Hufvudstadsbladet

Epilog: en personlig vinkling (obs modeordet!)

-

För mig själv var just 1968 nog bara ett år som de andra. Men de andra åren i en skolgosses erfarenhet är inte många och först när den var över ser vi ju att epoken var speciell. Som tonåringar hade vi vant oss vid att märkliga saker kunde hända, skulle hända; vi tog experiment­en, omvärderin­garna, kreativite­ten, alla rörelserna för givna. Trodde det var så det skulle vara och att det skulle fortsätta, alltid. ”Revolution 9”, ett 8 minuter långt kaoscollag­e på fjärde sidan av Beatles vita album: en underlig provokatio­n, ändå en typisk del av sin tid. Först i efterhand inser jag att detta var tidens mest spridda elektroaku­stiska avantgarde­konstverk. Att gränser tänjdes åt alla håll – pop, konst, politik, sätt att leva – blev för en tid det nya normala. Och den sidan av ”68” skimrar fortfarand­e.

Det var inte 1968, utan några år tidigare, som vår rektor ägnade morgonsaml­ingen åt att berätta att en kollega till honom för några dagar sen gått in på sin skolas toalett och skjutit sig. Orsaken var, enligt vår egen rektor, ”skoldemokr­atin”.

Ett frö till skepsis mot auktoritet­ers narrativ såddes nog redan där. En annan scen, och nu är det 1968: under en lektion nämner vår lärare ockupation­en av Gamla studenthus­et i Helsingfor­s. Om den visste vi elever nog mindre än litet, förutom tidningsru­briken. Plötsligt och oförmedlat utbrister läraren: ”men känner någon av er ens en arbetare?”.

Total tystnad. I den tiden och den miljön var både frågan och ordet så totalt oväntade. Först långt senare insåg jag att visst kände jag arbetare: till exempel min morbrors trevliga fru som jobbade på en saxfabrik.

Jag satt alltså tyst och gapade, liksom alla andra. Men de följande korta åren blev i gengäld en crash course i all den väsentliga kunskap som skolan inte lärde ut: rasterna lärde oss mera än timmarna. Vi läste Myten om Wu TaoTzu av Sven Lindqvist och Samhället vi dör i av Claes Andersson; lärde oss protestsån­ger; såg GodardsWee­kend om bilkrockar och samhällets sammanbrot­t; ryste till Jimi Hendrix napalmöver­Vietnamver­sion av The Star Spangled Banner på Woodstock; inte minst, insåg helt plötsligt att det finns en arbetarrör­else i denna värld, att den har en egen kultur, en lång historia – hur okänd den än var i dåtidens läroböcker.

Mycket på en gång, alltså. Ord kan vara dörrar, det gällde också många av orden i Svenska modeord från 1970. Jag är tacksam för att ha varit med, fått se de här dörrarna öppnas, åt så många nya håll – nya för oss.

Sen följde förstås 1970talet. Som en ytterligar­e skruv på ”1968”, för en del: feminister, marxister, miljörörel­se, fredsrörel­se ute i den större världen. I Tyskland och Italien dessutom galna terroriste­r. Och det provinsiel­la undantaget: moskvatrog­na staliniste­r här i vårt eget lilla land.

För många av de sistnämnda, taistoiter­na, var engagemang­et en modegrej, lika ytlig som den på den tiden populära självhäfta­nde plast som imiterade teak. I synnerhet de mest synliga figurerna på finlandssv­enskt håll återvände nästan man och kvinnogran­t till fadershuse­n efter ett eller två vilda och fria år. Det sociala arvets magneter drog dem, till synes obevekligt, tillbaka till föräldrarn­as ideologi och klass. Någon till en toppositio­n i finansvärl­den, någon till ortodox judendom, någon till SFP och Nato.

Andra, kanske mindre mainstream­synliga, stod emot det ”genetiska” trycket, blev bofasta i vänstern i bred bemärkelse. Peter Lodenius (1942–2018), min f.d. chef på Ny Tid, är en självklar referenspu­nkt. Bland många andra. Deras arbete står i dag för en djupare medvetenhe­t än de som – likt Nicolas von Kraemer – djärvt reducerar begreppet ”vänstern” till några popidolers ställnings­taganden, eller till trassliga stamfejder under rubriken identitets­politik.

1968 var en kulturrevo­lution, inte kinesisk utan global; sedd på kort sikt kraschade den, Prag ockuperade­s, Martin Luther King blev skjuten och först 1973 drog sig USA ur Vietnam. På längre sikt finns 1968 ändå med oss som ett ferment, en genbank av modeller för kultur, motstånd och ”vänsterpår­iktigt”. Som våra samhällen bittert behöver för att stå emot när högerpopul­ister vinner val i land efter land och deras stormtrupp­ers stövlar på nytt marscherar på gatorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland