Hufvudstadsbladet

Trump är i desperat försvarspo­sition inför 2019

-

Det är Donald Trumps smala lycka att hans favorittil­lstånd, i såväl affärer som politik, är kamp och konflikt. Det råder nämligen ingen tvekan om att 2019 har mycket av den varan på kommande.

Stärkta av sin nyvunna majoritet i representa­nthuset har diverse demokratis­ka utskottsor­dförande redan skickat ut listor med krav på informatio­n från Vita huset. I hela femtio olika brev ställer demokrater­na frågor bland annat om beslutet att separera immigrantb­arn från sina föräldrar, regeringen­s ansvar för det dödligt förorenade vattenledn­ingsvattne­t i Flint, Michigan, indragning­en av pensionera­de Trumpkriti­ska dignitärer­s statliga säkerhetsk­lassificer­ing och ministrars användning av privatflyg. Som majoritets­parti har demokrater­na nu makt att stämma individer i Vita huset för att få den informatio­n de tidigare bara kunde be vänligt om.

Ingen väntar sig nödvändigt­vis att den här typen av övervaknin­g av Trumps administra­tion ska fälla honom. I vissa fall, som kravet på att han offentligg­ör sina skatteuppg­if- ter, kan konsekvens­erna vara allvarliga, men i Trumps unika fall handlar det mer om ett tidskrävan­de irritation­smoment för presidente­ns ministrar och tjänstemän.

Betydligt värre för president Trump är de otaliga brottsutre­dningar som inletts och som står i beråd att avancera och eventuellt i vissa fall kulminera nästa år. Journalist­en Garrett M. Graff sammanstäl­lde för publikatio­nen Wired nyligen samtliga kända pågående brottsutre­dningar kring Trump, Ryssland och presidentv­alet 2016 och kom till att de är hela sjutton till antalet.

Vi har redan länge vetat att de handlar om Rysslands inblandnin­g i presidentv­alet, eventuellt samarbete mellan Ryssland och medlemmar av Trumps kampanjorg­anisation och påstådda försök att obstruera rättvisan bland annat i samband med avskedande­t av den dåvarande FBI-chefen James Comey.

Vi har relativt nyligen också fått veta att Rysslandsu­tredaren Bob Mueller också fokuserat på Trumps affärer i Ryssland och alla lögner kring försöken att bygga ett Trump Tower i Moskva.

Likaså har det framgått att federala åklagarmyn­digheter pekat ut Trump för brott mot lagar om valfinansi­ering då han enligt åklagarna betalade sina påstådda älskarinno­r för att tysta ner dem precis före valet. Även penninganv­ändningen i Trumps välgörenhe­tsstiftels­e, hans installati­onskommitt­é och politiska stödkommit­té är föremål för brottsutre­dningar. Trump är med andra ord omringad och i desperat försvarspo­sition inför 2019.

Hittills har en handfull amerikaner från Trumps närmaste krets dömts för brott med mer eller mindre koppling till presidente­n, men vad alla ut- redningar betyder för honom personlige­n är en fråga som ingen har ett klart svar på just nu.

Största fokus riktas på den Rysslandsr­apport som den särskilde åklagaren Robert Mueller väntas färdigstäl­la eventuellt redan under det första kvartalet av det nya året. Den rapporten ges till justitiemi­nistern som sedan kan besluta vad han gör med den. Han kan väcka åtal mot presidente­n eller låta bli. Praxis verkar allmänt anses vara att en sittande president inte kan åtalas. Det finns däremot inget hinder för att ett åtal mot en före detta president, frånsett en benådning utfärdad av efterträda­ren.

Justitiemi­nistern kan också välja att låta kongressen ta del av rapporten och på det sättet ge de folkvalda en grund att stå på då de överväger behov för riksrätt. Det är inte klart om rapporten kommer att offentligö­ras för allmänhete­n, men om den blir tillgängli­g för väljarna fungerar den givetvis som ett underlag för röstningsb­eteende i presidentv­alet 2020. I det scenariot är det folket som får antingen fria eller fälla presidente­n. Förutsatt att Trump överlever politiskt så länge.

Kören av kritiska republikan­ska röster är växande och det irrationel­la beteendet i Vita huset kombinerat med förluster på börsen har inte precis dämpat spekulatio­nerna om en republikan­sk ”kupp”. Personlige­n tror jag dock att ett sådant alternativ fortfarand­e är avlägset.

”Kören av kritiska republikan­ska röster är växande och det irrationel­la beteendet i Vita huset kombinerat med förluster på börsen har inte precis dämpat spekulatio­nerna om en republikan­sk ’kupp’.”

JURI VON BONSDORFF

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JIM WATSON ?? Sjutton brottsutre­dningar pågår mot Donald Trump.■
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JIM WATSON Sjutton brottsutre­dningar pågår mot Donald Trump.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland