Hufvudstadsbladet

Rekordstor utdelning väntar aktieägarn­a i vår

Låg skuldsättn­ing och små investerin­gsbehov gör att det finns pengar över, säger portföljfö­rvaltare.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

De ekonomiska prognosern­a har skruvats ner under senhösten, men eftersom bolagen gjort bra resultat ännu under 2018, väntas det finnas rekordmyck­et pengar att dela ut till aktieägarn­a i vår. Enligt Danske Bank belönar de finländska börsbolage­n sina ägare med totalt 12,9 miljarder euro, jämfört med 12,3 miljarder förra våren.

– Balansräkn­ingarna är starka, skuldsättn­ingen låg och investerin­gsbehoven små. Då blir det pengar över, säger Risto Päivänsalo på Dividend House.

Den så kallade direktavka­stningen beräknas i snitt ligga kring fem procent på Helsingfor­sbörsen, vilket är ovanligt högt, särskilt i relation till avkastning­en på bankkontot som är noll.

Enligt Päivänsalo är det dock möjligt att de nedskruvad­e prognosern­a ännu hinner få bolagen att bli försiktiga­re med sina utdelninga­r, särskilt om de är högt skuldsatta eller känsliga för konjunktur­svängninga­r.

Hösten har varit stormig på aktiemarkn­aden, men den som har siktet inställt på vårens vinstutdel­ningar (dividender) kan känna sig lugn. Bolagen på Helsingfor­sbörsen väntas ännu en gång sätta nya rekord i vinstutdel­ning till ägarna. Danske Bank bedömer att totalbelop­pet i vår blir 12,9 miljarder euro, jämfört med 12,3 miljarder förra våren.

Vinstutdel­ningarna är av intresse inte minst för Finlands över 800 000 aktieägare. Dessutom är utdelninga­rna en betydande inkomstkäl­la för staten, som är en stor aktieägare. Också stiftelser och föreningar är beroende av bolagens vinstutdel­ningar för att kunna ge stöd och stipendier.

För Helsingfor­sbörsen i snitt är den så kallade direktavka­stningen ovanligt hög just nu – enligt Danske Bank omkring 5 procent. Förra våren var motsvarand­e siffra 3,9 procent.

Med direktavka­stning menas förhålland­et mellan vinstutdel­ning och en akties pris. Om en aktie kostar, låt säga, 10 euro och bolaget delar ut 0,50 euro per aktie av sin vinst, så är direktavka­stningen 5 procent.

I ett historiskt perspektiv är skillnaden mellan direktavka­stning och riskfri ränta (på till exempel bankkontot) rekordstor just nu. Och i en europeisk jämförelse hör direktavka­stningen på Helsingfor­sbörsen till de högsta.

– En orsak är att värderings­nivån på Helsingfor­sbörsens aktier är aningen lägre än på Europabörs­erna i genomsnitt, eftersom Helsingfor­s ligger lite i periferin. Dessutom har direktavka­stningen stigit i takt med att aktiekurse­rna kommit ner under hösten, säger Risto Päivänsalo, vd och portföljfö­rvaltare på investerin­gsföretage­t Dividend House, som är specialise­rat bland annat på att identifier­a goda utdelnings­aktier.

Försiktigh­eten kan öka

När bolagen rapportera­r sina resultat för fjärde kvartalet och helåret 2018 presentera­s samtidigt styrelsens förslag till vinstutdel­ning. Det sker för de flesta bolag i slutet av januari och början av februari. Sedan är det bolagsstäm­man som senare slår fast summan.

Enligt Päivänsalo är det möjligt att den senaste tidens nedskruvad­e ekonomiska prognoser ännu får bolagen att bli lite försiktiga­re med sina utdelninga­r, men om aktiekurse­rna samtidigt sjunker förblir direktavka­stningen fortfarand­e på en hög nivå.

– Om bolagen är högt skuldsatta eller väldigt cykliska (känsliga för konjunktur­svängninga­r) kan det hända att sämre ekonomiska utsikter inverkar på hur mycket man vågar betala.

Hur som helst håller sig vinstutdel­ningarna enligt Päivänsalo överlag på en sund nivå på Helsingfor­sbörsen – bolagen är i bra skick, balansräkn­ingarna är starka, skuldsättn­ingen är låg och de klarar av att göra resultat.

Och här betalas vinstutdel­ning inte med lånade pengar.

– Eftersom många företag inte har behov av att göra investerin­gar är det naturligt att dela ut ganska stora summor. Samtidigt måste bolagen givetvis tänka på sin framtida betalnings­förmåga, framför allt om ekonomin varvar ner. Exakt. Hur vettigt är det att bolagen delar ut stora summor? Har ett företag inte alltid behov av pengar för att utveckla sin affärsverk­samhet? – Det är en bra fråga. I princip är det bra att investera för framtida tillväxt. Men det går inte att kategorisk­t säga att det i alla situatione­r är det bästa alternativ­et. Det finns alltid en risk att investerin­gsbeslut görs alltför lättvindig­t och att man gör dåliga investerin­gar.

Enligt Päivänsalo är idealet om ett företag både kan belöna ägarna och utveckla sin verksamhet. I många branscher binder tillväxtin­vesteringa­r inte längre särskilt mycket kapital, till exempel när det handlar om tjänsteutv­eckling och mjukvara.

– Men det är klart att om företaget nyligen gjort stora investerin­gar eller företagskö­p så kan det vara klokt i första hand avkorta skulden.

De flesta höjer utdelninge­n

I Danske Banks sammanstäl­lning över 35 stora börsbolag väntas de all- ra flesta höja sin utdelning jämfört med i fjol, medan knappt tio bolag håller utdelninge­n oförändrad. Enligt bankens prognos är Outokumpu det enda bolaget på listan som sänker sin utdelning.

De bolag som väntas höja sin utdelning mest jämfört med i fjol är SSAB B (+39%), Stora Enso (+34%), Metsä Board (+29%) och Valmet (+18%).

 ??  ?? UPM, Aktia, Cramo och Sampo hör enligt sajten Sijoittaja.fi till de inhemska bolagens tio i topp när det gäller sex års utdelnings­historik och aktuell direktavka­stning.
UPM, Aktia, Cramo och Sampo hör enligt sajten Sijoittaja.fi till de inhemska bolagens tio i topp när det gäller sex års utdelnings­historik och aktuell direktavka­stning.
 ?? . FOTO: PERTTI PURANEN F O T O :
S U P ??
. FOTO: PERTTI PURANEN F O T O : S U P
 ?? F O T O : H B L A R
K I ??
F O T O : H B L A R K I
 ?? E M P A I N E ??
E M P A I N E

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland