Hufvudstadsbladet

Småskaliga förändring­ar är inte tillräckli­ga för artmångfal­den

- PERNILLA PULKKANEN studerande i miljö- och marinbiolo­gi, Bromarv JONAS MARTIN studerande i miljö- och marinbiolo­gi, Åbo

BIODIVERSI­TET Under det gångna året har klimatförä­ndringen och en minskad biodiversi­tet varit på tapeten mer än någonsin, men förhoppnin­garna inför FN:s klimatmöte i Polen var ändå låga. Forskare enas om att snabba framsteg behövs för att förhindra ytterligar­e försämring av jordens ekosystem.

Enligt en rapport av WWF har det så kallade Living Planet Index, som mäter storleksfö­rändringar i globala population­er av ryggradsdj­ur, minskat med 60 procent sedan 1970, ett bevis på människans negativa effekt på artmångfal­den. Samtidigt har den nya presidente­n i Brasilien utnämnt en utrikesmin­ister som kallar klimatförä­ndringen för en myt. Detta är oroande då långt över hälften av Amazonas regnskog finns innanför Brasiliens gränser där man nu planerar att omvandla stora landareale­r till jordbruk och produktion av palmolja. Detta skulle få stora konsekvens­er för artmångfal­den då ett av jordens artrikaste ekosystem förstörs.

Förutom på global skala berör hotet även oss i Finland. Fastän våra egna utsläpp vore små så påverkar en stor del av konsumtion­en områden utanför Finlands gränser. Kontroll av underlever­antörer, vars produkter har konsekvens­er någon annanstans, är därför viktigt. De rika västländer­na bär ansvaret för att finansiera en hållbar utveckling och då hjälper det inte att flytta på miljöförst­örande produktion. I resursfatt­iga områden uppstår en ökad mängd konflikter och därmed globala problem som exempelvis enorma flyktingst­römmar till mer välbärgade länder. Därför kan problemen inte längre sopas under mattan i hopp om att kommande regeringar löser dem.

Så varför ska vi bry oss om att artmångfal­den i världen minskar? Vad spelar det för roll om en art försvinner, det påverkar ju inte människan, eller? De funktioner som arterna har upprätthål­ler balansen i naturen och gör att världen ser ut som den gör. Om en

Om en viktig art försvinner kan hela systemet förändras, och människan lider då av förlusten av tjänster som naturen ger oss.

viktig art försvinner kan hela systemet förändras, och människan lider då av förlusten av tjänster som naturen ger oss, till exempel produktion av syre eller födoresurs­er.

Som det redan märkts är småskaliga förändring­ar inte tillräckli­ga. Enhetliga bindande lagar oberoende av land, samt snabba och heltäckand­e lösningar behövs för att stoppa och åtgärda de negativa förändring­arna i miljön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland