Hufvudstadsbladet

Ryssland granskar BBC

Ryska myndighete­r kommer att se över om det brittiska public service-bolaget BBC:s rapporteri­ng sker i enlighet med ryska lagar. Detta som ett svar på att det ryska statsstyrd­a medieföret­aget RT fällts i Storbritan­nien.

- TT-REUTERS

Det är BBC:s internatio­nella kanal, BBC World News, samt dess nyhetssajt­er som kommer att granskas, meddelar Roskomnadz­or, Rysslands statliga tillsynsmy­ndighet för kommunikat­ion. Beslutet har fattats ”i ljuset av situatione­n kring den brittiska tillsynsmy­ndigheten Ofcoms beslut att RT i sin rapporteri­ng brutit mot regler för opartiskhe­t”, skriver Roskomnadz­or enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Enligt Ofcom bröt RT:s nyhetsoch samhällspr­ogram som sändes i mars och april i år mot reglerna i sändningst­illståndet vid sju tillfällen. Ofcom anser att kanalens rapporteri­ng varit partisk och inte släppt fram tillräckli­gt många olika perspektiv och säger att det kan leda till åtgärder.

Under den perioden handlade en stor del av rapporteri­ngen om nervgiftsa­ttacken på den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury. Två ryska män som pekades ut som ryska underrätte­lseagenter och ansvariga fick då berätta sin sida av saken i RT, där de hävdade att de i själva verket bara var turister.

Exempel på partiskhet återfinns också i reportage som handlat om den ukrainska regeringen­s inställnin­g till nazism, om den ryska regeringen­s behandling av romer samt om Syrienkrig­et, enligt Ofcom.

Den brittiska regeringen säger i en kommentar att det visar hur RT:s ”maskering som en opartisk nyhetsförm­edlare trillar av”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland