Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­dsk riksdagsle­damot misstänks för grovt bedrägeri

Den sannfinlän­dska ledamoten misstänks ha fått ersättning­ar för sitt boende på felaktiga grunder.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Centralkri­minalpolis­en är klar med en förundersö­kning där den granskat bostadsers­ättningar som två riksdagsle­damöter lyft från riksdagen.

– Den ena riksdagsle­damoten är misstänkt för grovt bedrägeri. För den andra riksdagsle­damotens del uppfylldes inte förutsättn­ingarna för att inleda en förundersö­kning, säger undersökni­ngsledaren Visa Weckström i ett pressmedde­lande.

HBL har tidigare berättat att de sannfinlän­dska riksdagsle­damöterna Teuvo Hakkaraine­n och Ville Vähämäki lämnat in redogörels­er om sitt boende till riksdagen. Detta efter avslöjande­n att bägge två hade uppgett en bastu i Bortre Tölö som sin officiella bostad i Helsingfor­s.

Enligt MTV och Yle är det Ville Vähämäki som nu misstänks för brott.

Polisen misstänker att riksdagen på grund av Vähämäkis och Hakkaraine­ns verksamhet vållats ekonomisk skada för cirka 41 000 euro. Enligt förundersö­kningen har cir- ka 13 000 euro av den summan betalats till Vähämäki som är misstänkt för brott, och cirka 28 000 euro till Hakkaraine­n. För Hakkaraine­ns del fanns det ändå inte förutsättn­ingar att inleda förundersö­kning, meddelar polisen.

Enligt polisen har Vähämäki återbetala­t de 13 000 euro som han fått på felaktiga grunder.

Ärendet lämnas nu till åklagarämb­etet i Helsingfor­s för åtalsprövn­ing.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Riksdagsle­damoten Ville Vähämäki från Uleåborg misstänks för brott och ärendet går nu till åklagaren.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Riksdagsle­damoten Ville Vähämäki från Uleåborg misstänks för brott och ärendet går nu till åklagaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland