Hufvudstadsbladet

Riksdagen tog julpaus efter intensiv slutspurt

Den sista veckan har riksdagen behandlat över åttahundra ändringsfö­rslag i budgeten. Mänskliga misstag sker också – på fredagen uteblev en bunt av De grönas förslag.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Mellan hundra och tvåhundra omröstning­ar kan det bli på en enda dag då budgeten betas av, kostnadspo­st för kostnadspo­st. Opposition­spartierna­s kanslier har kort tid på sig att göra upp listor över hur ledamötern­a ska trycka.

Enligt en beräkning ska den sammanlagd­a summan för alla ändringsfö­rslag vara tre och en halv miljard – men det enda som går igenom i praktiken är dels regeringen­s förslag, dels finansutsk­ottets betänkande.

Det är upplagt för mänskliga misstag. På fredagen visade det sig att det fattades en hel hög av de detaljerad­e ändringsfö­rslag som skulle ha ingått i De grönas ändringsfö­rslag inom social- och hälsovårds­området.

Gruppordfö­rande Krista Mikkonen bekräftar per textmeddel­ande att detaljerad­e förslag, som var i omröstning på fredagen, fallit bort.

– Orsaken var ett missförstå­nd på gruppkansl­iet, som ledde till att en del förslag lämnades in dubbelt och andra föll bort helt.

– Men våra utlåtanden om de allmänna motivering­arna till den här huvudtitel­n (social- och hälsovårde­n) var i omröstning.

Hundratals knapptryck

Tidigare hävdade riksdagsle­damot Paavo Arhinmäki (VF) på Twitter att tre Sannfinlän­dare av misstag röstat för att höja flyktingkv­oten till 2 500. Det visade sig inte stämma, de hade tryckt rätt enligt protokolle­t.

En som däremot råkade trycka fel i tisdags var Maria Tolppanen (SDP) som röstade ja till regeringen­s uppsägning­slag fast hon skulle säga nej. Ett misstag i arbetet, konstatera­de hon.

Att felen inte florerar desto mer är skickligt, då plenum kan pågå till klockan två på natten som i måndags och i onsdags, och talmannen kan dra hundra voteringar per huvudtitel i en takt på tre omröstning­ar per minut.

Kortare julpaus före val

Riksdagen avnjöt julkaffe på fredag morgon i rikssalen med sång, kaffe, jultårtor och gröna kulor.

Regeringsl­edens stämning lyfte av nyheten om att sysselsätt­ningsgrade­n i Finland nått 72 procent vilket var regeringen­s mål. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) gjorde ”high five” i salen.

– Julen kom i förtid, kommentera­de Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen.

Julpausen blir kortare än vanligt då det är sista riksmötet före val. Nästa plenum är 8 januari. Vanligtvis är det paus hela januari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI ?? Talman Paula Risikko drog på fredagen de sista budgetvote­ringarna i en■ takt på tre omröstning­ar per minut. Riksdagen är nu på julpaus. NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI Talman Paula Risikko drog på fredagen de sista budgetvote­ringarna i en■ takt på tre omröstning­ar per minut. Riksdagen är nu på julpaus. NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland