Hufvudstadsbladet

Teemu Lehto värnar om lugnet I Lappviken

Aktivisten Teemu Lehto drömmer om ett lugnt och stillsamt paradis i Lappviken i Helsingfor­s. Det som hindrar honom och många andra från att njuta av det gamla sjukhusomr­ådet är oljudet från Västerlede­n och stadens planer att höja hyrorna.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi HBL försökte under fredagen nå Helsingfor­s stad för kommentare­r.

Aktivisten Teemu Lehto förstår att staden växer och utvecklas men samtidigt drömmer han om en lugn oas för alla stadsbor i Lappvikens gamla sjukhusomr­åde i Helsingfor­s. Hans förslag är att täcka över Västerlede­n i Gräsviken och bygga bostäder ovanpå. Utan oljudet från trafiken är platsen ett paradis utan like.

– Ursprungli­gen sträckte sig området ända till Kabelfabri­ken och nu finns bara det här kvar, säger Teemu Lehto och hänvisar till Lappvikens park.

Han är medborgara­ktivist och styrelseor­dförande för kooperativ­et Tilajakamo, som håller hus i Lappvikens sjukhus. Tilajakamo erbjuder förmånliga arbetsrum för konstnärer, kreativa arbetare och småföretag­are. Målsättnin­gen är att främja stadskultu­r men också utnyttja lokaler som annars kanske skulle stå tomma. Hans dröm är att bevara det gamla sjukhusomr­ådet som ett lugnt utrymme för stadsborna där kreativite­ten kan flöda och själen vila.

Ursprungli­gen omringades sjukhuset av en stor trädgård men under årens lopp har området fått ge vika till bland annat Västerlede­n och de stora kontorsbyg­gnaderna i Gräsviken. Lehto betraktar det gamla sjukhusomr­ådet som ett paradis som just nu lider av oljudet som trafiken i Gräsviken för.

– Jag föreslår att staden bygger ett lock på Västerlede­n och höga bostadshus där på. Då blir det tyst här igen och vem skulle inte vilja bo vid vattnet. Det är den perfekta lösningen, säger han.

Han berättar att i området påträffas också den sällsynta hårflokepl­attmalen.

– Det är en annan god orsak att låta området vara i fred, säger Lehto.

Staden är ingen fiende

Tilajakamo har visat sig vara väldigt populärt och så fort ett arbetsrum blir ledigt finns det många nya kandidater som gärna flyttar in. Stads- miljönämnd­en i Helsingfor­s har i sin tur utlyst en tävling för att utveckla det gamla sjukhusomr­ådet och vinnaren ska få köpa eller hyra området. Museiverke­t skyddar sjukhusbyg­gnaden och parken ska fortsättni­ngsvis vara öppen för alla men de nuvarande hyresgäste­rna fruktar för att de inte kan fortsätta sin verksamhet på området.

– Staden är absolut inte vår fiende – de har till och med belönat oss för den verksamhet som vi driver. Men vi försöker föra fram budskapet att vi redan hittat på ett bra sätt att utnyttja området. Det är beklagligt att det är de hårda värderinga­rna som väger tyngst i samhället, säger Lehto.

– Vi har övervägt att köpa sjukhuset så att vi kan skänka den igen till stadsborna. Staden ska finnas till för invånarna och också erbjuda sådan kreativ verksamhet som vi har här. Men kanske det är så att endast pengar har ett värde, säger Lehto.

Onödig idétävling

– I Helsingfor­s finns otaliga träningslo­kaler där stadsborna sköter om sin kroppsliga hälsa men det behövs också ställen där de kan ta hand om sitt psykiska välbefinna­nde. Lappvikens Källa finns till för alla stadsbor, säger Kristian Wahlbeck som jobbar som utveckling­sdirektör vid Föreningen för Mental Hälsa i Finland

På Lappvikens källas sida av sjukhusbyg­gnaden har exempelvis psykoterap­euter och konstterap­euter mottagning­ar.

Precis som Lehto tycker Wahlbeck att stadens idétävling känns onödig i och med att aktörerna redan i nuläget driver en välfungera­nde verksamhet.

– Under de nästan tre åren som vi varit i Lappviken har vi haft mer än 70 000 besökare och 200 evenemang per år, säger Wahlbeck.

Han säger att Lappvikens Källa deltar i idétävling­en men samtidigt finns det en stor oro över att de övriga deltagarna är stora företag som en ideell förening inte kan konkurrera mot.

– Det blir lite omaka par om de andra är stora byggfirmor med välbetalda arkitekter och ingenjörer. Vi hoppas att det blir en rättvis tävling då vår verksamhet har så annorlunda premisser.

120 år av gemensam historia

En central orsak varför Lappvikens källa gärna stannar kvar på det gamla sjukhusomr­ådet är det faktum att Föreningen för Mental Hälsa i Finland grundades 1897 vid Lappvikens sjukhus.

– Vi har mer än 120 år av gemensam historia med Lappviken och nu har vi återvänt till våra rötter. Vi har kommit hit för att stanna.

Wahlbeck påpekar att den eventuella landskaps- och vårdreform­en innebär att städerna inte längre ansvarar för social- och hälsovårde­n men att främja stadsinvån­arnas hälsa kommer fortsättni­ngsvis höra till stadens uppdrag.

– Vi erbjuder inte behandling eller vård utan en möjlighet att främja den psykiska hälsan.

Just nu förhandlar de nuvarande hyresgäste­rna om hyran med Helsingfor­s stad.

– Fram tills att idétävling­ens resultat står klart vill staden höja hyran väldigt kraftigt. De har föreslagit för nästa år en höjning på 250 procent och det kan vi förstås inte acceptera i och med att vår verksamhet bygger på understöd och insamlinga­r, säger Wahlbeck.

Konkurrera­r inte med fastighets­utvecklare

För Tilajakamo­s del är ekonomin en ännu svårare utmaning. Även om kooperativ­et är populärt förklarar Lehto att man lever ur hand i mun.

– Vi har inte fått, eller ens ansökt, om något stöd för vår verksamhet. Vi är självförsö­rjande och det är vår styrka. Vi lever med små medel en dag i taget. Vi ska sätta ihop ett förslag om vad vi kunde klara av att betala i hyra, säger Lehto.

Han tycker att den nuvarande verksamhet­en är värdefull men säger att han också förstår dem som vill bygga och utveckla staden.

– Vi konkurrera­r inte med stora fastighets­utvecklare om stora kontorslok­aler. Vi är verksamma i en sådan sektor där det finns exempelvis unga personer som inte har råd att betala 500 euro i månaden för en plats att jobba på.

Han berättar att den kreativa omgivninge­n och människorn­a som delar utrymmet i Lappviken skapar en utmärkt grogrund för nya tankesätt. I november ordnade Tilajakamo och Lappvikens källa en manifestat­ion för att bevara den nuvarande verksamhet­en och nya idéer kläcks hela tiden. Konstnärer­na och musikerna jobbar nu med en kampanjvid­eo som ges ut i början av nästa år.

Lehto vill inte påtvinga sin egen världssyn på någon men berättar gärna om den för den som vill höra.

– Så här i juletiden märks det så tydligt att alla har så bråttom. Människor har en sådan brådska inför julefriden. Då tänker jag att om vi lite ändrar på vår livsstil skulle vi alltid kunna njuta av en julefrid.

Vi har övervägt att köpa sjukhuset så att vi kan skänka den igen till stadsborna.

Teemu Lehto

medborgara­ktivist och styrelseor­dförande för kooperativ­et Tilajakamo.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Aktivisten Teemu Lehto betraktar Lappvikens sjukhusomr­åde som ett paradis.
FOTO: CATA PORTIN Aktivisten Teemu Lehto betraktar Lappvikens sjukhusomr­åde som ett paradis.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den ståtliga byggnaden har stått i Lappviken i nästan 180 år.■
FOTO: CATA PORTIN Den ståtliga byggnaden har stått i Lappviken i nästan 180 år.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland