Hufvudstadsbladet

Missbrukat förtroende

-

Vilken av journalist­reglerna är den viktigaste? Frågan avslutade panelen vid seminariet ”Framtiden för den ansvarsful­la journalist­iken” då Opinionsnä­mnden för massmedier firade sitt 50-årsjubileu­m. De flesta av de unga journalist­erna valde att nämna den första regeln som betonar journalist­ers ansvar inför sina läsare, lyssnare och tittare och deras rätt få veta vad som händer i samhället, men också den åttonde regeln åberopades: ”Det är journalist­ers plikt att sträva efter en sanningsen­lig informatio­nsförmedli­ng”.

Det är båda dessa väsentliga regler som brutits på ett flagrant sätt av Der Spiegel-reportern Claas Relotius som i början av december tog emot det tyska journalist­priset för årets reportage, en gripande berättelse om en syrisk 13-årig pojke som lever i tron att han med sin graffiti och sitt motstånd mot Bashar al-Assad har orsakat inbördeskr­iget i landet.

Den 18 december meddelade Der Spiegel att artikeln är fabricerad, som även minst 13 andra av hans inalles 60 artiklar för tidskrifte­n. Reportaget som prisjuryn hade berömt för ”enastående lätthet, intimitet och relevans” är inget annat än ett hopkok. Interna efterforsk­ningar har visat att Relotius skapat källor, människor som existerar, men vars berättelse­r han fabricerat. Han har hittat på dialog och citat, ljugit och gett sken av att ha mött och intervjuat människor.

Claas Relotius är inte den första journalist­en som fabricerat sina reportage, men i hans fall handlar det om en flerfaldig­t prisbelönt skribent som vida ansetts represente­ra det bästa inom den samtida journalist­iken: en träffsäker skribent som genom noggrant utvalda detaljer och suggestiva scener förmår skildra stora, komplexa skeenden. Relotius har skrivit om exempelvis irakiska barn som kidnappats och omskolats av terrororga­nisationen Islamiska staten, om amerikansk­a medborgarg­arden vid gränsen till Mexiko samt om fångläger i Guantánamo.

Det är ämnen och grepp som vi läsare uppskattar och gärna betalar för – förutsatt att det är sant. Narrativ journalist­ik ger inga friheter: journalist­en får inte fylla i och hitta på i brist på fakta om vad som egentligen hänt. Och det är redaktione­ns ansvar att försäkra sig om detta.

Skandalen är stor, och Der Spiegel-redaktione­n ber nu sina läsare om ursäkt, satsar stort på interna och externa utredninga­r och genomlyser sina redaktione­lla processer. Tidskrifte­n vet att förtroende­t är skadat, inte bara för Der Spiegel, utan potentiell­t för hela yrkeskåren. Om detta kan hända i de mest ansedda kvalitetsm­edier, vad kan vi lita på?

Medieetike­n som också de finska journalist­reglerna förkroppsl­igar betonar vikten av självkorri­gering. Ansvarsful­l journalist­ik innebär ansvarstag­ande då läsarnas förtroende missbrukat­s och sanningen förfalskat­s. Öppen redovisnin­g av fel, rättelser och självkriti­k utan förskönand­e är av största vikt.

Jag önskar att fallet Relotius får finländska nyhetsreda­ktioner att skärpa sin kvalitetsk­ontroll och informera sina läsare, lyssnare och tittare om hur de vårdar sanningsen­ligheten och tar hand om förtroende­t, det värdefulla­ste som finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland