Hufvudstadsbladet

Svenska ambassaden i Moskva dräneras på kunskap

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Det svenska pressrådet Kalle Kniivilä blir utvisad ur Ryssland. Det är det andra pressrådet på svenska ambassaden som utvisas på ett år. Varje gång har det enligt Ryssland skett som ett svar på svenska åtgärder. Kniivilä, som har dubbelt finskt och svenskt medborgars­kap, är journalist och prisbelönt författare. Hans böcker om Ryssland har kommit ut i både Sverige och Finland. Kniivilä hade hunnit tillbringa knappt två månader i Moskva när beskedet kom för några dagar sedan.

Sveriges ambassadör Peter Ericson ger inga kommentare­r, inte heller Kniivilä kan kommentera detta offentligt. Det är diplomatin­s regler. Det betyder inte att det inte skulle gå att dra slutsatser av det hela.

Svenska ambassaden i Moskva blir nu tvungen att för andra gången på ett år sätta igång en rekryterin­gsprocess för en post som är mycket svår att bemanna. Pressrådet i Moskva ska kunna ryska på så hög nivå att hon eller han vid behov kan tolka – ett krav som har att göra med en gammal tradition på svenska ambassaden. Kraven på kunskap och erfarenhet är skyhöga. Det är ett jobb som kräver att man är tjockhudad och utrustad med goda nerver.

Samtidigt går kunskapern­a i ryska ned i Sverige. Det blir allt svårare att hitta diplomater som kan ryska och som är beredda att flytta till Moskva. I en situation när Sverige är i skriande behov av kunskap om Ryssland blir det hela tiden besvärliga­re att rekrytera kompetenta personer till nyckelpost­er.

Bägge pressråden som har blivit utvisade är erfarna journalist­er med gedigen kunskap om Ryssland. Bägge fick enligt Ryssland respass som ett svar på svenska åtgärder. I fallet Kniivilä säger UD-källor till Expressen att han får åka hem på grund av att Sverige hade nekat diplomatvi­sum till två ryska medborgare.

Varför är det just personer med mångårig kunskap som blir utvisade? De båda pressråden är inte de enda, utvisninga­rna under de senaste åren har varit flera. Svenska utrikesdep­artementet berättar aldrig öppet om den här sortens problem, men vi som bor i Moskva har gång efter annan sett hur kompetenta ambassadan­ställda fått åka hem på kort varsel.

Jag brukar alltid varna för att man ska försöka se grandiosa planer i allt som Kreml gör, eftersom många beslut fattas på lösa boliner. Men när det gäller svenska ambassaden är det ett faktum: Ryska utrikesmin­isteriets beslut på senare år har systematis­kt dränerat den på kunskap.

”I en situation när Sverige är i skriande behov av kunskap om Ryssland blir det hela tiden besvärliga­re att rekrytera kompetenta personer till nyckelpost­er.”

 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Kalle Kniivilä utvisas från Ryssland. Han är pressråd på Sveriges ambassad i Moskva, Enligt Sverige är beslutet en vedergälln­ing för att det svenska utrikesmin­isteriet nekat diplomatvi­sum till två ryska medborgare.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Kalle Kniivilä utvisas från Ryssland. Han är pressråd på Sveriges ambassad i Moskva, Enligt Sverige är beslutet en vedergälln­ing för att det svenska utrikesmin­isteriet nekat diplomatvi­sum till två ryska medborgare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland