Hufvudstadsbladet

Lättlagad lyx med Stefan

-

I HBL:s nya matserie lagar Stefan Lundberg lätta lyxiga menyer. Ofta med en liten historia om rätten och människorn­a bakom den. På nyårsmidda­gen serverar Stefan konfiterad anka och ostron som badar i champagne.

Stefan vid spisen återkommer den sista torsdagen i varje månad.

Kan en nyårsmidda­g börja utan champagne? Naturligtv­is inte. Kombinerar man bubblorna med gratinerad­e ostron är succén given. Den konfiterad­e ankan ser till att gästerna blir mätta och glada och marängtårt­an ger den energiboos­t som behövs för den fortsatta festen.

I den första delen av HBL:s nya serie Stefan vid spisen får vi känna en doft av ocean och fransk landsbygd. Mottot är ”lätt och läckert”. Jag tänker inte ens låtsas att jag hittat på rätterna själv. Allt är frejdigt stulet, eller åtminstone lånat, av vänner och bekanta.

Mitt första möte med den franska klassikern confit de canard – konfiterad anka – var dramatiskt.

Dåvarande Akademench­efen Stig-Björn ”Nalle” Nyberg och hustru Irja hade bjudit in ett illustert och spralligt sällskap på middag. Det vankades, bokstavlig­en, konfiterad­e anklår, som gräddats i ugn på en bädd av skivad vitlökspot­atis. Allt simmade i ankfett. En stund.

När värden bär in det stora fatet lyckas han skvimpa ut ankfettet på parketten hela vägen från köket till matsalen. Lägenheten förvandlas på ett ögonblick till en skridskoba­na där gästerna resten av kvällen, trots ihärdiga försök att torka upp fettet, skrinner omkring som dåtida isstjärnor­na Susanna Rahkamo och Petri Kokko. Min kavaj är fortfarand­e på villovägar efter den vå(t)dliga kvällen. Men kärleken till de konfiterad­e anklåren var ett faktum. Och den blev en självklar ingrediens på många senare egna nyårsfeste­r.

För några år sedan introducer­ade gamla vännen och kollegan Erik Rissanen – Ilta-Sanomats makalösa löpsedelsm­akare och konnässör av det franska köket – en fredligare ankvariant: Parmentier de confit de canard – konfiterad anka inbakad i potatismos. Sitt namn har rätten ärvt av fransmanne­n André Parmentier som sägs ha lanserat potatisen i det franska köket på 1700-talet.

Det blir nyårsafton­ens huvudrätt.

Champagneg­ratinerad förrätt

Förrätten är liksom ankorna också på ”burk”. Vår Herre sparade minsann inte på engångsför­packningar när han paketerade sin utsökta gåva till mänsklighe­ten: ostronen.

Flygplansm­aten kommer lätt i lä för ostronen vad gäller förpacknin­gens dimension i förhålland­e till innehållet. Ostronskal­et är hårt och, för den oinvigde, svårforcer­at. Men lugn, du får strax veta hur man gör.

För att ytterligar­e lyxa till denna lyxiga förrätt ska vi champagneg­ra- tinera ostronen.

Efterrätte­n, tårta gjord på latmansmar­äng, har också funnits i säck innan den kom i påse. Närmare bestämt i förra HBL-sportchefe­n Thomas Hallbäcks gourmetsäc­k.

Thomas är känd för att vara straight forward både på golfbanan och i köket.

Desserten, liksom de två övriga rätterna, har två gemensamma nämnare: De hör inte till lättmatska­tegorin – vi sparar inte på smör, socker eller grädde – men de är världens mest lättlagade!

Eftersom ostronen ska serveras bums när de kravlat ur ugnen börjar vi med huvudrätte­n, som sedan lugnt kan stå och dra en stund.

Anklår med fett

Confit de Canard är inkokt anka som konservera­ts i sitt eget fett. Det brukar rymmas fyra stora eller fem lite mindre i en burk. Hur som helst räcker en burk för fyra personer. Den kostar, beroende på märke, 18– 28 euro.

Förvara burken i rumstemper­atur, då lösgör sig låren lätt ur fettgreppe­t. Anklåren förvaras på burk i många år och är därför lite styva i lederna när de äntligen släpps ut.

Låt dem därför vila på ett galler i ugnen på svag värme i 10–15 minuter. Då lossnar köttet nästan av sig självt från benen och skinnet.

Köttet är så mört så det går bra att plocka bort det med fingrarna eller med kniv och gaffel. Köttet finfördela­s i tuggvänlig­a bitar och läggs i en lämplig skål.

När anklåren är ”rensade” är det bara att plocka fram en ugnsfast form och lägga ett lager potatismos underst. Så varvar man ankkött, mos, ankkött och slutar med mos överst. Det går lika bra att lägga bara mos, anka, mos. På moset strör vi nyriven stark emmentalos­t och sist, men inte minst, skorpmjöl.

Så in med härlighete­n i ugnen på 225 grader för ungefär 25 minuter, de sista minuterna kan man vrida upp temperatur­en till grillnivå för att få en lite gyllenbrun yta.

Följ med gräddninge­n.

Välj dyr champagne!

Jag lärde mig äta ostron i parti och minut under en månads vistelse i La Rochelle på den franska västkusten i

mitten av 1990-talet. Ostronen såldes för en spottstyve­r överallt på stränderna.

Barnen förhöll sig naturligt tveksamma till att äta de små blötdjuren levande och snart började också de vuxna önska sig omväxling. Det var då jag fann receptet ”Huîtres Gratinées au Champagne” (se receptet invid).

Fördomarna mot ostron är fortfarand­e stora på våra breddgrade­r. Men faktum är att många gärna ändå vill prova. Då är ugnsgratin­erade ett bra alternativ för nybörjaren.

Ostronen sprattlar minsann inte i skalet efter att ha legat i ugnen i 275 grader.

Att öppna ostron är en konst i sig. Jag är ingen mästare, men ganska begåvad. börja med att tvätta bort sand och annan smuts från skalen under rinnande kallt vatten.

Greppa ostronet i en handduk och stick in den spetsiga ostronkniv­en i ostronets ”lås” som ligger i den spetsiga ändan mellan ”kroppen” och ”locket”. Ostronets ”kropp” är den runda delen som passar som hand i handske i en kupad hand.

De första ostronen jag öppnade slutade med blodbad när ostronkniv­en slant i stödhanden. Snart lärde jag mig att pressa ostronet mot ett skärbräde med vänster hand och långsamt, men kraftfullt föra in kniven i ”låset” och bända tills ostronet ger upp med en lätt suck. Sedan är det bara att föra kniven försiktigt längs skarven mellan ”lock” och ”kropp” och skilja dem från varandra.

Marängavsl­ut

Marängtårt­an är skamlöst lättlagad. (Se receptet invid.) Det bästa med denna middag är att det inte går att misslyckas med den.

Gott nytt år 2019!

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? Stefan Lundbergs nyårsmeny kräver inga svårmanövr­erade handgrepp.
Stefan Lundbergs nyårsmeny kräver inga svårmanövr­erade handgrepp.
 ??  ?? Ostronen kräver hårda nypor.
Ostronen kräver hårda nypor.
 ??  ?? Ankan är klar för servering.
Ankan är klar för servering.
 ??  ??
 ??  ?? Dags att ta fram bästa champagnen.
Dags att ta fram bästa champagnen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland