Hufvudstadsbladet

VR:s massiva trädfällni­ng överdriven

- NALLE VALTIALA Grankulla

VR Jag vill inlägga protest mot VR:s och Trafikverk­ets aktuella massiva trädfällni­ngsprojekt gällande Esbo och Grankulla. För Esbos del har jag inte sett några siffror, men i lilla Grankulla beräknas cirka 800 träd skatta åt förgängels­en. Ett straff för vilket brott? För brottet att ha slagit rot mindre än 30 meter från banan. Teoretiskt kan sådana träd falla över banan och åstadkomma trafikolyc­kor, men den risken torde närmast vara teoretisk. Med jämna mellanrum läser jag om kollisione­r mellan tåg och motorfordo­n, förutom om personer som krossats under hjulen. Men några tågurspårn­ingar orsakade av fallna träd har jag inget minne av att ha noterat.

Vad VR och Trafikverk­et sysslar med kan med en engelsk term benämnas overkill. De radikala ingreppen står inte precis i harmoni med den miljöpolit­ik som Finland borde bedriva – i nuläget är finländare­ns ekologiska fotavtryck det tredje största i världen. Detta vet ansvariga tjänstemän och folkvalda nästan lika väl som mannen på gatan. Men alltjämt befinner sig den politik som bedrivs i stort sett på kollisions­kurs med miljön

Ett globalt skräckexem­pel är de lystna blickar Brasiliens nye president kastat på Amazonas, vårt jordklots gröna lungor, men i blygsammar­e omfattning är också VR:s och Trafikverk­ets trädfällni­ng längs kustbanan – och vem vet på hur många andra håll i landet – en bekräftels­e av Stephen Hawkings postuma omdöme: ”Jag anser att vi agerar med ett vårdslöst ointresse inför vår framtid på planeten jorden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland