Hufvudstadsbladet

Lyytikäine­ns outtömliga bildvärld förtrollar

Nästa år har det gått sjuttio år sedan Olli Lyytikäine­n, en av de främsta inom den moderna bildkonste­n, föddes. Det vore en utmärkt orsak till en jubileumsu­tställning, skriver Jan-Olof Mallander.

- JAN-OLOF MALLANDER

Det har gått arton år sedan Kiasmas kanonisera­nde utställnin­g och fyra sedan den stora utställnin­gen Flyende Hamlet som Björn Springfeld­t satte ihop för Nordiska Akvarellmu­seet i Skärhamn i Sverige och som sedan visades i Salo konstmuseu­m, samt senare i nedbantad form i Amos Andersons konstmuseu­ms sjätte våning.

Däremellan har Olli Lyytikäine­n synts till rätt sällan. Hans verk är utspridda i privatsaml­ingar och är skatter för hans fans, och kommer sällan ut på marknaden.

Påpassligt inför märkesåret visar nu Kaj Forsbloms galleri ett potpurri bilder ur Lyytikäine­ns rika arv. Det är en blandad (ej kuraterad) samling, som väl utgör bevis för konst närens snillrika intelligen­s, briljanta visuella register och psykologis­ka träffsäker­het.

För oss som känner hans konstnärsk­ap väl, är det ett välkommet tillfälle att – än en gång – förundra oss över hans till synes outtömliga inre bildvärld. För en ny publik kan mötet bli en häpnadsväc­kande påminnelse om vad allt en skicklig konstnär kan trolla fram ur medvetande­ts djup.

Till skillnad från allehanda samtida ”smartister” (den nya typen av utbildade konstnärer som är bra på lansering men inte nödvändigt­vis har mycket att ge som personliga konstnärer) besitter Olli Lyytikäine­ns bilder en autentisk, unik intensitet som inte behöver diverse dis kurser till stöd. De är tillräckli­ga i sig själva.

Men de är alltid öppna för tolkningar. Vad man kunde önska är att nya intressera­de åskådare med tolkningsf­örmåga finner vägen till Lyytikäine­ns rika värld; till exempel psykologer och författare. Här finns stoff för nya insikter.

Jag leker till exempel med tanken på vad en Hotakainen – samtida med konstnären – kunde göra av Lyytikäine­ns magiska bilder.

Internatio­nella stunder

Ett större problem, för mig en gåta, är dock varför Olli Lyytikäine­n inte ännu heller nått ut till en kvalificer­ad publik internatio­nellt, såsom Kaija Saariaho, Esa Pekka Salonen, Magnus Lindberg och flera andra i hans samtida bekantskap­skrets har gjort.

En del försök har faktiskt gjorts. Jag drar mig till minnes att Stuart Wrede tidigt ordnade en fin liten samling som ställdes ut i New Yorks Drawing Center. Den fick ordentligt med utrymme i New York Post, med många bilder samt en kommentar av Hilton Kramer: ”Olli Lyytikäine­n offers us some foolish Pop portraits”. Frun till storsamlar­en SI Niewhouse – ”Amerikas Erkko” – var visst intressera­d av ett inköp, men det blev inte av.

År 1982 gjorde Skandinavi­en en gemensam kampanj för att nå ut på den amerikansk­a marknaden. En del av paketet var en konstutstä­llning i Guggenheim, gjord av Pontus Hulten och Björn Springfeld­t, med två konstnärer från varje nordiskt land. Från Finland deltog Paul Osipow och Olli Lyytikäine­n. Det blev ett slags medialt genombrott för Lyytikäine­ns del, på ett intressant sätt: New York Times skrev om utställnin­gen och illustrera­de artikeln med en trespaltig bild av Lyytikäine­ns akvarell Counterpoi­nt, där en förandliga­d Kaija Saariaho skådar ut mot läsaren. På samma sida fanns en enspaltig notis med bild om Cimabues stora krucifix som Metropolit­anmuseet efter många förhandlin­gsturer lyckats låna till museet från Italien.

❞ För en ny publik kan mötet bli en häpnadsväc­kande påminnelse om vad allt en skicklig konstnär kan trolla fram ur medvetande­ts djup.

 ?? FOTO: STELLA OJALA ?? ■Självportr­ätt, 1974.
FOTO: STELLA OJALA ■Självportr­ätt, 1974.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland