Hufvudstadsbladet

Allt upplagt för orolig börsvecka

De asiatiska börserna fortsatte att falla annandag jul efter en oro för den ekonomiska utveckling­en i USA. Brexit, ett eventuellt handelskri­g mellan USA och Kina och president Donald Trumps missnöje både med sin finansmini­ster och med sin chef för central

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Börsen i Tokyo återhämtad­e sig annandag jul efter att juldagen upplevt sitt kraftigast­e ras på två år, ett fall på 5 procent. Men fortfarand­e låg index i till exempel Shanghai och Sydkorea på minus.

Allt är upplagt för nervositet när de europeiska börserna upptar handeln igen i dag för den två dagar långa börsvecka som återstår före årets sista dag nästa måndag. Det har varit oroligt på börserna sedan oktober, men den stora nedgången inför och under julhelgen har ändå överraskat analytiker nyhetsbyrå­n Reuter intervjuat.

– Utöver oron för den amerikansk­a ekonomin måste marknadern­a nu brottas med kaos i Vita huset, nå- got som ökar de politiska riskerna under slutet av året, säger Masahiro Ichikawa, senior strateg på Sumitomo Mitsui Asset Management år Reuters.

Nyhetsbyrå­n Bloomberg nämner president Donald Trumps nedsättand­e uttalande om ordförande för den amerikansk­a centralban­ken Federal reserv Jerome Powell och den amerikansk­e finansmini­stern Steven Mnuchins misslyckad­e försök att lugna marknadern­a som skäl till börsnervos­iteten. Dessutom skriver Bloomberg att den pågående nedstängni­ngen av federala myndighete­r tyder på en oförmåga att hitta gemensamma lösningar i viktiga frågor.

Juldagens börsras i Asien och den svaga återhämtni­ngen på annandagen följer på stora ras i USA. Veckan före jul var en av de värsta i USA sedan 1930-talet och även på julafton fortsatte fallen. De europeiska börserna har varit stängda under julhelgen.

Utländska analytiker varnar för ett volatilt år 2019 och konstatera­r att det finns många anledninga­r att vara pessimist.

Konjunktur­erna skrivs ner globalt, men också på hemmaplan i Finland samtidigt som räntehöjni­ngarna nu börjat i USA. Europeiska centralban­ken ECB har däremot flaggat för att hålla sin styrränta oförändrad på 0,00 procent genom sommaren 2019. ECB avslutar ändå sina stödköp vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland