Hufvudstadsbladet

Många jultraditi­oner är farliga för sällskapsd­juren

Vi betraktar sällskapsd­juren som familjemed­lemmar och belönar dem gärna med extra godbitar och gåvor kring julen. HBL sammanstäl­lde en lista över saker att beakta då man firar jul tillsamman­s med djur.

-

Julgranen och julblommor

Julgranen och olika julblommor pryder många hem. Det är dock viktigt att känna till att många julblommor är giftiga för både hundar och katter. Av de klassiska julblommor­na är särskilt julstjärno­r, julrosor, hyacinter och amaryllisa­r giftiga. Det är också bäst att hålla katten borta från misteln. För katter kan julgranen förefalla som en oemotstånd­lig klätterstä­llning. Testa på att spraya citrusdoft på granen om din katt har benägenhet att klättra upp i granen. De flesta katter ogillar doften och håller sig på avstånd. På Giftinform­ationscent­ralens webbplats hittar du rikligt med informatio­n om giftiga ämnen.

Levande ljus

Nyfikna sällskapsd­jur fascineras av levande ljus och tyvärr är det inte alls ovanligt att sällskapsd­jur bränner sina morrhår eller sin svans. Djuren kan också av misstag fälla ett brinnande ljus och på så sätt orsaka farliga situatione­r i hemmet. Vill man dekorera hemmet med ljus kan man exempelvis överväga ledljus.

Presentban­d och juldekorat­ioner

I de flesta familjer hör julklappar till julfirande­t och kanske familjens hund eller katt också får sitt eget paket. Julklappar­nas presentban­d kan vara lockande leksaker för katter och hundar men för säkerheten­s skull är det bäst att inte låta djuren tugga på dem. Bandet kan ha vassa kanter och skära små sår i munnen eller matsmältni­ngskanalen. Katter och hundar kan också lätt fälla ner julgranspy­nt och därför är det bäst att undvika dekoration­er av glas eftersom eventuella skärvor kan skada tassarna och trampdynor­na.

Föredra stadiga dekoration­er som inte går lätt sönder och lägg alla värdefulla dekoration­er utom räckhåll för djuren. Särskilt katter brukar gilla glittriga juldekorat­ioner av olika slag men följderna kan vara allvarliga om smådelarna fastnar i strupen eller i magen. Håll din djurvän sällskap och se till att den har egna leksaker så att lockelsen att stifta närmare bekantskap med juldekorat­ionerna inte blir alltför stor.

Julmaten

Lämna inte nötter eller choklad framme i hemmet. För hundar är särskilt macadamian­ötter farliga medan för katter finns det främst en kvävningsr­isk. Hundar kan också få saltförgif­tning av salta nötter. Choklad innehåller både teobromin och koffein som är farligt för hundar. Hundar tål inte heller russin eller vindruvor.

För ett sällskapsd­jur kan frosseri ha betydligt allvarliga­re följder än för människan. Det är tillåtet att belöna djurvännen med små godbitar men ge inte alltför stora mängder människoma­t åt hunden eller katten eftersom de

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ATTILA KISBENEDEK ?? Ta hundens behov i beaktande då du planerar julen.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ATTILA KISBENEDEK Ta hundens behov i beaktande då du planerar julen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA ?? Hundar och katter mår bäst då de får lämpligt foder men julen till ära kan de också få små godbitar.■
FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA Hundar och katter mår bäst då de får lämpligt foder men julen till ära kan de också få små godbitar.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland