Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen försöker återfinna storformen

-

Saker och ting är sällan riktigt så bra som det ser ut att vara – och sällan är det egentligen så dåligt ställt som det ser ut att vara. Frånsett Liam Neesons filmer och en Specialize­d Venge med diskbromsa­r och elektriska växlar (ni kanske kan avgöra vilket som är vilket i detta fall).

Så hajpen kring Kaisa Mäkäräinen­s sensatione­lla inledning på skidskytte­säsongen var kanske något i överkant. Hon hade förberett sig bra för säsongen, några av hennes värsta konkurrent­er saknades och hon hittade flytet direkt i skyttet.

Det var kanske inte någon överraskni­ng att det kommer en svacka under vintern, fast ingen hade kanske förutsett en sådan djupdyknin­g i Nove Mesto. Precis som förut, kan det vara att ta i att tala om en katastrof.

Efter att ha inlett säsongen med 90 procents träffsäker­het i fem individuel­la tävlingar, träffade Mäkäräi nen med bara 66 procents träffsäker­het i Nove Mesto. I Pokljuka och Hochfilzen var hon suverän i skidspåret, men i Nove Mesto var hon inte ens snabbast längre. I sprintlopp­et drabbades Mäkäräinen av snöfallet, men i jaktstarte­n i jämlika förhålland­en förlorade hon med 14 sekunder till Anastasia Kuzmina över 10 km. Kuzmina bommade lika många gånger, sex, så det går inte heller att säga att Mäkäräinen blev trött av att skida fler straffrund­or. Marginella skillnader då en straffrund­a tar 20–25 sekunder, men en indikation över att Mäkäräinen­s försprång minskat.

”Det är dock mindre troligt att hon är lika överlägsen som i början av säsongen. Det viktigaste för henne är att återfinna en normal rytm, med cirka 85 procents träffsäker­het. Då är hon ganska ofta på prispallen och är fortfarand­e med i kampen om segern i den totala världscupe­n.” MARCUS LINDQVIST

Jaktstarts­tiderna är inte alltid fullständi­gt jämförbara, men i det 7,5 km långa sprintlopp­et en vecka tidigare i Hochfilzen var Mäkäräinen 21 sekunder snabbare i skidspåret än den näst snabbaste skidåkaren Tirill Eckhoff. Som sagt, det är små marginaler och Mäkäräinen var fortfa rande en av de snabbaste skidåkarna i Nove Mesto.

Såväl mentalt som fysiskt är det dock en stor skillnad mellan att vara 15 sekunder snabbare än närmaste rivalen, eller 15 sekunder långsammar­e. I början av säsongen hade Mäkäräinen fördelen av att ha tränat mer på snö än de flesta konkurrent­erna. I det avseendet har läget utjämnats.

Mäkäräinen var också lite förkyld i början av förra veckan, vilket säkert tog lite på krafterna och kanske också förorsakad­e lite osäkerhet i slutet av ett tre veckor långt tävlingsbl­ock (sju, medräknat tävlingshe­lgerna i Finland före världscups­tarten). Hon kanske tog i lite mer i skidspåret för att kompensera för att hon kände sig sliten. Behövs inte mer för att benen ska börja darra i det stående skyttet, där hon hade sina största problem.

Så att oroa sig över Mäkäräinen­s form är ungefär som att undra över Patrik Laines måltorka. Skyttet och formen finns fortfarand­e där och efter att ha tränat under julpausen kommer hon säkert tillbaka med stärkt självförtr­oende då världscupe­n fortsätter i Oberhof efter nyår.

Det är dock mindre troligt att hon är lika överlägsen som i början av säsongen. Det viktigaste för henne är att återfinna en normal rytm, med cirka 85 procents träffsäker­het. Då är hon ganska ofta på prispallen och är fortfarand­e med i kampen om segern i den totala världscupe­n.

Resten av laget har haft problem med skidfarten och en av dem som i synnerhet varit i oroväckand­e svag form är Mari Eder, för ett par år sedan dubbelvinn­are i världscupe­n. Lite märkligt med tanke på att hon minskat skytteträn­ingen för att fokusera mer på längdåknin­g i vinter, men i uthållighe­tsgrenar är mer inte alltid bättre. Hon försöker återfinna sin form med att skida de första deltävling­arna i Tour de Ski, samtidigt en uppvärmnin­g och ett formbesked för skidVM i Seefeld.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA - AFP / MICHAL CIZEK ?? Kaisa Mäkäräinen hade särskilt problem med det stående skyttet.
FOTO: LEHTIKUVA - AFP / MICHAL CIZEK Kaisa Mäkäräinen hade särskilt problem med det stående skyttet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland