Hufvudstadsbladet

Förslag om kirurgin hjälper inte Jakobstads sjukhus

Regeringen har lämnat in förslaget att ändra på den omsusade jourreform­en, som centralise­rade dagkirurgi­n. Men ändringen är tänkt att möjliggöra privat upphandlin­g. – Det får en att undra varför man gör så här, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Centralise­ringen av sjukhusver­ksamheten har skett stegvis de senaste åren, i den omdebatter­ade lagändring där Vasa sjukhus inte blev tilldelad fullskalig jour, och ett antal kretssjukh­us blev av med all kirurgi som kräver anestesi.

En del städer med kretssjukh­us, bland dem Jakobstad, utredde möjlighete­rna att köpa in tjänster i stället. Svaret från ministerie­t blev nej.

Genast efter julpausen i början av januari kommer riksdagen att behandla den propositio­n som luckrar upp möjlighete­rna. Förslaget innebär att icke-brådskande kirurgi med anestesi ska kunna göras också i andra enheter i sjukvårdsd­istriktet (eller det blivande landskapet) än de som har jour dygnet runt, vilket det senaste året inte varit möjligt.

Villkoret är att patienten ska kunna nå ett sjukhus med jour dygnet runt inom 30 minuter ifall det uppstår komplikati­oner efter operatione­n.

Bakgrunden är att en del upphandlin­gsavtal med privata sektorn som redan existerar ska kunna fortsätta, och att de ska kunna bli fler.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson, som också är Jakobstads­politiker, är inte nöjd med begränsnin­gen som alltjämt utesluter sjukhus som det i Jakobstad.

I likhet med den kritik som Vasa sjukvårdsd­istrikt tidigare framfört anser hon att tidsbegrän­sningen på 30 minuter borde tas bort när det gäller dagkirurgi.

– Dagkirurgi fungerar så att man åker hem samma dag. Har man hundra kilometer till ett sjukhus med jour och anestesi, och hundra kilometer tillbaka, så färdas man hundra kilometer på nytt ifall det uppstår komplikati­oner när man kommit hem. Det man gjort i centralise­ringen försämrar patientsäk­erheten, säger Henriksson.

I den färdiga propositio­nen som nu nått riksdagen är tidsgränse­n på 30 minuter beräknad så, att den inte gäller bara körtiden. Den gäller hela tiden från samtalet till nödnumret. I tiden ingår samtalet, den tid man hanterar det vilket beräknas till 2 minuter, och tiden att flytta transporte­nheten.

– Det börjar bli på en sån nivå att jag undrar varför man gör så här. Är det så att man vill undvika att det finns kirurgi på vissa ställen – på vissa sjukhus i landet där man absolut inte vill att man ska få operera, frågar sig Henriksson.

Hon hänvisar till att målet med centralise­ringen varit att spara 350 miljoner.

I regeringen­s propositio­n framgår också bland motivering­arna att ”avsikten är att genomföra de nu föreslagna ändringarn­a på ett sådant sätt att besparings­målen kan nås.”.

– Förslaget verkar bädda för att privata sjukhus ska kunna operera i stora städer. Men det vore rättvist om offentliga och privata i praktiken hade lika möjlighete­r, och mindre sjukhus inom dagens sjukvårdsd­istrikt också kunde genomföra dagkirurgi, anser Anna-Maja Henriksson.

Hon ser det också som problemati­skt att de kommande landskapen, om reformen går igenom, inte får möjlighet att påverka var kirurgi görs. Den möjlighete­n kommer att finnas bara i de fem landskap där det finns ett universite­tssjukhus, men inte i de övriga.

– Landskapen kommer inte själva att få bestämma, det är problemet.

Vasa sjukvårdsd­istrikt anser att det i princip är bra att sjukvårdsd­istrikten får lösare tyglar och kan anordna kirurgi på fler ställen vid behov, men nämner att Jakobstad borde kunna genomföra dagkirurgi och ha Vasa sjukhus som stödsjukhu­s. Distriktet kritiserad­e också i våras att man först genomför centralise­ringen och sedan sätter i gång en ny beredning som ändrar den.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Partiledar­e Anna-Maja Henriksson (SFP) diskuterad­e med partikamra­ten Stefan Wallin i riksdagens plenisal.■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Partiledar­e Anna-Maja Henriksson (SFP) diskuterad­e med partikamra­ten Stefan Wallin i riksdagens plenisal.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland