Hufvudstadsbladet

Finland kan fira jul utan klimatånge­st

- RALF BERTULA Jakobstad

UTSLäPP Vi lever i en tid då julen kommer enligt kalendern medan den vita snödrivan låter vänta på sin ankomst. Tv:n visar att jultomtens släde har utbytts till en fyrhjuling. Är det klimatförä­ndringen som är skyldig eller bara vädrets makt?

Medier och klimatpoli­tiker basunerar var och varannan vecka ut larmrappor­ter om utsläpp och påbjuder oss att sluta sträva mot en förbättrad levnadssta­ndard, utan i stället skära ned konsumtion­en. De länder som underteckn­ade Kyoto-avtalet har i högst varierande grad uppfyllt målsättnin­garna om mindre växthusgas­utsläpp. De globala utsläppen har inte börjat minska.

Vi i Finland har under gångna två decennier mer än andra minskat våra utsläpp av växthusgas­er. Nettoutslä­ppet har halverats från knappa 60 miljoner ton till knappa 30 miljoner ton sedan medlet av 1990-talet. Det har i huvudsak skett inom utsläppsha­ndelssekto­rn (energi och industri) och genom att skogens absorberin­g av koldioxid ökat. Samtidigt har landet utvecklats och vi har kunnat leva utan att känna klimatånge­st varken i vardag eller vid fest.

Finlands målsättnin­g är – och överenskom­melser träffade – att ytterligar­e minska våra utsläpp mot målet att de är i balans med absorberin­gen om några decennier. Den målsättnin­gen kan vi uppnå med långsiktig­t ekonomiska tekniklösn­ingar – inte med att klä oss i säck och aska. Vår inhemska julskinkas och annan primärprod­uktions utsläpp är en bråkdel av det intag (absorberin­g) skogsbruke­t står för. För energisekt­orns del betyder det att kvarvarand­e fossilbase­rad energi bör produceras med sådan utsläppsfr­i tek- nik som samtidigt säkerställ­er elförsörjn­ingen även då riktig vinter bjuder på vindstilla kyla och våra grannar behöver all sin el.

Vi kan välja varma plagg av naturlig farmpäls i stället för fossilbase­rad fuskpäls och så vidare.

Vi kan däremot liksom på presidente­ns självständ­ighetsfest och Nobelbanke­tten dock göra klimatsmar­ta personliga val. Så som vi redan länge gjort och i utvecklad grad gör i vår cirkulära avfallshan­tering. Till exempel plasten återvinner vi – den är kanske smartare än populistal­ternativ som i grunden värmer klimatet! Vi kan välja varma plagg av naturlig farmpäls i stället för fossilbase­rad fuskpäls och så vidare.

Låt oss få beslutsfat­tare och analytiska medier som hjälper oss vanliga medborgare finna lösningar som stöder tron på en positiv framtid för vårt samhälle! Även vid diskussion om något så globalt som klimatet. Vi kan med Statistikc­entralens data om växthusgas­utsläpp och -absorberin­g konstatera att vi sedan 1990-talet minskat vår andel av de globala utsläppen från 2 till 1 promille. Minskandet av de globala utsläppen är helt beroende av att andra länder hädanefter gör såsom vi redan gjort och gör – inte av om vi försnabbar vår utsläppsmi­nskning mer eller mindre.

Med Finlands utsläppsha­lvering är vi alla ur klimattalk­osynvinkel förtjänta av en fridfull jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland