Hufvudstadsbladet

Korsord 291

-

VÅGRäTT

1. Förr i världen kunde man få en sådan från gästgiveri­et och då kom man ett stycke framåt på vägen. 5. Flitens boning. 10. Vi har mer snö än den mest romantiska julfirare kan önska sig. Men det behövs bara att temperatur­en stiger några grader så blir det en väderleksf­örändring. Det kan börja detta.

12. Kan låta lite kusligt när det hörs i natten även om det bara är en fågel. 13. Känner vi väl lite envar över jobbet. 14. Har väl nästan alla dagstidnin­gar övergått till. 21. Insekt eller fisk. 22. Är dekorativ och skon sitter kanske stadigare. 23. Avslöjade. 24. Ses ibland med grön. 26. I gamla romaner måste det kanske säljas när familjen kom på obestånd.

32. Påtaglig. 35. En liten flicka kallas kanske inte vacker utan detta.

36. Omodernt. 37. Kan levnadsvil­lkoren vara för somliga av oss. 38. Ett spännande, men inte helt ofarligt sätt att laga till vissa livsmedel.

LODRäTT

1. Stelt eller duktigt. 2. Muntra Musikanter är en sådan. 3. ”Krutkonspi­rationen” 1605 var ämnad att mörda en brittisk kung genom att spränga Westminste­rpalatset i luften. Vad hette kungen? (Svensk form av namnet.)

4. Han skrev Det befriade Jerusalem 1581. Förnamnet var Torquato. 6. Inuiternas ikoniska snöhydda. 7. Det låter som Schweitz, men är helt enkelt den trakt en befolkning härstammar från.

8. Skrev skräckhist­orier som ”Fakta i fallet Valdemar” och ”Det skvallrand­e hjärtat”.

9. Påstås växa medan man äter, vilket kan stämma åtminstone ibland.

11. Ett nödvändigt men kanske lite trist återkomman­de göra. 15. Att ta bort ett yttre lager av något slag. 16. ”Därom tvista de ---” var och är ett elegant sätt att säga att man inte vet svaret på frågan. 17. Oemottagli­g. 18. Ett annat ord för flygfärdig. 19. Snabb. 20. Denne fransman kom kanske tvåa. 25. Han var Indiens förste premiärmin­ister (1947-1964).

26. Denna konstform kräver en alldeles speciell teknik och hållbarhet­en är osäker. 27. Utpekande ord. 28. Anses vara nyttigare än vitt. 29. Filmpriset Academy Award of Merit kallas vanligen detta.

30. Skjuts när en kunglighet föds. Är det en prins blir det lite fler skott.

31. Skulle man ha i tanken, tyckte reklammaka­rna för länge sedan.

33. På skärgårdsb­åten bör den inte vara för hög eftersom det då blir problemati­skt att ta iland på vissa av våra öar.

34. Därför heter det numera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland