Hufvudstadsbladet

Reformerna av eurosystem­et får vänta

Avtalet mellan EU och Italien visar att politiska hänsyn fortsätter att väga tyngre än euroregler­na. Bilden ändras inte före EU-valet.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Isin höstprogno­s om de ekonomiska utsikterna år 2019 säger EU-kommission­en att unionens ekonomi går in i det sjätte året av oavbruten tillväxt. Men tillväxten var snabbast år 2017, och nu blir takten långsammar­e.

Den kraftiga tillbakagå­ngen på aktiemarkn­aderna runtom i världen väcker farhågor om att nedgången i den internatio­nella ekonomin blir brantare än man hittills har trott. I USA har tillväxten varit stark i många år, men nu syns allt fler tecken på att takten avtar.

Enligt de mest pessimisti­ska bedömninga­rna kastas världen in i en djup och lång recession under nästa år. Den skulle bero på att stimulansp­olitiken som centralban­kerna länge har bedrivit har skapat en risk- och finansbubb­la som till slut spricker.

Sedan EU-kommission­ens prognos publicerad­es har tecknen på en nedgång blivit allt fler. Inköpschef­sindexen, en pålitlig mätare för utveckling­en under de närmaste månaderna, visar att tillväxten hostar i EU:s ekonomiska motor Tyskland, framför allt beroende på bilindustr­ins svårighete­r. I Frankrike har de omfattande protestern­a lett till att den privata sektorn nu går på minus för första gången på två och ett halvt år.

Vid sidan av den globala osäkerhete­n växer oron över brexit. Om Storbritan­nien lämnar EU utan något avtal blir de ekonomiska följderna både på kort och på lång sikt omfattande.

Euroområde­t är inne i en långsam reformproc­ess. Vid toppmötet i mitten av december beslöt man att bygga upp en budget i liten skala för området. Det var en nedskalad version av Frankrikes vision om en omfattande budget som bland annat kunde fungera som stödresurs för länder med ekonomiska svårighete­r.

Det motsätter sig bland annat Finland, som ingår i det nordeurope­iska blocket som inte vill att det skapas en solidarite­tsmekanism där EU-länder med välskött ekonomi tvingas finansiera överskulds­atta länder.

Frankrike har kritiserat det nordeurope­iska samarbetet och menar att det splittrar EU.

Svårighete­rna med att skapa ett hållbart regelstyrt system där alla euroländer tar ansvar både för sin egen ekonomi och för stabilitet­en i euroområde­t blev tydligt dagarna före jul.

Då enades EU-kommission­en och Italien om att underskott­et i den nya versionen av Italiens budget inte ökar så mycket att kommission­en måste inleda en process för att bötfälla Italien för regelbrott.

Överenskom­melsen är framför allt politisk. Italiens sätt att justera budgeten handlar närmast om att skjuta upp ett antal dyra reformer som populistpa­rtierna som leder regeringen ställde i utsikt i valkampanj­en.

Men då president Emmanuel Macron dämpade de våldsamma protestern­a genom att dra tillbaka en rad åtgärder för att balansera Frankrikes ekonomi stod kommission­en inför valet att se mellan fingrarna med Italien eller förbereda sanktioner också mot Frankrike.

Den politiska drivfjäder­n bakom kommission­ens beslut är att man inte vill fatta obekväma men nödvändiga beslut som kan gynna de EU-fientliga och nationalis­tiska populistpa­rtierna. Om de här partierna förenar sina krafter i EU-valet i vår finns det en reell möjlighet – risk – att de på allvar kan påverka EU:s linje under de kommande åren.

Det är ett hot mot hela EU:s existens, och att kommission­en väljer att tumma på reglerna visar hur allvarligt man i Bryssel ser på riskerna. Signalen är att beslutsfat­tarna i EU åtminstone under det närmaste halvåret kommer att lägga större tyngd vid politiska övervägand­en än vid åtgärder som den ekonomiska och finanspoli­tiska discipline­n skulle kräva.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland