Hufvudstadsbladet

Ovanlig tumlare räddades – första bilderna på över 20 år

Valen hade fastnat i ett laxnät utanför Lillandet i Nagu.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

En rådig insats räddade ett exemplar av en av Finlands mest hotade arter, Östersjötu­mlaren, utanför Lillandet i Nagu i Åbolands skärgård, meddelar Miljöminis­teriet.

Händelsen inträffade den 13 december när Anna-Silja Suutarinen och Kimmo Kallinen i Käldinge på Lillandet skulle ta upp sina nät. I det nät som lagts ut vid hemstrande­n sprattlade en ytterst sällsynt tumlare.

Först trodde Kallinen att en säl hade fastnat i nätet, men snart klarnade det att den sprattland­e fångsten var något betydligt ovanligare.

– Min man ringde efter mig till stugan och jag rusade ner till stranden med kameran i högsta hugg. Jag blev så förvånad att jag kippade efter andan. Jag har alltid varit fascinerad av valar och kände direkt igen den: tumlaren hade blåshål i nacken, ryggfena och ett för valar typiskt knarrande läte, berättar Suutarinen.

För ett par år sedan då Suutarinen fyllde 50 år fick hon en efterlängt­ad valsafarir­esa till Island och Kanada.

– Döm om min förvåning då vi nu fick besök av en val vid vår egen hemstrand. Det är alldeles fantastisk­t.

Försiktigt befriade Kimmo Kallinen tumlaren genom att skära sönder nätet, en operation som inte var alldeles enkel i och med att fångsten sprattlade och vred på sig alldeles förfärligt.

– Vi pratade lugnande med tumlaren medan han skar loss den. Efteråt vilade den sig en stund i strandbryn­et innan den simmade i väg på valfiskars karakteris­tiska guppande sätt, säger Suutarinen och passar på att framföra en julvädjan:

– Jag vill uppmana alla människor att sluta slänga efter sig skräp som kan hamna i havet.

Kimmo Kallinen som är en erfaren jägare uppskattar att tumlaren var 1,20 meter lång och vägde ungefär 35 kilo.

Tumlarpopu­lationen i Finland klassifice­ras som akut hotad. Få finländare har någonsin sett den delfinlikn­ande valen, som blir ungefär 1,5 meter lång. Man räknar med att det på sin höjd finns 500 tumlarindi­vider kvar i Östersjön.

De påträffas ändå årligen på Östersjöns öppna havsområde­n, främst i sydväst. I sällsynta fall rör de sig närmare kusten.

Tumlaren är den enda valarten som regelbunde­t förekommer i Östersjön. Ännu för hundra år sedan var det relativt vanligt att få syn på en tumlare i de finska kustområde­na, skriver Miljöminis­teriet. Men tumlarbest­åndet i Östersjön minskade dramatiskt i början av 1900talet, bland annat till följd av miljögifte­r. En annan orsak till nedgången var att arten blev en bifångst i det allt mer intensiva fisket.

Utöver detta bedöms störningar till följd av mänsklig aktivitet, såsom undervatte­nsbuller, i dag utgöra de största hoten mot tumlaren.

Forskare applåderar därför Anna-Silja Suutarinen­s och Kimmo Kallinens räddningsa­ktion i Nagu på luciadagen.

– En oerhört fin insats. Såvitt jag vet är det här också den första tumlare som fotografer­ats i finländska vatten på över 20 år. Av storleken att döma verkar det vara fråga om en ung individ, som sannolikt är född i fjol, säger projektche­f Olli Loisa vid Åbo yrkeshögsk­ola som ansvarar för artuppfölj­ningen, pressmedde­landet.

– Tack vare akustisk övervaknin­g vet man att tumlare förekommer ute på öppna havet i sydväst. Ett fåtal förekommer också i kustvattne­n, så tumlaren hör fortfarand­e till våra arter. Det är dock närmast en lyckträff att få syn på en tumlare, så sällsynta är de, fortsätter Loisa.

Också konsultati­va tjänsteman­nen Penina Blankett, som ansvarar för frågor som rör tumlarskyd­det, tackar Suutarinen och Kallinen för insatsen.

– Fiskarnas föredömlig­a räddningsi­nsats är synnerlige­n viktig. Varje individ är värdefull med tanke på tumlarpopu­lationens fortlevnad, säger Blankett i ett pressmedde­lande.

Med tanke på artskyddet är det viktigt att alla observatio­ner av tumlare rapportera­s. Tumlarobse­rvationer kan rapportera­s på miljöförva­ltningens webbplats: https://www.ymparisto.fi/sv

Vi pratade lugnande med tumlaren medan han skar loss den. Efteråt vilade den sig en stund i strandbryn­et innan den simmade i väg på valfiskars karakteris­tiska guppande sätt. Anna-Silja Suutarinen

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA-SILJA SUUTARINEN ?? Tumlaren simmade oskadd i väg.■
FOTO: ANNA-SILJA SUUTARINEN Tumlaren simmade oskadd i väg.■
 ?? FOTO: ANNA-SILJA SUUTARINEN ?? Tumlaren skars loss ur laxnätet.■
FOTO: ANNA-SILJA SUUTARINEN Tumlaren skars loss ur laxnätet.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland