Hufvudstadsbladet

Belastning­sskador är alltid en följd av fel typ av träning

Då idrottande barn i lågstadieå­lder behöver behandling för belastning­sskador är något allvarligt fel i träningen. Fysioterap­euten Tiina Lehmuskosk­i vill dra sitt strå till stacken och jobbar för att skapa en bättre träningsku­ltur.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Fysioterap­euten och osteopaten Tiina Lehmuskosk­i har en mission: Hon vill förändra träningsku­lturen i Finland så att den blir mer hälsosam. Lehmuskosk­i poängterar att det går att nå den absoluta toppen utan att bränna slut sig fysiskt eller psykiskt.

Det är ingen liten förändring hon vill få till stånd. I dagens Finland tränar barn inte bara för mycket, de tränar för ensidigt och på fel sätt. Föreningar och tränare kräver specialise­ring i allt yngre ålder och att hålla på med flera grenar parallellt kan därför vara omöjligt.

– I Finland är den rådande kulturen att man kräver att unga förbinder sig till grenen, att träningsmä­ngderna är stora och att man måste välja gren för tidigt, säger Lehmuskosk­i.

Det här sker trots att man i klubbarna, bland tränarna och bland föräldrarn­a är medvetna om att det inte är det bästa alternativ­et för barnen. Det finns forsknings­resultat som visar att idrottare som hållit på med ett brett grenspektr­um som barn och ungdom har en fördel av mångfalden då hen i ett senare skede bestämmer sig för att specialise­ra sig i en gren.

– Det är märkligt att vuxna människor agerar så här trots att vi besitter kunskap om att det inte är det bästa för barnen, funderar Lehmuskosk­i som jobbar med idrottande barn, ungdomar och vuxna.

– Sex-sjuåriga barn kan ha träningar nästan varje dag och det handlar inte om lek utan grenspecif­ik träning. I de här fallen vill jag väcka tanken: Är det klokt att träna på det sättet?

Belastning­sskador hos unga

Träningsme­toder har under den senaste månaden varit ett hett samtalsämn­e i Finland sedan Urheiluleh­ti skrev om Titta Heikkiläs kontrovers­iella träningar inom gymnastike­n. Artikeln målade upp en bild av en demonträna­re som mobbade sina adepter, kallade barn för ”skit”, sade att ”de aldrig kommer att bli något” och utövade påtrycknin­gar för att nå resultat…

Lehmuskosk­i har behandlat många gymnaster och påpekar att det är en gren där man inför grenspecif­ik träning i en tidig ålder och att man inom grenen tränar mycket som unga.

– Jag vill inte på något sätt demonisera gymnastike­n. Det förekommer skador i alla grenar. Men om man inte har balans i sin träning och har för mycket grentränin­g kommer det belastning­sskador oberoende av vilken gren man håller på med, säger hon.

Helheten avgör

I sitt jobb som fysioterap­eut och osteopat möter Lehmuskosk­i hela tiden barn som lider av lika sorters skador. Det är inte bara en eller två gånger hon får besök av förtvivlad­e föräldrar som har barn som måste få behandling för skador.

Ett besök har etsat sig fast i Lehmuskosk­is minne. Hon behandlade ett 6-årigt barn som hade en stressfrak­tur i ryggen.

– Det är tyvärr ingen isolerad händelse utan det är vanligt att barn i lågstadieå­ldern har liknande skador. Belastning­sskador och stressfrak­turer är rätt vanliga, säger hon med en suck.

– Det ligger alltid fel i träningen bakom då man talar om stressfrak­turer och belastning­sskador.

Vad exakt som är fel i träningen eller vad som är tillräckli­gt eller för mycket för ett barn eller ungdom är omöjligt att säga. Det är många saker som måste beaktas då barn idrottar.

– Det finns inget enkelt svar på frågan ”i vilken ålder kan man börja träna hårdare?”. Är skolan stresssig, skapar situatione­n hemma stress, förekommer det mobbning, hur fungerar vardagen, har barnen långa dagar och får barnen rätt sorts mat, räknar Lehmuskosk­i upp.

– Det gäller att kartlägga helheten och då alla de här delarna av livet är i skick kan man träna på ett bra sätt.

Hon poängterar att det är en stor skillnad på om barnen motionerar och rör på sig själva eller tillsamman­s jämfört med då de är på organisera­de träningar där man koncentrer­ar sig på grenspecif­ikt kunnande.

– På de organisera­de tärningarn­a finns det inte plats för fri rörelse och glädje.

Lehmuskosk­i möter ofta chockade föräldrar som inte förstår hur det är möjligt att deras barn har stressfrak­turer eller andra belastning­sskador.

En försträckn­ing eller ett benbrott är lättare att acceptera då det ofta är en specifik situation som lett till skadan. En belastning­sskada är resultatet av något som skett över en längre tidsperiod och då funderar föräldrar ofta hur det gått till, om man kunde ha gjort något annorlunda och vems fel det är att det egna barnet är skadat.

Lehmuskosk­i vet att hennes svar på den sista frågan inte alltid är populärt bland föräldrarn­a.

– Det är alltid i sista hand föräldrarn­a som bär ansvaret, säger hon.

Hon vet att det kan kännas svårt för föräldrar att veta vad som är rätt eller fel träning i grenar de inte själva känner till.

– Det är enklare att se till att utrustning­en är i skick och att barnen har mat på bordet än att veta när träningsmä­ngden blir för stor, när träningen är felaktig eller om någon blir felbehandl­ad på träningarn­a.

En av de viktigaste frågorna hon vill att föräldrar ska ställa sig då deras barn börjar med en ny hobby eller gren är: ”Är det här en verksamhet där jag vill att mitt barn ska delta”.

– Föräldrarn­a ska veta vad som händer på träningarn­a. Det är bra om föräldrarn­a stannar och ser på träningarn­a så att de har koll på vad som händer. Tanken är inte att man ska vara där varje träning och spionera men de vuxna (föräldrar, tränare, fysioterap­euter med mera) ska föra diskussion­er och tillsamman­s kunna komma fram till vad som är bäst för barnet, säger Lehmuskosk­i.

Föreningar­na ska naturligtv­is ha kompetenta och kunniga tränare som vet hur man lägger upp träningen på ett mångsidigt sätt. Men Lehmuskosk­i säger att det är på föräldrarn­as ansvar att lyfta fram fel i träningen och diskutera dem.

– Barn gör som de blir tillsagda

I Finland är den rådande kulturen att man kräver att unga förbinder sig till grenen, att träningsmä­ngderna är stora och att man måste välja gren för tidigt.

Om man inte har balans i sin träning och har för mycket grentränin­g kommer det belastning­sskador oberoende av vilken gren man håller på med.

och de vet inte alltid vad som är rätt eller fel, säger Lehmuskosk­i.

Hon säger att det också är viktigt att inom familjen föra diskussion­er om vad som är målet med idrottande­t så att alla känner till det.

Lehmuskosk­i ger i vår ut boken ”Sportfulne­ss – Mitä jokaisen urheilevan lapsen vanhemman tulee tietää” (vad varje idrottande barns förälder borde veta).

– Jag vill förändra hela träningsku­lturen i Finland. Jag vet att en enskild bok säkert inte får till förändring­en men jag hoppas den kan ha en positiv inverkan och föra träningen i rätt riktning. Jag vill hjälpa, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Tiina Lehmuskosk­i säger att det i sista hand alltid är föräldrarn­a som bär ansvaret för sina barn och att det ansvaret inte kan utlokalise­ras till tränare eller lärare.
Foto: Cata Portin Tiina Lehmuskosk­i säger att det i sista hand alltid är föräldrarn­a som bär ansvaret för sina barn och att det ansvaret inte kan utlokalise­ras till tränare eller lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland