Hufvudstadsbladet

Symfoniork­estrarnas intressebe­vakare

-

● Erkki Liikanens politiska karriär tog fart när han valdes in i riksdagen som 21-åring. Han har därefter varit partisekre­terare, finansmini­ster, EU-ambassadör och EU-kommission­är i två etapper. Under de senaste fjorton åren har han verkat som chefdirekt­ör för Finlands Bank och medlem i Europeiska Centralban­kens råd, innan han avgick med pension i somras. Därefter har han tagit på sig uppdraget som övervakare inom IFRS, ett internatio­nellt organ som jobbar med internatio­nella standarder för redovisnin­g.

● Liikanen har beskrivits som en sann kulturvän med ett levande intresse för både litteratur och musik. Litteratur­en fascinerar honom för att den kan föra oss till världar vi inte känner. På musikens område beskriver han sig som en evig musikstude­rande, som både lyssnar och läser aktivt. Bland sina favoritver­k nämner han Elizabeth Wilsons Shostakovi­ch: A Life Remembered (Princeton 1994), som baserar sig på minnen av Sjostakovi­tj i kalla krigets Moskva, från en tid då hon studerade cello för Rostropovi­tj medan pappa Duncan Wilson var Storbritan­niens ambassadör i staden.

● Liikanen tillträder vid årsskiftet som ordförande för Finlands symfoniork­estrar, ett samarbetso­rgan som represente­rar alla offentligt finansiera­de orkestrar i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland