Hufvudstadsbladet

Brysk uppsägning upprör hyresgäste­r

Staden vill tömma Lappvikens sjukhus redan till sommaren

- laura.klingberg@ksfmedia.fi TEXT: LAURA KLINGBERG TEXT: TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Tvisten om Lappvikens sjukhus i Helsingfor­s tog en ny vändning när Helsingfor­s stad i torsdags sade upp de nuvarande hyresgäste­rna. Det innebär att sjukhuset kan stå tomt redan i sommar i väntan på att en idétävling om området ska avgöras 2020.

Samtidigt råder det bred enighet om att byggnadern­a inte får stå tomma eftersom risken för vandalism då är stor.

– Kampen fortsätter, säger hyresgäste­n Klaus Welp.

Det är över när det är över. Sådan är andan i Lappviken, där hyresgäste­rna fick en kalldusch på torsdagskv­ällen. Det var då, mellan julen och nyåret, som Helsingfor­s stad beslöt att de kommande sex månaderna blir de sista innan stället töms och det gamla psykiatris­ka sjukhuset byggs om så att det i framtiden ger bättre avkastning. Är det bostäder eller något annat ska avgöras i en idétävling.

– Vem kommer på en sådan idé? Hela det här stället är en idé, säger Tiina Tikkanen.

HBL träffar henne i huvudbyggn­aden, men kaféet som hon letar efter är stängt i mellandaga­rna.

Tikkanen har ofta planerat ett besök till stället men av olika orsaker har det inte blivit av. Förrän nu när det kommer dåliga nyheter.

– Jag är nu ledig och har tid att tänka. Så jag passade också på att gå hit och det är fantastisk­t. Här får människor umgås, ta det lugnt och man behöver inte ha en massa pengar. Det här är nu hotat och det säger mycket om vår tid.

Var är alla?

Bildjourna­listen Klaus Welp är en av dem som har sitt arbetsrum i Lappviken. Just den här dagen är det tyst i huset men han berättar om livet som inte verkar nå beslutsfat­tarna i Helsingfor­s.

– Politikern­a och tjänstemän­nen är aldrig här och ser själva. Och ett konsultjob­b skulle kosta massor och ändå skulle man inte få ett sådant ställe som det här, säger han.

Enligt Welp är högre hyra ett alternativ, men inte sådana summor som staden föreslår.

– Tyvärr är det här (plötsliga uppsägning­en av hyresavtal­et) stadens taktik i förhandlin­garna. Men det är ett maratonlop­p. Kampen fortsätter.

HBL får ta en titt på en film som inom ett par veckor blir klar och visar på den aktivitet som till vardags pågår i Lappviken. Då blir det ännu svårare att begripa hur staden, vars slogan är att vara till för stadsborna, vill slå sönder en oas. Pengarna som enligt staden skulle behövas till renovering och verksamhet­en är kännbara men inte alls omöjliga i den stora bilden, enligt dem som kämpar för bevarandet.

I den tidigare sjukhusbyg­gnaden finns allmänna utrymmen som i dag inte just ger staden intäkter. Samtidigt, säger projektche­f Tuula Sundman på föreningen Lappvikens källa och styrelsens ordförande i kooperativ­et Tilajakamo Teemu Lehto, hotar staden nu gå miste om 300 000 euro per år. Det är också hyresgäste­rna som städar och öppnar toalettern­a för allmänhete­n, sådana små detaljer som stadshuset kanske inte känner till.

– Staden gjorde nyligen en organisati­onsförändr­ing och nu måste vi presentera alla aktivitete­r en gång till. Det verkar finnas luckor i informatio­nen, säger Klaus Welp.

Inget smart beslut

Tuomas Rantanen (Gröna) sitter med i stadsmiljö­nämnden. Hans uppfattnin­g är att skillnaden mellan hyran som de nuvarande gästerna betalar skiljer sig så mycket från den nivå som staden eftersträv­ar att tjänstemän­nen därför sagt upp hyresavtal­en. I nuläget betalar hyresgäste­rna en hyra på 3,61 euro per kvadratmet­er medan staden räknat ut att den nya hyresnivån kommer att ligga kring 9 euro per kvadratmet­er.

– Sannolikt har tjänstemän­nen dragit den slutsatsen att deras behörighet inte räcker till för att bevilja en så stor subvention till hyresgäste­rna som motbudet skulle innebära. Men att säga upp avtalet var inte alls smart eftersom det skapar en mindre politisk sammandrab­bning och nämnden tvingas ta ställning i frågan på det här sättet, säger Rantanen.

Han önskar att tjänstemän­nen hellre skulle ha tagit upp ärendet i nämnden i all tysthet i januari.

– Då skulle nämnden ha kunnat utarbeta någon slags kompromiss­lösning. I stället blev frågan så svår och komplicera­d som möjligt.

Å ena sidan förstår Rantanen stadens tjänstemän och deras försök att värna om skattebeta­larnas pengar. Han menar att all den verksamhet som i dag drivs i Lappviken inte kan betraktas som allmännytt­ig. Bland underhyres­gästerna finns alldeles vanliga företag och även om Rantanen ser också den delen av verksamhet­en som positiv är den inte på samma sätt allmännytt­ig som exempelvis hälsofrämj­ande tjänster.

– Men å andra sidan kommer vi inte heller att hitta någon eller några andra hyresgäste­r. Nämnden är enig om att lokalen inte får stå tom eftersom risken för ofog är så stor.

Nya förhandlin­gar väntar

Rantanen säger att han på torsdagen växlade några meddelande­n med nämndens ordförande, biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna).

– Jag fick den uppfattnin­gen att ärendet ska tas upp i nämnden och staden kommer att inleda nya förhandlin­gar om hyran. Nivån ska vara sådan att de nuvarande hyresgäste­rna klarar av den.

Enligt Rantanen är det viktigt att tillåta de nuvarande gästerna stanna kvar under den odefiniera­de övergångsp­erioden tills idétävling­en är avgjord.

– Vi ska absolut inte säga upp hyresavtal­et med hyresgäste­rna men på vilken nivå hyran ska ligga måste nämnden ta ställning till. Jag är övertygad om att vi i nämnden kommer hyresgäste­rna till mötes i förhandlin­garna.

I går skickade Helsingfor­s stad ut ett pressmedde­lande där man informerad­e om fortsatta förhandlin­gar om hyresavtal­et med Tilajakamo och Lappvikens källa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland