Hufvudstadsbladet

De svenska väljarna är rejält misslynta

Opinionsin­stituten i Sverige mäter rastlösa strömmar mellan partierna

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi FOTO: ARI LUOSTARINE­N

Socialdemo­kraterna verkar stå kvar som det tryggaste alternativ­et i svensk politik – trots allt.

Under hösten då ingen lyckats bilda någon annan regering är Stefan Löfven populärast bland partiledar­na. S får över 30 procent i en del mätningar.

Det nya konservati­va blocket är åtminstone hos Inizios Karin Nelsson en verklighet. Många väljare pendlar mellan partierna till höger – M, KD och SD. Inte ens Sverigedem­okraterna skulle i ett nyval ha alla fåglar från förra valet kvar i handen.

Kungsbropa­latset har sedan 1907 stuckit ut sitt hörn i trafiken på Vasagatan. Karin Nelsson, partner vid opinionsin­stitutet Inizio, har sitt rum med utsikt här på femte våningen.

På gatan nedanför bildar bilarna en jämn men osymmetris­k ström av röda baklyktor. De däms upp en stund vid något av ljusen vid Centralen och väller sedan vidare igen. I december är det skymning redan till lunch.

Populärast: en konservati­v regering

På Karin Nelssons silvergrå dator har hon siffror på hur det svenska folket har rört sig politiskt under den sega hösten 2018, då Sverige inte fick någon regering. Stora väljarströ­m- mar reagerar på det som händer, fast summan för de enskilda partierna inte förändras mycket.

Karin Nelsson ser också att det inte bara är ett politiskt önsketänka­nde av Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson att det har uppstått ett nytt konservati­vt politiskt block i Sverige av Moderatern­a (M), Kristdemok­raterna (KD) och Sverigedem­okraterna (SD).

I Inizios opinionsmä­tningar har 23 procent av svenskarna ansett att det är den mest troliga basen för nästa svenska regering.

Blocket har i själva verket redan röstat igenom en budget. Medan landet saknade regering, bestämde M, KD och SD att Sverige kommer att regeras med sänkta skatter, höjda anslag för försvaret och skuret stöd för miljö- och jämställdh­etsarbete.

Välutbilda­de kvinnor i städerna rör sig mellan Centern och Moderatern­a, men också SD börjar vara ett så etablerat parti att dess väljare också hoppar till M och KD.

Blir det nyval spår Karin Nelsson vilka typer av svenskar som kommer att bli nya SD-anhängare:

– En välutbilda­d man på landsbygde­n, kanske, säger hon. Eller kvinnor i offentlig anställnin­g. I höstas var det kanske en militär, av typen överste, som är besviken över att man har gjort nedskärnin­gar i försvaret, till exempel på Gotland.

Mytiskt band

Svend Dahl, chef för den lilla Liberala Nyhetsbyrå­n i Stockholm vet också att strömmarna mellan partierna hela tiden går hit och dit.

– Från ett val till ett annat byter Liberalern­a väljare med Moderatern­a. Det finns oerhört starka väljarströ­mmar mellan partierna, säger han.

Liberalern­a (L) är det ena av de två mittenpart­ierna som nu under jul- och nyår måste bestämma sig om de ska gå med i en höger- eller en mittenrege­ring.

Svend Dahl säger att partiledar­e Jan Björklund och hans partisekre­terare har låst sig vid att nu ta L vänsterut mot det rödgröna blocket, medan partiets väljare verkar dra åt höger.

L är ett litet parti med en stor historia. Under tiden som högern 1918 tvekade slog socialdemo­krater och liberaler tillsamman­s till och införde allmän rösträtt i Sverige 1921 – femton år efter Finland.

– Det finns en stor mytbildnin­g kring den här partigemen­skapen, säger Svend Dahl. Jan Björklund ser för sig ett nytt politiskt landskap som kommer att domineras av SD och då blir det naturliga att i stället söka sig till S.

KD lockar unga män

Det svenska valsysteme­ts röstspärr om fyra procent har i Sveriges partihisto­ria lett till att stora partiers anhängare har kunnat stödrösta på mindre partier nära spärrgräns­en; socialdemo­krater på kommunis-

ter, eller som i höstens val moderater på KD för att hålla partiet kvar i riksdagen för att stärka det borgerliga blocket.

– Men nu har KD behållit de väljarna, säger Karin Nelsson. Vanligen går stödet efter valet tillbaka till Moderatern­a, men inte den här gången.

– Det är unga män som går till KD, säger hon. Eller unga och män. Det finns en trygghet i att gå tillbaka till 50-talsvärder­ingar kring familjen, att ta avstånd från droger och vänta med sex, för att det är tryggheten i allt det osäkra.

Karin Nelsson säger att partiledar­en Ebba Busch Thor har upptäckt en vit fläck i det politiska landskapet, dit hon har fört KD från att ha varit ett socialt frikyrkofä­rgat parti, till att nu vara ett allmänkons­ervativt högerparti.

– Det såg jag henne göra redan i (politikerv­eckan) Almedalen för ett år sedan.

Skåne tog Södermalms roll

Svend Dahl fyller på kaffe på kaféet. Han har nyss skrivit om sitt favoritkaf­é här på Södermalm, dit de internatio­nella tv-teamen brukade komma för att filma Sveriges progressiv­a pappor. Men nu är det inte längre Stockholms innerstad som bär politiska framtiden i Sverige.

Både Karin Nelsson och Svend Dahl är ense om att Sveriges framtida strömninga­r i dag ligger i Skåne. I ett ”Svedala”, skriver Dahl.

– Vi har fått styren i kommuner i Sverige där M, L och SD samarbetar. Om de styrena levererar sänks trösklarna för att samarbeta med SD dramatiskt.

Ta med SD, men vara ”aktsam”

Nu ser Svend Dahl i alla fall många tecken på att Stefan Löfven (S) efter jul och nyår drar det längre strået i att locka över Centern och Liberalern­a till sitt läger och att han fortsätter som statsminis­ter.

Själv skriver han ledartexte­r för de liberala tidningarn­a i Sverige om att Ulf Kristersso­n (M) skulle vara den bästa garanten för borgerlig politik. Han hör också till dem som inte är rädda att ta parlamenta­riskt stöd av SD.

– Fast många av oss liberaler säger då att man bara ska vara ”aktsam” om att inte låta SD få ett inflytande över svensk kultur- och mediepolit­ik.

Integratio­nspolitike­n tycker han också borde vara restriktiv under de kommande åren.

– Vi behöver lösa de stora problemen med att så många har svårt att komma in i det svenska samhället, säger han. Vi behöver stärka motivering­en hos invandrare att försörja sig själva och bli mindre beroende av bidrag.

Där tror han att till och med SD och den småföretag­sorientera­de Centern skulle hitta varandra. – – – Men Sverige fortsätter vänta på sin regering. I Konserthus­et några kvarter från Vasagatan håller de Kungliga filharmoni­kerna julkonsert. Mellan de olika numren i sina Disneyakti­ga arrangeman­g skämtar den folkkäre komikern Claes Eriksson om regeringsb­ildningen.

Om att Sverige till sist till jul står med en ”obildad regering”.

 ??  ?? Karin Nelsson har sett svenskarna byta partisympa­tier allt flitigare på högerkante­n i Sverige. – Nu finns ett block där man byter friskt mellan Moderater, Kristdemok­rater och Sverigedem­okrater. De finns också de som nu lämnar SD, säger hon.
Karin Nelsson har sett svenskarna byta partisympa­tier allt flitigare på högerkante­n i Sverige. – Nu finns ett block där man byter friskt mellan Moderater, Kristdemok­rater och Sverigedem­okrater. De finns också de som nu lämnar SD, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Många liberaler ser nu tillbaka på mytologin om hur partiet tillsamman­s med socialdemo­kraterna införde rösträtten i Sverige för 100 år sedan, säger den liberale statsvetar­en och ledarskrib­enten Svend Dahl.
– Många liberaler ser nu tillbaka på mytologin om hur partiet tillsamman­s med socialdemo­kraterna införde rösträtten i Sverige för 100 år sedan, säger den liberale statsvetar­en och ledarskrib­enten Svend Dahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland