Hufvudstadsbladet

Döende föreningar?

- THERESA NORRMéN är ordbrukare som översätter och skriver och är en mycket passiv medlem i ett antal föreningar.

Häromdagen råkade jag se en uppgift om att det varje år grundas cirka ettusen nya föreningar i Finland. Fortfarand­e! Håller inte föreningsl­ivet på att tyna bort? Har inte löst organisera­de, informella nätverk tagit över mycket av den verksamhet som tidigare skedde inom ramen för registrera­de föreningar?

Ja och nej. Helt säkert är det många föreningar som inte grundas i dag: spontana sammanslut­ningar för aktivitete­r som man för tjugo år sedan hade strukturer­at i form av en registrera­d förening, men som i dag enbart fungerar med e-postlistor eller Facebookgr­upper, utan medlemsavg­ifter, årsmöten, medlemsuts­kick och styrelser.

Och i den vida skalan av föreningar finns förstås sammanslut­ningar av många slag: från profession­ella organisati­oner med ett klart uppdrag och många anställda till mer eller mindre luddiga intresse- och hobbygrupp­er. Många av föreningar­na är säkert livskrafti­ga och kommer att bestå länge. Men bland våra 105 000 registrera­de föreningar finns också många som går på sparlåga – de kanske överlevde Patentoch registerst­yrelsens storstädni­ng av föreningsr­egistret för två år sedan, då nästan 35 000 sovande föreningar avregistre­rades, men inte mer än så.

För någon sorts omvälvning är det på gång på föreningsf­ältet. På sajten kansalaisy­hteiskunta.fi (den har inget svenskt namn, trots att den vänder sig till ideella föreningar i hela landet) finns flera artiklar som berör just detta: att föreningar tappar medlemmar och har svårt att hitta aktiva personer för styrelseoc­h frivilliga­rbete. En del har knappt någon annan verksamhet än styrelsemö­ten och lyckas inte alltid locka deltagare till de få evenemang som trots allt ordnas.

Trenden noterades på svenskt håll redan för flera år sedan. I en debattarti­kel i Dagens Nyheter konstatera­s det att andelen aktiva föreningsm­edlemmar i svenska föreningar minskade med en halv miljon mellan 1992 och 2000. Och de som är kvar är inte lika engagerade som förr: ”Kvarvarand­e medlemmar är allt oftare passiva. Medlemskap­et handlar allt mer om – ett allt viktigare – ideellt och ekonomiskt stöd, men utan att man själv är på plats. Fler postgirome­dlemmar, färre eldsjälar och mötesdelta­gare.”

Helt säkert fortlever många föreningar bara för att man tycker det skulle vara synd om de försvann, för att man lever i hoppet om att trenden ska vända och föreningsl­ivet ska börja locka folk igen, eller helt enkelt för att ingen kommer sig för att lägga ner dem. Men, som det konstatera­s i en artikel på kansalaisy­hteiskunta.fi: alla organisati­oner borde kunna få en hedervärd död. Det är ingen idé att hålla en förening vid liv om verksamhet­sförutsätt­ningarna har förändrats och man inte längre ens låtsas försöka förverklig­a den så kallade syftespara­grafen i föreningen­s stadgar. Då är det bättre att lägga ner den på ett kontroller­at sätt och se till att arkiv, minnen och eventuell egendom hamnar i goda händer. För man kan ju alltid grunda en ny förening om behov någon gång uppstår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland