Hufvudstadsbladet

Presidente­n, sjukhus, äldreboend­en och kröningen – årets Lucia lyfter fram bitar ur turnén

-

Årets Lucia Elin Qvist har redan hunnit lussa för flera tiotals publiker av stor variation och storlek. Just nu sprider hon ljus i Österbotte­n.

– Roligast var kröningen, den var helt magiskt! Det kändes overkligt att jag faktiskt har gått ned för Helsingfor­s domkyrkas trappor ännu i fler dagar efteråt, säger Qvist.

Givande, varm och stämningsf­ull är orden hon använder för att beskriva luciadagen. Stämningsf­ullt, men på ett helt annat sätt, är det att uppträda på ett äldreboend­e.

– Lucia kan ge mycket för den som är gammal. Därför känns det jättevikti­gt att jag får uppvakta dem. Det känns som en kallelse, säger Qvist.

En annan grupp av människor som årets Lucia verkligen vill nå ut till är de allvarligt sjuka.

– Det är där man gör mest skillnad. För dem som kanske bara har en kort tid kvar att leva, vill jag sprida extramycke­t glädje och ödmjukhet. Det har varit tungt att inse att sjukdom kan drabba vem som helst när som helst.

TRÄFFADE 100-ÅRIG LUCIAMAMMA

På äldreboend­et Hagaro väntar 100-åriga Margaretha Jaatinen med iver på att få se årets Lucia Elin Qvist. Jaatinen har sett varje Lucia sedan de sju år då hon själv fungerade som luciamamma och luciarepor­ter på Hufvudstad­sbladet.

– Jag tycker mycket om årets Lucia, hon har den rätta utstrålnin­gen. Man ska tro på vad man gör, vilket det syns att hon gör.

Jaatinen följer fortfarand­e med samhällsde­batten via dagstidnin­gar och tycker att det är roligt att luciatradi­tionen lever vidare.

– Egentligen är traditione­n i första hand finlandssv­ensk. Luciafiran­det har blivit mycket ytligare i Sverige.

– Lucia betyder väldigt mycket för sådana som inte kan yttra sig, man ser det i deras ögon, säger Jaatinen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland