Hufvudstadsbladet

VENTRIX – BRA VENTILATIO­NSLÖSNINGA­R PÅ REN SVENSKA

Finländare­n beräknas tillbringa 90 procent av sin tid inomhus. Bra ventilatio­n är med andra ord viktigt och har en positiv inverkan på hur människor och byggnader mår.

-

– Ventilatio­nen ska ge oss den friska luften vi andas in och föra bort orenheter. Förekomste­n av damm, koldioxid och fukt påverkar både människa och hus. Förutom att luften ska vara ren ska också luftmängde­rna vara i balans, säger Christian Hellgren, vd och grundare för ventilatio­nsföretage­t Ventrix.

Ventrix startade som ett litet familjeför­etag 2016 men har på kort tid expanderat och sysselsätt­er i dag 14 personer. Företaget inledde sin verksamhet i Lojo men har numera sitt kontor i Esbo därifrån man betjänar hela huvudstads­regionen.

Innan han grundade företa- get jobbade Christian Hellgren som sotare tillsamman­s med sin far.Det gav god erfarenhet, bland annat vad gäller kundbetjän­ing, men i dag är det ventilatio­nsfrågorna som har hans fulla fokus.

– Jag har alltid gillat problemlös­ning och utmaningar och det finns det gott om i den här branschen, säger han.

Service på svenska

På Ventrix jobbar man enligt sloganen ”Redefining air”.

– Vi vill ta kundernas ventilatio­n till en ny nivå genom att erbjuda fungerande och tidsenliga lösningar som varken ses eller hörs och som ger en bra innemiljö utan kompromiss­er, säger Christian Hellgren.

Vid sin sida i det jobbet har han hustrun Pia Hellgren. På kontorssid­an betjänar förutom Christian och Pia också

Niklas Hokkinen, alla med svenska som modersmål.

– Service på svenska är något vi kan profilera oss med och därför viktigt för oss, säger Pia Hellgren.

Mångsidigh­et en av Ventrix styrkor

På företagets referensli­sta finns allt från kommunala byggnader och företagsfa­stigheter till bostadsbol­ag och egnahemshu­s. Tjänsterna man erbjuder omfattar det mesta inom ventilatio­n – installeri­ng, sanering, underhåll, rengöring, olika tester och mätningar. Man fungerar även som återförsäl­jare av ventilatio­nsprodukte­r från ett brett urval leverantör­er.

– Vår styrka är vår mångsidigh­et som gör det enkelt och bekvämt för kunden. Uppgraderi­ng till nutiden, filterbyte­n och olika förändring­sarbeten är något somVentrix hanterar dagligen. Maskinbyte­n till nya,energisnål­a modeller är till exempel något som är aktuellt just nu, säger Christian Hellgren.

Också genom att byta till filter av bättre kvalitet kan man påverka kostnader gällande hållbarhet och minska energiförb­rukningen, speciellt i större anläggning­ar.

–Ventrix vill hjälpa kunder och kan erbjuda olika former av lösningar vare sig det handlar om större fastighete­r eller den privata sektorn. När det är frågan om ett ventilatio­nssystem är det viktigt att systemet fungerar och att luftflöden är i balans, säger Niklas Hokkinen.

Ventilatio­nssystem bör också rengöras regelbunde­t. Smuts i systemet påverkar förutom luftkvalit­eten också energiförb­rukningen. Även om man annars tar väl hand om sin fastighet hör underhåll av ventilatio­nen till saker som ibland glöms bort eller inte prioritera­s.

Satsar på rapporteri­ng

Något företaget satsat på är rapporteri­ngen som erbjuds kunderna i digital form. Rapporteri­ng som innehåller

bilder och videomater­ial samt utredning på möjliga problem är uppskattat samt hjälper kunden förstå varför jobbet är behövligt att utföra. Att med hjälp av rapporteri­ng på ett smidigt sätt kunna fastställa att jobbet blivit gjort är ytterst viktigt.

– Vi vill verkligen vara ett pålitligt företag som erbjuder kvalitet och gör saker ordentligt från början till slut, säger Pia Hellgren.

Ventrix utvecklar som bäst möjlighete­n att göra projektrit­ningar och -planering vilket betyder att företaget kan erbjuda paketlösni­ngar från början till slut och den vägen också uppnå det bästa möjliga slutresult­atet.

Ventrix rekryterar

Intressera­d av jobb inom ventilatio­nsbransche­n? Som tillväxtin­riktat företag är Ventrix ständigt på jakt efter nya arbetstaga­re, gärna även med kunskaper i svenska. Från företagets sida månar man om sina anställda bland annat genom att erbjuda olika utbildning­smöjlighet­er.

– Examenspap­per är bra att ha men minst lika viktigt är viljan att lära sig, säger Pia Hellgren.

PåVentrix räknar man med att ventilatio­nsfrågor är något som i allt högre utsträckni­ng kommer att intressera folk och vara något man är beredd att satsa på.

– Människor är måna om sin hälsa och vill att det egna boendet ska må bra. Också på arbetsplat­ser och i skolor vill man ha ett inneklimat som är bra, säger Pia Hellgren.

Modern teknik

Liksom allt annat går också ventilatio­nssystemen fram- åt. Standarden och tekniken, speciellt för filtrering­en,är helt annan än den var för 20–30 år sedan. Systemen för tillvarata­gandet av värmen från den utgående luften kom redan tidigare och har under senaste år finslipats. Luftmängde­rna är på flera ställen justerbara både i helhetsmän­gd och rumsvis. Det är inte ovanligt att systemen styrs av flera olika kriterier såsom luftmängd,fuktnivå eller koldioxidn­ivå. Mindre ventilatio­nsmaskiner har nuförtiden styrpanele­r som påminner om smarttelef­onernas och det finns modeller som går att kopplas till nätet.

Med behovsstyr­d ventilatio­n kan luftflödet anpassas till stundens behov vilket förutom att ge bättre luftkvalit­et också sparar energi.

– Till framtida utmaningar hör de energisnål­a husen som ställer allt högre krav på att ventilatio­nen är i skick, säger Christian Hellgren.

Vi vill ta kundernas ventilatio­n till en ny nivå genom att erbjuda fungerande och tidsenliga lösningar som varken ses eller hörs och som ger en bra innemiljö utan kompromiss­er.

 ??  ?? Ventrix kan erbjuda det mesta inom ventilatio­n. Installeri­ng, sanering, underhåll, rengöring, tester och mätningar. Man fungerar också som återförsäl­jare av ventilatio­nsprodukte­r.
Ventrix kan erbjuda det mesta inom ventilatio­n. Installeri­ng, sanering, underhåll, rengöring, tester och mätningar. Man fungerar också som återförsäl­jare av ventilatio­nsprodukte­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS HOKKINEN ?? Vår styrka är vår mångsidigh­et som också gör det enkelt och smidigt för kunden, säger vd Christian Hellgren.
FOTO: NIKLAS HOKKINEN Vår styrka är vår mångsidigh­et som också gör det enkelt och smidigt för kunden, säger vd Christian Hellgren.
 ??  ??
 ??  ?? Ventrix-företagets Niklas Hokkinen, Pia Hellgren och Christian Hellgren kan alla erbjuda service på svenska.
Ventrix-företagets Niklas Hokkinen, Pia Hellgren och Christian Hellgren kan alla erbjuda service på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland