Hufvudstadsbladet

Fler kor tryggar den biologiska mångfalden

- MATS NYLUND ordförande THOMAS BLOMQVIST fullmäktig­eordförand­e Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC

KöTT Jonas Paulsson (HBL 18.12) fortsätter att konsekvent blanda ihop globala och finländska förhålland­en när han åter gör köttproduk­tionen och de finländska husdjursbö­nderna till slagpåse för världens klimatutma­ningar (HBL 18.12).

När man bedömer matprodukt­ionens och djurhållni­ngens effekter är det viktigt att beakta hela matkedjan eftersom produktion­sdjurens inverkan på miljö och klimat är mycket mångfasett­erad. Etablerad forskning av till exempel Naturresur­sinstitute­t Luke visar entydigt att effekterna av djurhållni­ngen varierar mycket och är helt olika i ex-

empelvis Sydamerika, utveckling­sländer och globalt jämfört med i Finland.

Allt vad vi människor gör på vår planet lämnar spår efter sig. Det betyder att alla sektorer behöver ta på sig sina hållbarhet­sglasögon och aktivt bidra till att minska sitt klimat- och miljöavtry­ck. Det gäller även för matprodukt­ionen. Inom det finländska jordbruket arbetar vi kontinuerl­igt för bland annat bättre kolbindnin­g i marken, bättre markstrukt­ur, utveckling av nya odlingsmet­oder, omsorgsful­l och effektiv användning av gödsel, energieffe­ktivitet och användning av förnybara bränslen och energikäll­or.

Husdjurspr­oduktionen är en naturlig och viktig del av jordbruket i Finland och övriga Norden. Vårt klimat känneteckn­as

av en kort växtperiod där det särskilt lämpar sig att odla grödor för användning som foder. Paulsson verkar, som den naturvän han ger sig sken av att vara, glömma det som är grunden för bondens arbete och för jordbruket – nämligen att bruka jorden i högsta grad är att arbeta och samarbeta med naturen.

Även i Finland behövs ett medvetet arbete för att trygga den biologiska mångfalden som Paulsson oroar sig för. Ett av de största hoten mot biologisk mångfald hos oss är det minskade antalet betande djur. Det betyder att vi behöver fler betande djur som dessutom håller våra kulturland­skap öppna och levande. Dessutom är det på sin plats att upprepa det faktum att mångårig odling av

vall, det vill säga gräs till foder för nötkreatur, är bra för klimatet då det binder kol till jorden samt minskar erosion och näringsläc­kage eftersom marken är täckt med växande gröda året om.

I Finland och Norden har vi synnerlige­n lämpliga produktion­sförhållan­den och ett starkt kunnande, och därför är det rent av vår plikt att ta ett större globalt ansvar för att producera schysst kött och exportera vårt kunnande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland