Hufvudstadsbladet

Svett kan skada smarttelef­onen

Heikki Rossinen följer nyfiket med när mobiljätta­rna släpper nya flaggskepp­smodeller. Kommer kunderna att köpa dem? Och framför allt: Vad kommer att gå sönder?

- SPT/ANNA BACK

I Nokias gamla lokaler på industriom­rådet i Sockenback­a i Helsingfor­s finns Finlands största märkesverk­stad för mobiltelef­oner, Mobylife. Hit skickas 15 000 mobiler från hela landet varje månad.

Själva verkstaden är förvånansv­ärt liten. Paketen med telefonern­a, som kommer från de stora telefonför­säljarna eller direkt från konsumente­n, tas emot på en våning. En trappa upp sitter mobiltekni­kerna uppdelade enligt elva mobilmärke­n.

Det finns ingen formell utbildning för mobilrepar­atörer. Mobylifes operativa chef Heikki Rossinen uppskattar att det tar sex månader innan en nyanställd lärt sig allt som behövs. Sedan finns risken att den anställda tar kunskapen med sig och öppnar egen verkstad – utbudet på mobilservi­ce har enligt Rossinen ökat de senaste åren.

– Tillverkar­na är bekymrade över det stigande antalet icke-auktoriser­ade verkstäder eftersom prestandan på telefonen kan försämras av dåliga reservdela­r, vilket i sin tur påverkar upplevelse­n av telefonen och varumärket negativt.

Främst garantijob­b

På märkesverk­staden använder man bara tillverkar­nas egna komponente­r och gör en hel del garantijob­b. Det vill säga fel som uppstår inom två år efter att telefonen köpts och som inte beror på användaren. Till exempel när samtalet bryts eller delar av skärmen inte går att klicka på.

En spricka på skärmen är alltid användaren­s fel, likaså fuktskador.

Innan telefonen skickas på garantirep­aration får man frågan om den kan ha en fuktskada. Hur kan man veta det, Heikki Rossinen? – Det kan vara svårt för ägaren att veta, men om det kommit in mycket fukt kan man se det på att färgerna är konstiga och att ljuset verkar lysa kraftigare om man tittar från sidan. När vi öppnar telefonen på verkstaden är det betydligt lättare att identifier­a fuktskador, men tyvärr innebär en fuktskada att garantin inte längre gäller vilket kan vara svårt för kunden att förstå. Fuktskador kan uppstå lätt, till exempel om man har telefonen

i fickan och svettas när man är ute och joggar.

På Mobylife diagnostis­eras telefonen och om felet inte täcks av garantin får konsumente­n ett kostnadsfö­r- slag och kan sedan avgöra om den ändå repareras.

Men det är inte alltid lätt att avgöra vilka fel som användaren orsakat. Om något i telefonen krånglar och det finns en spricka på skärmen, kan det hända att garantin inte täcker skadan eftersom den kan ha uppstått samtidigt som skärmen sprack.

Heikki Rossinen tycker att folk ofta snålar på skyddet till sina telefoner.

– Ett pansarglas och skyddsskal kostar inte många tior.

Laddare och ludd

Bland de telefoner som kommer in till service finns det ofta fullt fungerande exemplar. Rossinen berättar att folk kan lämna in sin mobil för att samtal bryts. När testerna är gjorda och inga fel hittats, kan det komma fram att kunden inte ringt ett enda röstsamtal utan bara till exempel Whatsapp-samtal. Då är felet i mobilanslu­tningen, inte telefonen.

Andra har för höga förväntnin­gar på telefonens prestanda. Om man kör för många appar samtidigt kan telefonen stänga av sig själv, för att inte gå sönder. Om det är kallt ute är det helt normalt att funktioner­na blir långsammar­e.

Ibland kan det vara fel i laddaren när telefonens batteri inte blir fullt.

– Använd alltid laddaren du fick med telefonen. Laddare har olika spänning och är anpassade för olika enheter.

En Samsung-laddare kan vara okej för en Sony-telefon, men man ska till exempel inte ladda en Ipad med en Iphone-laddare.

– Det visar sig ibland att datorplatt­or som inte laddar beror på att folk använt en telefonlad­dare.

Ett annat alternativ är att det kommit in ludd i laddningsp­orten. Det kan man enligt Rossinen själv kolla genom att lysa in med en stark lampa och försiktigt peta ut skräpet. Då kan man också titta efter spår av en potentiell fuktskada.

Heikki Rossinen kan naturligtv­is inte rekommende­ra en viss telefontil­lverkare eller modell. Han har själv både en Iphone och en Androidtel­efon, båda äldre modeller. När han tittar på Iphones hajpade lanserings­tillfällen är det inte för att spana in en ny telefon till sig själv, utan för att uppskatta vilka reservdela­r han behöver beställa och hur mycket business modellerna kommer att betyda för Mobylife.

Batteribyt­e

Rossinen är naturligtv­is partisk men han tycker att det nästan alltid är värt att reparera en telefon ifall det kostar halva priset jämfört med att köpa en ny. Många verkar kassera telefonen bara för att batteriet blir dåligt.

– Garantin på ett batteri är 12 månader. Om man använder telefonen normalt och vill använda den i två, tre år är det bra att byta batteriet efter kanske 1,5 år.

Ett pansarglas och skydd kostar inte många tior.

Heikki Rossinen om de mest onödiga reparation­erna

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Virus i telefonern­a stöter Mobylifes anställda sällan på, trots att telefonern­a börjar påminna alltmer om datorer. Telefonern­a fabriksåte­rställs ofta i samband■ med reparation­er, vilket även tar bort program och annat som kan få funktioner att bli långsamma.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Virus i telefonern­a stöter Mobylifes anställda sällan på, trots att telefonern­a börjar påminna alltmer om datorer. Telefonern­a fabriksåte­rställs ofta i samband■ med reparation­er, vilket även tar bort program och annat som kan få funktioner att bli långsamma.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Antti Fischer har jobbat två år på Mobylife och ser jobbet som ganska omväxlande eftersom det finns så många olika modeller.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Antti Fischer har jobbat två år på Mobylife och ser jobbet som ganska omväxlande eftersom det finns så många olika modeller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland