Hufvudstadsbladet

Signeul: ”Vi måste bli elakare” Fotboll

Ännu ett stort år väntar för landslaget. EM-kvalet inleds på hösten och grupperna lottas i februari.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vår målsättnin­g är glasklar. Vi ska definitivt till EM. För att nå dit måste vi vinna gruppen eller sluta minst tvåa, säger landslagsl­agstränare­n Anna Signeul.

Nio gruppsegra­re går direkt till EM i England sommaren 2021, de tre bästa grupptvåor­na avancerar direkt och ytterligar­e sex grupptvåor slåss om de resterande tre platserna. England är i egenskap av värd automatisk­t kvalificer­at till slutspelet.

Finland missade förra EM-slutspelet och under Signeuls första kval, det till VM sommaren 2019, kom Finland inte ens nära. Spanien och Österrike var flera klasser bättre än Finland.

Vad tänker ni ändra på för att nå bättre resultat nu? – Spelarna borde bli lite elakare. De är lite för snälla i nuläget.

Hur menar du då?

– Det handlar väldigt mycket om att ta för sig på plan och visa vem som bestämmer. Alla spelare måste känna att de med sitt personliga kunnande kan vända matchen till vår fördel. De ska gå ut och ge järnet för att de vill och tror på sig själv, inte för att jag säger det.

Gjorde de inte det i förra kvalet? – Det är lite för mycket av det att man går ut och gör sin grej. Men fotboll handlar om så mycket mera än att bara fylla sin ruta ute på planen. Man måste visa upp rätt attityd. Motståndar­na märker snabbt om man tvekar lite.

Saknas det ledarskap?

– I viss mån ja. Vi borde ha flera spelare där ute som tar tag i det och visar vägen. Sådana som förmår att bära ansvar och samlar ihop leden. Sådana kan det inte finnas för mycket av i ett lag.

Ibland svetsas ett landslag ihop till en väldigt homogen enhet. Och just den biten försöker Signeul och hennes stab jobba på.

– Vi kommer nog att fokusera lite mera på den mentala biten under året som kommer. Det som gör min uppgift stimuleran­de är att alla i truppen vill utvecklas. Nu gäller det för mig och övriga i ledningen att hjälpa till på bästa möjliga sätt.

Hur går det till?

– Alla måste bli ännu proffsigar­e i sin inställnin­g. Där kan man alltid utvecklas. Det gäller kost, vila, träning och så vidare. Du måste vara toppidrott­are 24 timmar om dygnet. Konkurrens­en är så tuff att inget annat duger. Och sköter du dig prickfritt är chansen betydligt större att du hålls skadefri. Den aspekten kan inte betonas nog. Går du ofta skadad kan du inte utvecklas.

Med i truppen till Cypern finns också livsviktig­a mittfältar­en Emmi Alanen som missat hela året på grund av skada.

– Hon kan garanterat träna för fullt. Sen får vi se hur hon håller för spel. Otroligt kul att ha henne tillbaka. Vi har saknat hennes egenskaper på planen.

Anna Westerlund, som lämnade Lilleström för Åland United, finns i vanlig ordning också med.

– För hennes del gäller det att jobba stenhårt på Åland för att hålla i gång intensitet­en. Det är ett steg neråt, det är inget att hyckla med. För att hon ska fortsätta att hålla samma höga klass måste hon vara oerhört discipline­rad.

Signeul besökte nyligen Ålandsbörd­ige Adelina Engman i Chelsea och blev imponerad.

– Konkurrens­en är oerhört tuff där och Adelina får verkligen ge allt för att hänga med. Hon säger att tempot och intensitet­en ställer helt andra krav på hennes teknik. Hon är i exakt rätt miljö för att utvecklas ytterligar­e, säger Signeul.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Det gäller för spelarna på plan att visa vem som bestämmer, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Det gäller för spelarna på plan att visa vem som bestämmer, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland