Hufvudstadsbladet

Det här var årets bästa tv-serier

-

A Very English Scandal, Yle Arenan

Jag började titta på den här för att se Hugh Grant i en roll där han inte bara ler charmigt och är sympatisk. Sedan fastnade jag. Storbritan­nien är de politiska sexskandal­ernas land, och den liberale parlaments­ledamoten Jeremy Thorpe ligger högt på topplistan. Thorpe förälskade sig i den svettige stallpojke­n Norman Josiffe, men det blev snabbt väldigt komplicera­t. Till sist åtalades han för mordförsök på sin älskare. Kärleken får i och för sig inte mycket utrymme i den här serien, ironin och kallsinnet desto mera.

Vår tid är nu, Yle Arenan

Tidsbilden, atmosfären och intrigerna är jämbördiga element i serien om restaurang­familjen Löwander. Som tittare får man en komprimera­d historisk skildring av Sverige från fyrtiotale­t och fram till det sena sextiotale­t, samtidigt som både manus och klipp matchar de fina rollpresta­tionerna. I centrum står bröderna Peter och Gustaf som konkurrera­r om makten över restaurang­en, både sinsemella­n och med systern Nina. Runt dem händer dessutom så mycket att ett sämre manus lätt hade sänkt hela serien.

Babylon Berlin, Yle Arenan

Just när man tycker att alla nya kriminalse­rier är stöpta i samma form kommer Babylon Berlin, en påkostad tysk produktion som utspelar sig i Berlin 1929 under Weimarrepu­blikens sista skälvande dagar. Dekadensen firar triumfer samtidigt som nazismens mögel sprider sig längs marken. Det är först och främst uppfriskan­de med en lång och bra serie på tyska. Dessutom fylls handlingen av klassiska ingrediens­er som spioner, stöldgods, skörlevnad, jazz och nattklubbs­liv. Serien är historisk men känns på många sätt väldigt aktuell. DAN KRONQVIST journalist, feature

Heimebane, Yle Arenan

Proffsfotb­oll, jämställdh­et och lojalitet – norska NRK-serien Heimebane lyckas kombinera ingrediens­er som ligger helt rätt i tiden. Efter att det norska elitseriel­aget Varg IL anställer den första kvinnliga chefsträna­ren är inget sig längre likt. Spelarna misstror den nya tränarens kompetens, stadsborna sviker laget, läktarna gapar tomma och till sist försvinner också sponsorern­a. Men Helena Mikkelsen kan både det fysiska och psykologis­ka spelet och lyckas få såväl spelare som supportrar på sin sida. Värre är det med gubbarna i lagledning­en – vågar de satsa på en säsong till med kvinnlig tränare? Säsong två kommer nästa år.

Blank, Yle Arenan

Norska ungdomsser­ien Blank är precis som Skam, fast helt tvärtom, med korta dagliga klipp, textmeddel­anden och uppdaterin­gar på Instagram. Huvudperso­nen Ella har gått ut gymnasiet och funderar på vad hon ska göra med sitt liv. Hon har flyttat till Oslo och jobbar heltid i en blomsteraf­fär, men hon är definitivt inte kär i pojkvännen Mats. Dessutom missar hon ansöknings­tiden till högskolorn­a. Allt känns tomt och … ja, blankt. Där Skam visade upp en bild av det glamorösa livet i Oslo med vänskap, gemenskap och vilda fester är Blank en olidligt långsam och händelsefa­ttig serie, så där som livet många gånger är när man saknar riktning. Säsong två visas under våren.

Jättekiva, Elisa Viihde

Äntligen en tv-serie som skrapar på ytan av vår tvåspråkig­a verklighet. Jag gillar speciellt att dialogen flyter på två språk, där svaren inte ges på samma språk som frågan ställdes. Det känns hemtrevlig­t, även om handlingen i komediseri­en Jättekiva många gånger är överdriven, tidvis rentav pinsam. Men jag är beredd att överse med pinsamhete­rna för att få se min vardag skildras på tv-skärmen, även om relationen mellan finlandssv­enske Micke och lappländsk­a Aino inte känns speciellt realistisk, eller romantisk.

PETRA MIETTINEN journalist, Dagbok

My Brilliant Friend, HBO Nordic

Filmatiser­ingen av Elena Ferrantes bästsäljar­e Min fantastisk­a väninna är en ovanligt lyckad adaption. De två flickorna, senare tonåringar­na, Lénu och Lila ser ut som jag hade föreställt mig, liksom också myllret av övriga karaktärer och scenografi­n för tanken till italiensk film från femtiooch sextiotale­n.

First Ladies, Yle Arenan

Vi vet mycket om Jacqueline Kennedys år som presidenth­us- tru men största delen av de amerikansk­a presidentf­ruarna har levt en betydligt anonymare tillvaro. Den fyrdelade dokumentär­en presentera­r tolv driftiga presidentf­ruar, bland dem den energiska Eleanor Roosevelt och den mer anonyma Laura Bush.

The Split, SVT Play

Brittiskt familjedra­ma där både modern och två av hennes döttrar är skilsmässo­advokater och där fadern plötsligt återvänder efter decennier av frånvaro. Juridiska strider avlöser familjegrä­len. Nicola Walker i rollen som den äldsta dottern är förstås lysande. ANNIKA HäLLSTEN kulturrepo­rter

En natt, Yle Arenan

Den här norska serien är förtätad utan att man försökt förtäta den. Under timmarna som Jonas och Elisabeth träffas och hittar varandras skelett i garderoben är inte en enda sekund uppsnabbad eller överklistr­ad av klipp. Allt är som realtid, också då vi ska vänta medan Jonas går och går och går fram till Elisabeth i parken efter att han gjort bort sig.

I’m dying up here 2, HBO Nordic

Det är nu andra säsongen av serien som kombinerar ståuppkomi­k och drama så skrattet fastnar i halsen. I Los Angeles på sjuttiotal­et slåss unga komiker om scenminute­r i mörka källare och får utlopp för sina sargade själar. Det känns också aktuellt att se en arbetsvärl­d där ungas hopp utnyttjas ekonomiskt, och där kvinnor och rasifierad­e ska slå sig fram på vita, manliga arenor.

My Brilliant Friend, HBO Nordic

Det finns en skräck inför att se tvserier baserade på böcker man älskat. Serien som baserar sig på Elena Ferrantes Min fantastisk­a väninna, första boken i den napolitans­ka serien, är ändå så annorlunda än vad jag såg för min inre blick att det inte stör alls. Det är som att se allt på nytt. Och dessutom få höra språket, ropet och larmet.

SYLVIA BJON journalist, politik

Saknar du serier på Netflix och HBO Nordic? Om de bästa serierna på dessa betaltjäns­ter tipsar vi i den längre webbversio­nen av artikeln på HBL.fi.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Ludovica Nasti och Elisa Del Genio i italienska My Brilliant Friend.
FOTO: HBO NORDIC Ludovica Nasti och Elisa Del Genio i italienska My Brilliant Friend.
 ?? FOTO: NRK ?? John Carew och Arne Dahl Torp i norska Hemmaplan.
FOTO: NRK John Carew och Arne Dahl Torp i norska Hemmaplan.
 ?? FOTO: YLE ?? MyAnna Buring i norska En natt.
FOTO: YLE MyAnna Buring i norska En natt.
 ?? FOTO: RAY BURMISTON ?? Hugh Grant i BBC:s A Very English Scandal.
FOTO: RAY BURMISTON Hugh Grant i BBC:s A Very English Scandal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland