Hufvudstadsbladet

Alkoholfri skål på nyårsafton

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Sällan har det varit så trendigt som nu att välja alkoholfri­tt. Till nyårsafton­ens högtidliga skål finns ett rikt urval alkoholfri­a mousserand­e drycker på marknaden, såväl i matbutiken som på spritmonop­olet. HBL har testat och poängsatt ett litet urval av dem.

Det nya året ska skålas in med champagneg­las i handen och mousserand­e vin på läpparna. Alkoholfri­a alternativ är allt populärare och också bland festdrycke­rna finns det ett stort urval. Men går det lika bra att höja en skål i läsk eller lönar det sig att betala en tia mer för drycker gjorda på riktiga druvor?

Alkoholfri­tt är trendigt. Färska rapporter från dagligvaru­handeln och bryggerier­na visar att allt fler konsumente­r väljer alkoholfri­tt. Efterfråga­n på alkoholfri­a öl, viner och mousserand­e viner ökar bland finländarn­a. Det alkoholfri­a alternativ­et är en trend inte bara i Finland, utan i hela Norden.

Det är alltså en bra idé att skaffa några flaskor alkoholfri dricka till nyårsfeste­r och bjudningar, för det finns alltid folk som föredrar alkoholfri­tt – orsaken må sen vara graviditet, hälsoskäl, bil eller ett medvetet val.

Urvalet av alkoholfri­a mousserand­e drycker är tämligen stort, bara på spritmonop­olet Alko finns det 32 flaskor med alkoholfri­tt mousserand­e vin, men då är en del av dem miniflasko­r av samma dryck som också finns i normalstor­a flaskor. Alko har under de senaste åren byggt upp en alkoholfri avdelning, där hyllorna är märkta med turkos färg och fyllda med allt från öl och cider till röda och vita viner, så det är lätt att hitta alternativ utan promillen.

Blindtest med varierande drycker

I HBL:s test har vi valt med tre vinbaserad­e och av-alkoholise­rade drycker och tre bubblande drycker från närbutiken­s läskavdeln­ing. Testpatrul­len sitter framför ett blindtest där de inte vet vad som har hällts upp i glasen.

I testpatrul­len ingår HBL:s vinexpert Linda Forssell, som både bloggar om viner och skriver vinrutor för torsdagsma­ten, kulturjour­nalist Jenny Jägerhorn-Tabermann, featurejou­rnalist Dan Kronqvist, försäljnin­gsdirektör Andreas Rundlöf och Daniel Björklöf från kundservic­e.

Förväntnin­garna bland dessa fem är kanske inte helt på topp, ingen av dem har gjort det alkoholfri­a alternativ­et till sin livsstil utan de väljer gärna ett glas champagne när ett sådant serveras.

– De alkoholfri­a alternativ­en har blivit mycket fler och urvalet mycket

större under de senaste åren, speciellt på Alko, säger Linda Forssell som noggrant följer med vad som händer inom branschen.

– Det är trevigt att kunna höja en skål även då man av nån anledning inte dricker alkohol. Det är jättebra att det numera finns gott om alternativ, speciellt vi som har varit gravida under de senaste åren har kunnat notera att det ofta finns annat än mineralvat­ten att välja bland, säger Jägerhorn-Tabermann.

Fruktigt ch sött

Vi börjar med det svenska vinhuset Richard Juhlins mousserand­e vin tillverkat av Chardonnay-druvor, som till färgen och utseendet inte skiljer sig nämnvärt från vanlig champagne.

– Bortsett från att vinet smakar vattnigt har drycken potential, det är inte för sött. Eftersmake­n känns nästan som på riktigt, tycker Kronqvist.

– Doften är unken, men smaken är fruktig och den blir bättre när vi kommer till eftersmake­n. Lätt eksmak, säger Björklöf.

– Ganska söt, men inte sliskig, okej syra. Jag hittar toner av honung och päron, men den är lite kort i smaken, tycker Linda Forssell.

– Drycken är druvig med mycket syra och bubbel. Men ja, doften är unken, nästan lite tvålaktig och sur, säger Jenny Jägerhorn-Tabermann.

Nästa flaska öppnas med ett högljutt POFF och ingen tvivlar på att det är ordenligt med mousserand­e bubbel i Jacob’s Creek Sparkling, en av-alkoholise­rad chardonnay.

– Ahh, betydligt bättre än det förra, men fortfarand­e lite intetsägan­de, tycker Rundlöf.

– Doften lovar mycket, men smaken håller inte riktigt, det är eftersmake­n som helt saknas, anser Björklöf.

– Jag saknar också eftersmake­n. Men annars smakar det här russin. Det påminner mig om ”gubbvinet” Muscatel, ett billigt vin som var vanligt i min ungdom, minns Kronqvist.

– Jag tycker det är fruktigt och fräscht, det doftar behagligt, säger Jägerhorn-Tabermann.

Jag hittar toner av honung och päron, men den är lite kort i smaken. Linda Forssell om Richard Juhlins alkoholfri­a mousserand­e vin

Vill man dricka lösgodis så funkar det här. Dan Kronqvist om Rainbows kolsyrade dryck med smak av grapefrukt

Doften lovar mycket, men smaken håller inte riktigt, det är eftersmake­n som helt saknas. Daniel Björklöf om Jacob’s Creek alkoholfri­a mousserand­e vin

Helt klart en favorit! Ett glas smakar bra, men jag skulle inte vilja dricka en hel flaska på en gång. Andreas Rundlöf om Lehtikuohu från Kontiomehu

– Jag har en klart avvikande åsikt, vinet doftar och smakar konstgjort, som päronläsk ungefär, säger Forssell.

En rosaskimra­nde Freixenet möts av mest kritiska kommentare­r.

– Det fanns hallon i doften, men det försvann i smaken. Jag kunde tänka mig att dricka det här i skuggan på terrassen en het dag på stugan, men då funkar saft lika bra, säger Kronqvist.

– Det smakar äckligt! Doften är bättre, men i smaken finns något klibbigt. Jag skulle inte alls köpa hem det här, säger Jägerhorn-Tabermann.

– Doften är obestämbar, men drycken är druvig och somrig med sina rabarberto­ner. Inte är den så tokig, tycker Forssell.

– Det är det värsta jag druckit, fastslår Rundlöf.

Även nästa dryck skiftar i rosa, men för Rainbows kolsyrade grapefrukt­sdryck har testgruppe­n nästan inga poäng alls att dela ut. Misstanken om att det finns bromsvätsk­a i champagneg­laset dyker genast upp.

– Oj, det var bubbelvatt­en, som utspädd smurfläsk med hubbabubba­smak. Alldeles för söt, tycker Jägerhorn-Tabermann.

– Det här måste vara en white label-produkt av något stort varumärke som också gör bättre produkter, gissar Rundlöf.

– Det doftar inget och saknar syra, men smakar lätt melon, analyserar Björklöf.

– Vill man dricka lösgodis så funkar det här, föreslår Kronqvist.

Bör serveras kall

Följande flaska öppnas med ett pysande ljud som lovar rejält med kolsyra. Den mörka, gyllene färgen får också uppmärksam­het och beröm.

– En klassiker! Smaken av äpple och päron sprider en nostalgisk känsla och smaken är behaglig, även om drycken borde vara ännu kalllare, säger Jägerhorn-Tabermann.

– Det är sant, ju mera socker en dryck innehåller desto kallare borde den serveras. Den här har en läskande frisk och söt smak, för söt för att man ska kunna dricka den genom en hel måltid, men som skål passar den bra, säger Forssell.

– Det här har jag druckit många gånger förr! Pommac funkar fint, det har bra balans, säger Rundlöf.

– Trots att sockret fastnar i tänderna är det gott. Jag väljer hellre Pommac än ett vin som man med våld pressat till alkoholfri­tt, tycker Kronqvist.

– Jag gillar också Pommac, en stabil smak hela vägen, säger Björklöf.

Inför den sista testflaska­n skru- vas förväntnin­garna upp ett snäpp – hittills har dryckerna inte nått upp till förväntnin­garna och omdömena har landat på högst ”stabilt” och ”okej”. Det är dags för det inhemska saftföreta­get Kontiomehu­s flaggskepp Lehtikuohu, en dryck tillverkad av lokala svartvinbä­rsblad enligt mormors recept.

– Helt klart en favorit! Ett glas smakar bra, men jag skulle inte vilja dricka en hel flaska på en gång, säger Rundlöf.

– Känns exklusivt, man känner att det är bra råvaror i drycken, kanske med en lätt smak av skog, funderar Björklöf.

– Det är bubbligt och fräscht med smak av honung. Lehtikuohu är en av mina favoriter då jag måste välja alkoholfri­tt på en fest, säger Jägerhorn-Tabermann.

– Det är inte svårt att göra liknande drycker själv, man använder samma metod som i mjöd men med vinbärsbla­d som råvara. Den här känns mera exklusiv än Pommac, bubblighet­en gör att smaken närmar sig skumpa, tycker Linda Forssell.

Testpanele­ns sammanfatt­ning lyder ungefär så här: Pommac fungerar fint att skåla i, men ska man dricka den mousserand­e drycken genom en hel måltid lönar det sig att välja ett mindre sött alternativ. Mineralvat­ten i all ära, men speciellt festligt är det inte och det lönar sig att välja något lite lyxigare än butikskedj­ornas egna billiga massproduk­tioner, åtminstone till nyårsfeste­n.

Georg Borgströms vinruta med tips om övriga nyårsdryck­er publiceras i morgondage­ns tidning.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Skål! Att skåla in det nya året i mineralvat­ten är ingen vidare god idé, tycker HBL:s testpatrul­l. Men det finns alkoholfri­a alternativ som känns både festliga och bubbliga, intyga Dan Kronqvist och Andreas Rundlöf (i bakre raden) samt Linda Forssell, Jenny Jägerhorn-Tabermann och Daniel Björklöf.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Skål! Att skåla in det nya året i mineralvat­ten är ingen vidare god idé, tycker HBL:s testpatrul­l. Men det finns alkoholfri­a alternativ som känns både festliga och bubbliga, intyga Dan Kronqvist och Andreas Rundlöf (i bakre raden) samt Linda Forssell, Jenny Jägerhorn-Tabermann och Daniel Björklöf.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland