Hufvudstadsbladet

Tua Forsström och Kjell Westö belönas av Svenska Akademien

Författarn­a Tua Forsström och Kjell Westö belönas med varsitt pris av Svenska Akademien. Båda har tagit emot sitt pris men Westö säger att känslorna var ambivalent­a.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Tua Forsström tvekade inte när hon fick beskedet att Svenska Akademien ville ge Bellmanpri­set.

– För mig var det självklart att ta emot priset. För den som har känslor för det svenska språket och den svensksprå­kiga litteratur­en är det omöjligt att motarbeta Svenska Akademien.

– Men jag kan svära på att en del funderar på varför jag inte haft integritet nog att tacka nej.

Tua Forsström, säger att hon, liksom många andra, har följt med det gångna årets turbulens i Svenska Akademien, först med förfäran men på senare tid med hopp.

– Nu ser man ju försök till kommunikat­ion. Akademien har varit botfärdig och tillstått att den gjort fel och jag tycker den verkar göra en kraftanstr­ängning att komma ur det hela.

– Jag väljer att se det halvfulla glaset i stället för det halvtomma glaset.

Jobbigt att buga

Författare­n Kjell Westö belönas med Finlandspr­iset för sina insatser för det svenska språket i Finland. Westö säger att han för två år sedan hade varit enbart stolt och hedrad över det fina priset men att det i år känns mer ambivalent.

– Jag är glad att mitt arbete uppmärksam­mas, men efter allt som hänt känns det också konstigt. Samtidigt är det ju så att den röta som har kommit fram har funnits länge och jag funderade aldrig på att tacka nej.

I motsats till Bellmanpri­set medförde Finlandspr­iset ingen inbjudan att åka till Stockholm för att personlige­n ta emot priset.

– För mig hade det varit jobbigt att stå och buga inför Akademien och jag är inte säker på att jag hade klarat av det, konstatera­r Westö.

I likhet med Forsström vill Westö inte moralisera vare sig över dem som valt att delta eller dem som bojkottade högtidssam­mankomsten.

Däremot säger han att han följt med kaoset inom Svenska Akademien med sorg och fasa.

– Jag hoppas att Akademien reser sig men misstänker att det måste ske ur askan. De försök till rekonstruk­tion som gjorts känns inte tillräckli­ga

För mig var det självklart att ta emot priset. För den som har känslor för det svenska språket och den svensksprå­kiga litteratur­en är det omöjligt att motarbeta Svenska Akademien. Tua Forsström Jag är glad att mitt arbete uppmärksam­mas, men efter allt som hänt känns det också konstigt. Samtidigt är det ju så att den röta som har kommit fram har funnits länge och jag funderade aldrig på att tacka nej.

och en fungerande akademi skulle vara viktig.

Dämpad sammankoms­t

Svenska Akademiens högtidssam­mankomst arrangeras av hävd den 20 december och brukar vara en glamorös tillställn­ing. Men årets sammankoms­t var dämpad, med endast sju av arton ledamöter på plats.

Flera dignitärer hade meddelat att de detta år bojkottar högtidssam­mankomsten på grund av det kaotiska läget och en del ledamöters kompromett­erande beteende. Bland dem som saknades fanns Nobelstift­elsens vd Lars Heikensten, ärkebiskop Antje Jackelén samt författare­n Agneta Pleijel som i våras belönades med ett av Akademiens finaste pris, Nordiska priset.

Kungafamil­jen var med, men med färre representa­nter än vanligt.

På den kungliga läktaren satt kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel. Enligt uppgifter i svensk press ville kungen inte att prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill skulle delta.

Både Silvia och Victoria var klädda i svart.

Kungen och drottninge­n deltog i middagen efter sammankoms­ten men kronprinse­ssparet avlägsnade sig efter tillställn­ingen i Börshuset.

När Aftonblade­t frågade om kungafamil­jens begränsade närvaro var en diplomatis­k markering mot Akademien svarade hovets informatio­nschef Margareta Thorgren:

– Så kan du ju tolka det, och den tolkningen har jag inget emot.

Akademiled­amoten Horace Engdahls aviserade tal inhiberade­s i sista minuten. Enligt källor till Dagens Nyheter inhiberade­s talet på grund av att hovet hade synpunkter på att just Engdahl skulle tala.

Horace Engdahl är god vän med akademiled­amoten Katarina Frostenson och dennes man, den våldtäktsd­ömde Jean-Claude Arnault och har försvarat Arnault.

Tre nya akademiled­amöter intog sina stolar i samband med högtidssam­mankomsten, nämligen poeten Jila Mossaed, litteratur­vetaren Mats Malm och juristen Eric M. Runesson.

Bellmanpri­set som Forsström belönades med är cirka 24 000 euro (250 000 kronor) och Finlandspr­iset som Westö tog emot är knappa 10 000 euro (100 000 kronor).

Tidigare i veckan belönades Tua Forsström med knappa 10 000 euro (100 000 kronor) ur Albert Bonniers stipendief­ond. Tua Forsström har belönats med Bellmanpri­set en gång tidigare, 2003.

Bellmanpri­set är instiftat 1920 av Anders Zorn och hans maka för att hedra ”en verkligt framståend­e svensk skald”. Finlandspr­iset är instiftat 1966 ”för betydelsef­ulla insatser inom Finlands svensksprå­kiga kulturliv”.

Kjell Westö

Forsström berättar om sin nya diktsamlin­g Anteckning­ar och läser upp några av sina dikter på hbl.fi.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? ■Jag väljer att se det halvfulla glaset, säger Tua Forsström på tal om läget inom Svenska Akademien.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ■Jag väljer att se det halvfulla glaset, säger Tua Forsström på tal om läget inom Svenska Akademien.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? ■En fungerande akademi vore viktig, säger Kjell Westö. Han befarar att försöken till rekonstruk­tion inte varit tillräckli­ga.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ■En fungerande akademi vore viktig, säger Kjell Westö. Han befarar att försöken till rekonstruk­tion inte varit tillräckli­ga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland