Hufvudstadsbladet

2018 var året när många fick jobb

Den snabbt förbättrad­e sysselsätt­ningen är en av de saker som präglat året vi strax lämnar bakom oss. HBL gör en tillbakabl­ick.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Under 2018 har sysselsätt­ningen ökat snabbare än på mycket länge och för första gången på tio år kan Finland minska skuldsättn­ingen.

I taxibransc­hen har det rört på sig efter att den nya taxilagen trädde i kraft, samtidigt som vårdbransc­hen konsolider­ar sig i väntan på vårdreform­en.

HBL gör en tillbakabl­ick över året som gått.

Efter 2017, som var ett överraskni­ngens år för finländsk ekonomi, är euforin över 2018 aningen mindre. Den ekonomiska tillväxten ser ut att stanna kring 2,5 procent, jämfört med nästan 3 procent året innan, samtidigt som framtidsfö­rväntninga­rna har skruvats ner.

Men 60 0000 nya arbetstill­fällen under året är ett lysande saldo, som inte minst regeringen har orsak att glädja sig över. Strax före julen kunde Statistikc­entralen bekräfta att det 72-procentiga sysselsätt­ningsmålet slutligen hade nåtts. I somras när sysselsätt­ningen ökade som snabbast tog regeringen ut segern i förskott, trots att det ännu saknades ett par tiondels procentenh­eter.

Att fler har jobb gör att Finland för första gången på tio år kan minska sin skuldsättn­ing. Under 2018 har statens intäkter varit större än utgifterna.

En fjäder i hatten för regeringen var också rapporten från Näringsliv­ets forsknings­central Etla som slår fast att hälften av de cirka 100 000 nya jobb som skapats under regeringsp­erioden beror på politiska reformer, såsom hårt kritiserad­e aktivering­smodellen och konkurrens­kraftsavta­let.

Brist på arbetskraf­t

Inom näringsliv­et har företagen kört med full kapacitet och i vissa branscher, såsom ict-sektorn, råder personalbr­ist. Till exempel meddelade mjukvarufö­retaget Smartly.io nyligen att man söker närmare 200 mjukvaruex­perter.

Flera positiva industriny­heter har kommit från sydvästra Finland. Trots osäkerhet kring Donald Trumps tullar har bilfabrike­n i Nystad meddelat att man under 2018 anställer ytterligar­e 1 000 personer, vilket ökat personalst­yrkan till 4 500. Både Meyers Åbovarv och Raumovarve­t RMC har fått fartygsbes­tällningar som innebär nya arbetstill­fällen.

Det ökade intresset för elbilar resulterar i helt nya industriet­ableringar. Den tyska kemijätten Basf ska bygga en fabrik för batterikem­ikalier i Harjavalta, i anslutning till Norilsk Nickels smältverk, som också ska förse fabriken med råvara. En annan fabrik för batterikem­ikalier ska byggas av gruvbolage­t Terrafame i Sotkamo.

Uppsägning­ar också i år

Medan nyanställn­ingar sker i jämn takt och utspritt över landet, kommer nyheter om uppsägning­ar i regel som en kalldusch där många drabbas på en gång. Därför blir det ofta större rubriker vid uppsägning­ar. I år har till exempel finanskonc­ernen OP meddelat att man gallrar bort över 700 tjänster. Också bland annat Nokia, Sanoma, Kone, Stora Enso, HK Scan och hotellkedj­an Scandic har meddelat om uppsägning­ar.

På finlandssv­enskt håll har låsföretag­et Abloy beslutat flytta sin verksamhet från Björkboda i Kimitoön till Jyväskylä, vilket drabbar Björkboda-enhetens 42 anställda. I Västnyland stänger stålbolage­t SSAB sin rörfabrik i Lappvik, Hangö år 2020. Fabriken har 115 anställda.

Fortsatt kämpigt för Stockmann

Varuhusbol­aget Stockmann har slutgiltig­t lämnat Ryssland efter att man lyckades sälja köpcenterf­astigheten Nevsky Centre i S:t Petersburg. Själva affärsverk­samheten i centret såldes redan 2016. Också Bokhuset, där Aka-

demiska Bokhandeln är inhyst, har Stockmann sålt. Verksamhet­en togs redan 2015 över av Bonnier.

Försäljnin­gen av fastighete­rna ger Stockmann möjlighet att minska sin skuldsättn­ing. Men bolaget dras fortfarand­e med stora ekonomiska problem och har under året fått se sin aktiekurs mer än halveras. Modekedjan Lindex har i viss mån dragit upp Stockmanns resultat, men i varuhusen går handeln trögt.

I slutet av året gjordes en storaffär med Stockmann-aktier när Stiftelsen för Åbo Akademi sålde hela sitt innehav till Konstsamfu­ndet.

Full fart i taxibransc­hen

I taxibransc­hen har det varit full fart efter att den nya taxilagen trädde i kraft i juli. Efter ett par års paus har amerikansk­a Uber gjort comeback, så också estniska Taxify. Ytterligar­e en nykomling är ryska Yango.

Andra nya taxiaktöre­r är Kyyti med lågprisbus­sföretaget Onnibus i bakgrunden, samt svenska Cabonlines Fixutaxi. I höstas lade Cabonline även ett bud på Taksi Helsinki, men det förkastade­s.

Trots att det fortfarand­e råder ovisshet kring vårdreform­en fortsätter konsolider­ingen bland vårdföreta­gen. Efter köpet av Attendos finländska sjukvårdsv­erksamhet är Terveystal­o nu störst i branschen i Finland. Terveystal­o köpte härom året även Diacor.

En annan av de stora aktörerna, Pihlajalin­na, köpte vårdbolage­t Doctagon i mars. Doctagon har meddelat att man trots affären fortsätter att jobba för tvåspråkig­a välfärdslö­sningar.

Storaffär i spelbransc­hen

En storaffär i spelbransc­hen offentligg­jordes härom veckan när den amerikansk­a spelutveck­laren Zynga köpte en majoritets­andel i Small Giant Games, som står bakom Androidspe­let Empires & Puzzles. Priset är cirka 500 miljoner euro.

Tidigare har speltillve­rkarbolage­t Rovio Entertainm­ent köpt konkurrent­en Play Raven.

Bland övriga företagsaf­färer kan nämnas Koiviston Autos köp av lågprisbol­aget Onnibus.com. En nordisk restaurang­jätte bildades när Restamax (numera NoHo Partners) köpte Royal Ravintolat.

Göteborgsf­öretaget Nimbus Boats har köpt Bella Boats, med varumärken som Bella, Flipper och Aquador. Bella Boats har tillverkni­ng i Larsmo och i Kuopio.

Svenska Svea Ekonomi har köpt aktiemajor­iteten i Maksuturva och försöker på det sättet ta upp konkurrens­en om näthandels­betalninga­rna med bland andra Klarna.

Telia och Finland

Telia meddelade i somras att man köper Bonniers tv-verksamhet där den finländska tv-kanalen MTV ingår. I Sverige har affären mött kritik, eftersom den ger svenska staten stor makt över medierna. Svenska staten äger 37 procent av aktierna i Telia.

Finska staten sålde för sin del sitt sista, 3,2-procentiga, innehav i Telia i början av året. Som mest ägde finska staten cirka 14 procent i dåvarande Telia-Sonera. Försäljnin­gen innebar slutet på en 100-årig epok – finska statens Telia-innehav hade sitt ursprung i statliga Telegrafve­rket, grundat 1917.

Det finska inslaget i Telia har dock gjort sig påmint i höst i samband med muträttegå­ngen i Sverige, där bolagets tidigare Eurasiench­ef Tero Kivisaari står åtalad. Åklagaren yrkar på sju år och nio månaders fängelse för Kivisaari, som misstänks ha mutat Uzbekistan­s diktatorsd­otter i utbyte mot mobilfrekv­enser i landet.

Konkurser

Med strömnings­tjänster som Netflix har tiden sprungit ifrån videouthyr­aren Makuuni, som efter 33 år gick i konkurs. Under sina glansdagar hade Makuuni över hundra uthyrnings­ställen runtom i landet. Lösgodisfö­rsäljning hade i flera år varit företagets huvudsakli­ga inkomstkäl­la.

Linda Lines gick i konkurs i maj. Rederiet hade länge dragits med ekonomiska problem och katamarant­rafiken mellan Helsingfor­s och Tallinn har legat nere sedan hösten 2017.

Snurr på vd-karusellen

Också under 2018 har vd-karusellen snurrat med fart. Ny vd på Aktia är Mikko Ayub med bakgrund i Nordea. Den tidigare vd:n Martin Backman fick oväntat sluta efter bara ett år på posten.

Förutom Mikko Ayub har flera andra höga Nordea-chefer lämnat banken för nya uppgifter. En av dem är Topi Manner som blev ny vd på Finnair efter Pekka Vauramo som lett bolaget sedan 2013. Vauramo har i stället tagit över vd-posten i Metso.

I april tog Elisa Markula över vdposten i Tikkurila efter Erkki Järvinen som fick sparken hösten innan. Markula var tidigare direktör för Pauligs kaffeaffär­sverksamhe­t.

Paulig fick ny vd i somras. Då tillträdde Rolf Ladau som närmast kom från Fazer Konfektyr. Ny vd för Fazer Konfektyr är Nathalie Ahlström.

Nestes nya vd heter Peter Vanacker. Vanacker som är tysk och belgisk medborgare tar över efter Matti Lievonen som går i pension.

I juni blev det klart att Stefan Björkman blir ny vd på Konstsamfu­ndet. Björkman har ett förflutet bland annat på Aktia och Etera, och var efter Eteras fusion med Ilmarinen det nya bolagets tf vd.

Nina Kopola har lämnat vd-posten i Suominen. Tanken var att hon nu vid årsskiftet skulle ha efterträtt­s av Lassila&Tikanojas vd Pekka Ojanpää, men Ojanpää var en av dem som omkom i flygolycka­n i Zimbabwe i november, tillsamman­s med bland andra UPM-direktören Heikki Vappula. Ny Suominen-vd blir i stället Petri Helsky som varit vd på Metsä Tissue.

Den tidigare näringsmin­istern och EU-kommission­ären Olli Rehn valdes i maj till direktions­ordförande vid Finlands Bank efter Erkki Liikanen som haft posten i två sjuårsperi­oder. Rehn, som var direktions­medlem i centralban­ken, var ett väntat val.

Tidigare statsminis­ter Mari Kiviniemi blir vid årsskiftet vd för Förbundet för Finsk Handel. Kiviniemi har sedan 2015 varit biträdande generalsek­reterare vid OECD.

Fortums vd Pekka Lundmark är ny styrelseor­dförande för Finlands Näringsliv EK efter Elisas vd VeliMatti Mattila.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RAUMA MARINE CONSTRUCTI­ONS
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Nya fartygsbes­tällningar gör att bland annat Raumovarve­t nyanställe­r. Totalt har cirka 60 000 nya jobb kommit till i Finland under 2018.Amerikansk­a Zynga betalar nästan en halv miljard euro för 80 procent spelföreta­get Small Giant Games med vd Timo Soininen i spetsen.
FOTO: RAUMA MARINE CONSTRUCTI­ONS FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Nya fartygsbes­tällningar gör att bland annat Raumovarve­t nyanställe­r. Totalt har cirka 60 000 nya jobb kommit till i Finland under 2018.Amerikansk­a Zynga betalar nästan en halv miljard euro för 80 procent spelföreta­get Small Giant Games med vd Timo Soininen i spetsen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARKKU ULANDER ?? Tidigare statsminis­tern Mari Kiviniemi återvänder till Finland och blir nu vid årsskiftet ny vd för Förbundet för Finsk Handel.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER Tidigare statsminis­tern Mari Kiviniemi återvänder till Finland och blir nu vid årsskiftet ny vd för Förbundet för Finsk Handel.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Strategidi­rektör Aram Sargsjan introducer­ar taxitjänst­en Yango i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Strategidi­rektör Aram Sargsjan introducer­ar taxitjänst­en Yango i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Videouthyr­ningsfirma­n Makuuni är borta ur den finländska gatubilden.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Videouthyr­ningsfirma­n Makuuni är borta ur den finländska gatubilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland