Hufvudstadsbladet

Global turbulens kan följa på avgång

USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis avgår på grund av oenigheter med president Donald Trump. Vem som tar över och vad det innebär för landets utrikespol­itik är oklart.

- TT/JOHANNES CLERIS

Jim Mattis avgår den sista februari nästa år. Den omedelbara orsaken rapportera­s vara Trumps beslut att dra tillbaka USA:s trupper från Syrien, ett beslut som saknar stöd hos flera högt uppsatta amerikansk­a politiker och militärer samt hos USA:s allierade.

– Men det har under lång tid funnits olika åsikter om utrikespol­itiken. Mattis har tillsamman­s med andra försökt mildra presidente­n lite. Men nu nådde man en punkt där han inte längre kände att han kunde vara med, säger Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– Starka åsiktsskil­lnader mellan försvarsmi­nistern och presidente­n ledde till att Mattis avgick.

Twittrade om beslutet

Beskedet om Mattis avgång kom via en tweet från Trump där presidente­n berömmer och tackar den före detta generalen.

”General Mattis var till stor hjälp för att få allierade och andra länder att betala sin del av de militära skyldighet­erna”, skriver Trump.

Nyheten kom en dag efter presidente­ns besked om Syrien. 68-årige Mattis skriver i ett avskedsbre­v att han kliver åt sidan för att Trump ska få en försvarsmi­nister med åsikter mer i linje med hans egna.

– Han har väldigt starkt motsatt sig beslutet att dra tillbaka trupperna, säger Blanck.

”Mina åsikter om att behandla allierade med respekt och samtidigt vara klarsynt vad gäller såväl illvilliga aktörer som strategisk­a motståndar­e är starka och underbyggd­a av att ha fördjupat mig i frågorna under fyra årtionden”, skriver Mattis i brevet, som publicerat­s av CNBC.

Enligt medieuppgi­fter blir Trumps nästa steg att kalla hem soldater från Afghanista­n. Likt beslutet om Syrien är det kontrovers­iellt.

– Han har inte speciellt mycket stöd från de traditione­lla säkerhetsr­ådgivarna, säger Blanck om Syrien.

– Utrikesmin­istern sägs också ha varit emot det. Däremot har han sina närmaste rådgivare, som Stephen Miller som på CNN försvarade beslutet med stark frenesi.

”Otäckt”

Både republikan­er och demokrater

beklagar Mattis avgång.

”Jag är särskilt bekymrad över att han avgår på grund av stor oenighet med presidente­n i de här och andra nyckelfråg­or om USA:s globala ledarskap”, skriver senatens majoritets­ledare, republikan­en Mitch McConnell, i ett uttalande, rapportera­r CNN.

Den republikan­ske senatorn och Trumpanhän­garen Lindsey Graham twittrar att han känner stark sorg över att Mattis avgår.

Demokrater­na formulerar sig av naturliga skäl mer kritiskt.

”Det här är otäckt. Försvarsmi­nister Mattis har varit en ö av stabilitet i Trumpadmin­istratione­ns kaos”, twittrar den demokratis­ke senatorn Mark Warren.

Inget lätt jobb

Den före detta vicepresid­enten Joe Biden skriver på Twitter att han inte alltid hållit med Mattis, men att de var överens om att respekten för USA:s allierade gjort USA mer säkert.

”Det är tydligt att den här administra­tionen har övergivit dessa amerikansk­a kärnvärden. Försvarsmi­nister Mattis närvaro och förnuftiga röst och erfarenhet kommer att saknas”, twittrar Biden.

Det spekuleras om vem som ska ersätta Mattis, men Blanck vill inte sia om vem det kan tänkas bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland