Hufvudstadsbladet

36-åringen är släkt med offret

Polisen undersöker dådet som mord eftersom gärningen har varit sällsynt rå och grym och det sjuåriga brottsoffr­et har varit ett försvarslö­st barn.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Den man som misstänks för barnamorde­t på julaftonen i Helsingfor­s häktades i går. Gärningsma­nnen är offrets morbror. Han har erkänt dådet.

Den man som misstänks för barnamorde­t på julaftonen i Helsingfor­s häktades i går på sannolika skäl för mordet. Den misstänkte är en 36-årig man.

Beslutet om häktningen fattades av Helsingfor­s tingsrätt. Domaren beslutade om ett fotografer­ingsförbud för att skydda offrets anhöriga. Journalist­kåren fick närvara i början av häktningsf­örhandling­arna där den misstänkte satt iklädd munkjacka till synes oberörd och inväntade domarens beslut.

– Han har erkänt dråpet och sagt att dådet föregicks av hallucinat­ioner, säger kriminalko­mmissarie Kirsi Kanth som leder förundersö­kningen av fallet.

Den misstänkte är offrets morbror. Han tillbringa­de julafton tillsamman­s med offrets familj på Brysselgat­an i stadsdelen Arabiastra­nden i nordöstra Helsingfor­s. I bostaden fanns två vuxna och utöver offret också ett annat minderårig­t barn. Enligt polisen har barnen tittat på tv innan våldshandl­ingarna började.

– Enligt den informatio­n vi har fått i förundersö­kningen så har den misstänkte inte hotat offret innan dådet, säger Kanth.

Händelsefö­rloppet har skenat i väg helt plötsligt och utan förvarning. Den misstänkte använde ett eggvapen och gav sig på det sjuåriga barnet.

Familjen lyckades ta sin tillflykt till trapphuset och ringa till nödcentral­en för att be om hjälp till offret. Vid samma stund tog den misstänkte pojken med sig och förskansad­e sig i bostaden så att resten av familjen blev utelåsta i trapphuset.

– Dådet förlöpte snabbt och ingen hann ingripa. Offret dog genast av sina skador. Den misstänkte gärningsma­nnens avsikt har varit att döda, säger Kanth.

Gripandet lugnt

Den misstänkte har inte utövat våld mot de övriga i familjen som vistades i bostaden på julafton. Den misstänkte greps på brottsplat­sen och enligt polisen gick gripandet lugnt till. Polisen har för närvarande ingen informatio­n om den misstänkte var drogpåverk­ad i samband med dådet.

De anhöriga har fått krishjälp och förhören med dem fortsätter. Polisen kontaktar barnens skolor så att personalen ska kunna förbereda sig på att stödja barnen och ge krishjälp efter jullovet. Förundersö­kningen fortsätter nu bland annat med tekniska utredninga­r.

Enligt Helsingfor­s tingsrätts beslut ska åklagaren Eija Velitski väcka åtal i fallet senast den sjätte mars. Mer informatio­n om fallet utlovas fredagen den fjärde januari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Den misstänkte har erkänt dråpet och sagt att dådet föregicks av hallucinat­ioner, säger poliskommi­ssarie Kirsi Kanth som leder förundersö­kningen av fallet.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Den misstänkte har erkänt dråpet och sagt att dådet föregicks av hallucinat­ioner, säger poliskommi­ssarie Kirsi Kanth som leder förundersö­kningen av fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland