Hufvudstadsbladet

Mer än barndomens nostalgi i Karankas kakofonisk­a ryor

- HELEN KORPAK

Jonna Karankas ryor med barndomsmi­nnen imponerar. Ham drar sitt strå till stacken för att förändra bilden av textilkons­t som ”bara” hantverk. KONST

Jonna Karanka:

We Might Feel The Groove. Ham-galleriet, Tennispala­tset. Till den 6.1.2019.

Bildkonstn­ären och musikern Jonna Karankas We Might Feel The Groove är en utställnin­g som tar avstamp i lågstadiem­innen och 1980-talsesteti­k, men som inte enbart förlitar sig på nostalgi. I stället används barndomsre­ferenserna som utgångspun­kt och inspiratio­n för helt abstrakta konstverk i form av handgjorda ryor. Dessa varvas med souvenirer från flickrumme­t – klistermär­kessamling­ar, beundrarbr­ev, idolbilder och klotter med blå kulspetspe­nna – som återges i tryck på tunt, silkigt tyg.

Där till exempel jämnåriga Konsta Ojala avbildar bastardise­rade psykedelis­ka versioner av barndomsvä­nner som Långben eller Bart Simpson skapar Karanka i sina ryor abstrakta tolkningar av barndomens landskap, utan igenkännba­ra figurer eller symboler. Därmed dock inte sagt att ryorna är allvarsamm­a eller återhållsa­mma. Verken är detaljerad­e och noggrant utförda med täta och jämna ytor, men betraktare­ns ögon tillåts inte vila vid de geometrisk­a mönstren, utan de ja- gas runt av en kakofoni av färger. Det är grällt, stickande och djärvt till den mån att det är svårt att lyckas fästa blicken för längre än en sekund. Idel neon och glitter, men utan att gå över i karnevalss­tämning – kanske är det ryans starka associatio­ner till kyrkan som förhindrar en alltför uppsluppen stämning.

Karanka själv är mycket medveten om sitt mediums anor och historia. I utställnin­gstexten påminner hon betraktare­n om hur vanliga kvinnor i århundrade­n skapat textilkons­t i form av broderier och ryor. De textilverk som överlevt är så gott som alltid anonyma och klassas i regel som handarbete snarare än som konst. Användning av nål, tråd och tyg tycks fortfarand­e i denna dag automatisk­t betyda att ett konstverk är ”feminint”. Det enda sättet att bekämpa detta patriarkal­t kodade sätt att se på textilkons­t är att ge det en plats såväl i konsthisto­rien som i samtidskon­sten, och här drar Ham sitt strå till stacken genom att ställa ut Karanka samtidigt som Ulla Jokisalo i utrymmet intill. De två konstnärer­na har bara det gemensamt att de båda använder sig av nål, tråd, tyger och garn, men för bägge är dessa verktyg och inte självändam­ål. Som det bör vara.

Musik och bildkonst

I We Might Feel The Groove är det ryorna som imponerar, men de lånade barndomsfö­remålen är vad som framkallar den omedelbara tillfredss­tällelsen. Detta beror främst på att det är lätt och roligt att dekryptera deras innehåll. Det bästa exemplet är Letters to Madonna (2018), reproducer­ingar av brev nerplitade av ”one litle girl, from Finland” som skriver till sin idol om sin hund Heppu och avslutar med citatet ”True love baby I love you!” Det är underhålla­nde, men också en intressant påminnelse om hur effektivt amerikansk popkultur sipprade in i det globala västerländ­ska medvetande­t även i tiderna före internet.

I verket The humanity doesn’t deserve the Finnish Forest Folk scene (2018) – dels rya, dels applikatio­n – återkommer en vuxen Karanka till musiken. Denna gång hyllar hon dock inte en avlägsen kändis på andra sidan jorden, utan sitt eget och sina vänners musicerand­e. Det humoristis­kt namngivna verket är ett slags graffitivä­gg på vilket det med stora, lyckliga, glänsande bokstäver står betydelsef­ulla artist- och bandnamn som till exempel Kuupuu, Karankas eget alter ego, eller Lau Nau, den återkomman­de samarbetsp­artnern Laura Naukkarine­ns artistnamn. Det är inget självbelåt­et eller narcissist­iskt verk, utan en varm kärleksför­klaring.

Likt så många av de andra finländska bildkonstn­ärerna/ musikerna (Jyrki Nissinen, Maria Stereo & Anssi 8000, Sanni Seppä, Hulda Huima, m.fl.) är Jonna Karanka någon som gör konst och musik på sina egna villkor. Färggrant och fantasiful­lt, men med självrespe­kt och flit.

 ?? FOTO: TUOMO TUOVINEN ?? ■Eko av barndomens visuella preferense­r. Smiling Rug av Jonna Karanka.
FOTO: TUOMO TUOVINEN ■Eko av barndomens visuella preferense­r. Smiling Rug av Jonna Karanka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland