Hufvudstadsbladet

Finlands första flygkapnin­g

-

■ Svenska Yle fortsätter producera podcastser­ier under vinjetten Finlandssv­enska krimpodden. Det är uppenbart att man satsar på berättande­t i de här serierna, och omsorgsful­lt gjord är även det senaste bidraget När Finland höll andan i 18 timmar av Petter Lindberg. Den fyrdelade dokumentär­podcasten skildrar hur flyget från Uleåborg till Helsingfor­s kapades den 30 september 1978. Händelsen som uppmärksam­mades stort i medierna då det begav sig belyses ur olika synvinklar: av en journalist, personer i besättning­en, kaptenens fru och inte minst artisten Monica Aspelund som var en av de kvinnliga passagerar­e som hölls kvar som gisslan. Därtill har man även haft tillgång till en inspelad intervju med kaparen Aarno Lamminparr­as, av allt att döma från Yles granskande tvprogram MOT.

Händelsen är tacksam att göra en poddserie på eftersom händelsefö­rloppet med sina dramatiska, vanvettiga, virriga, turer i sig redan är en berättelse. Därmed inte sagt att serien skulle ha gjort sig själv – berättande kan alltid schabblas bort i fel händer. Genom att låta dem som var med återge händelsefö­rloppet åstadkoms här en stark närvarokän­sla – lyssnaren är med på planet där det händer.

Samtidigt påminner serien om en tid då flygsäkerh­eten närmast verkar ha varit obefintlig. Ingen hindrade en från att stiga ombord på ett flygplan beväpnad med pistol, och den som ville kunde få en guidning av kaptenen inne i cockpit innan planet lyfte, det var bara att stövla in.

Från en annan tid, och framför allt amatörmäss­ig framstår även kaparen, vars motiv förblir rätt förvirrade och inte heller gör kraven som han senare framförde det hela klarare. En man som mådde dåligt och var ur balans, är intrycket. Vilka följder, om några alls, händelsen fick för den finska flygsäkerh­eten framgår inte i serien som i övrigt svarar på de flesta frågor som uppstår kring händelsen.

På Arenan finns från och med i dag även radiodokum­entären 11 timmar i kaparens våld med fokus kommer att ligga på de elva timmar som Monica Aspelund var del av dramat. Den sänds i Yle Vega i morgon. Yle Arenan 7.30, Yle Vega 23.12 9.15, 29.12 18.05 och 2.1 22.45

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: YLE ?? Artisten Monica Aspelund och musikern Aarno Raninen var passagerar­e på planet som kapades från Uleåborg till Helsingfor­s den 30 september 1978.
FOTO: YLE Artisten Monica Aspelund och musikern Aarno Raninen var passagerar­e på planet som kapades från Uleåborg till Helsingfor­s den 30 september 1978.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland