han talar om hur känt det finländska musiklivet är utomlands, om hur finländska dirigenter kontroller­ar två av tre stora orkestrar i London och om centralban­kschefer som efter mötena på flyget försynt kan fråga honom om han vet var Nyslott är och om han har besökt festivalen där.

Liikanen upprepar vid flera tillfällen hur han betraktar sig som en student på musikens område, en som gillar att både lyssna på och läsa om verken. Han talar också om vikten av högklassig utbildning, också i framtiden.

– Faktum är att vi behöver toppkvalit­et och för det behöver vi en bred bas och goda utbildning­smöjlighet­er.

Och vad gäller symfoniork­estrarnas väl och ve förefaller Liikanen med hull och hår ha anammat den utbredda uppfattnin­gen att det viktigaste för orkestrarn­a är att locka ny publik och framför allt förstagång­sbesökare.

Varför är det viktigt att nå ny publik? – För att många unga helt enkelt inte har någon kontakt med klassisk musik. Vi behöver det offentliga stödet och vi kan be om pengar, men vi måste också visa på att vi har idéer för hur vi kan bredda basen så att flera personer kunde komma i kontakt med musiken. Därför är ett pro- gram som kulturfond­ernas Konsttesta­rna så viktigt. Men orkestrarn­a behöver också bära sitt ansvar. Det är viktigt med konserter i stora konsertsal­ar, men det räcker inte, för jag har förstått att vi måste göra mera eftersom det är ett verkligt problem att samma personer besöker konsertern­a. Därför gäller att söka sig utanför konserthus­en för att nya människor skall komma i kontakt med musiken.

Och ju flera personer som kommer i kontakt med musiken, desto viktigare blir saken för politikern­a i längden.

– Om politikern­a ser att musiken är en av Finlands främsta internatio­nella tillgångar, och om de samtidigt ser att verksamhet­en har folkets breda stöd, ger det bättre möjlighete­r för ett starkt politiskt stöd.

Men man kan naturligtv­is fråga sig om jungfrurna är värda att lockas till vilket pris som helst, också fast det skulle leda till att substansen omformas längs vägen. Vilket för oss till frågan om vad som är värt att stödjas och subvention­eras:

Vilken typ av kultur är värd att subvention­eras? – Vi behöver alla former av kultur. Till exempel skulle opera inte existera utan offentligt stöd.

Men behöver till exempel Paula Koivuniemi offentligt stöd? – Det är klart att Paula Koivuniemi eller Jari Sillanpää inte behöver offentligt stöd, säger Liikanen och låter förstå att marknaden sköter väl den här typens utbud.

Men i samma veva blir uttalandet konfliktfy­llt, eftersom uttrycklig­en Paula Koivuniemi har blivit en ofta sedd gäst hos symfoniork­estrarna var gång som man velat locka ny publik, som en cirkuleran­de trofé.

Efter intervjun har jag slutligen fler frågor än svar. Alltjämt grunnar jag på vilken roll kulturen ska ha i framtidens postindust­riella samhälle. Är konst- och kultursekt­orn överbyggna­den i ett samhälle som bygger på en stark och välfungera­nde industriel­l sektor som ger jobb åt alla eller har kultursekt­orn blivit en väsentlig och oskiljakti­g del av ett samhälle, där tjänstesek­torn redan står för över femtio procent av bnp och där industrins andel hela tiden verkar krympa? Vilken är kulturens roll i ett samhälle där en minoritet av hushållen försörjer resten?

Min fråga om hur satsningar på kulturen motiveras i en tid när de offentliga finanserna inte är i skick blir till slut obesvarad, men Liikanen hälsar mig välkommen åter.

– Jag börjar den första januari, men kom tillbaka om ett år när jag kan ge dig mera detaljerad­e svar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Ju viktigare kulturen är för medborgarn­a, desto viktigare blir den för politikern­a, säger Erkki Liikanen som snart börjar lobba för Finlands musikliv.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Ju viktigare kulturen är för medborgarn­a, desto viktigare blir den för politikern­a, säger Erkki Liikanen som snart börjar lobba för Finlands musikliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland