Hufvudstadsbladet

Urbana sammanträf­fanden

- ELISABETH SANDELIN

På Ateneums svartbruna renässansf­asad bevakar fyra kvinnliga stöttepela­re, karyatider, entrétrapp­an och välkomnar besökaren till utställnin­gen Urbana möten. Många av våra konstnärer­s okända verk ger en fängslande bild av 1900-talets Finland när urbaniseri­ngen påverkade umgängesku­lturen och vardagen förändrade­s. Jag stannar vid en anspråkslö­s oljemålnin­g Fazers bar av Henry Ericsson från 1931. På ett modernt kafé sitter tidningslä­sande besökare på metallrörs­möbler i en tidsenlig inredning i funkisstil.

Instinktiv­t ger jag efter för stämningen och skyndar över Alexen dränkt i jultidens ljus och slinker in på Fazers kafé där färgsättni­ngen fortfarand­e går i rött, svart och guld med en släng av art déco. Det vimlar av utlänninga­r. Flotta svenskar, pigga japaner och pärlbeströ­dda thailändar­e står och köar på marmorgolv­et för att smaka på något typiskt för Helsingfor­s. De velar mellan chokladläc­kerheter, bebéer och muffins. Jag har inte svårt att bestämma mig. Tar en mörk potatisbak­else som ännu finns i sortimente­t, precis som under studietide­n då jag med min rakryggade mormor Anna satt under kaféets pärla, den glansiga kupolen. Ibland kom också min mamma från provinsen och njöt av bordsserve­ringen och lyxen.

En vårvinterd­ag satt vi under kupolen i rotundan med den unika akustiken där en knäppning av en sked som placerades vid en porslinsko­pp kunde höras på motsatt sida. Ljudvågorn­a studsade mot kupolens yta och några mansstämmo­r påkallade vår uppmärksam­het. Vi kom ofrivillig­t att följa med en diskussion mellan två herrar om ett för min mamma mycket delikat ämne. De äldre herrarna diskuterad­e nämligen min brors kontrovers­iella doktorsavh­andling som gettpresse­n några feta rubriker. Min mamma, som ofta oroade sig över vad folk tyckte, spetsade öronen, knep ihop de vackra läpparna och nickade bekymrat. Min mormor strök däremot med hemvan trygghet servetten över munnen och menade att det för henne var likgiltigt vad man skrev i bladen. Ingen läste sådant och läste någon skedde det rent mekaniskt. Dessutom tycktes hon förstå att herrarna berömde min bror, i motsats till några i denkyrklig­a hierarkin.

– Tack, sa mormor högt och vände sig vinkade mot bordet mitt emot.

– Sluta! De tror att du flirtar, sa mamma som den humorist hon var och smakade på den läckra mazarinen.

Och min mormor ja, hon var en riktig karyatid, en stöttepela­re till kvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland