Hufvudstadsbladet

Trump hotar med att stänga USA:s södra gräns

Stängninge­n av delar av statsappar­aten i USA verkar kvarstå minst en bit in på nästa vecka. Partierna ser ut att stå långt ifrån varandra i budgetbråk­et, med presidente­ns murpengar i centrum. Donald Trump hotar på Twitter med att stänga USA:s södra gräns

- TT-AFP-REUTERS

Den amerikansk­a kongressen har ännu inte enats, och meddelar att budgetöver­läggningar­na kommer att fortsätta först på onsdag. Då kommer stängninge­n att ha varat i tolv dagar.

Medan murbråket är olöst kommer omkring 800 000 statsanstä­llda att stå utan lön, samtidigt som omkring en fjärdedel av den amerikansk­a statsappar­aten hålls stängd.

Demokrater­na vill inte bevilja fem miljarder dollar till finansieri­ngen av Donald Trumps murbygge vid USA:s södra gräns. Partiets gruppledar­e i senaten, Chuck Schumer, säger att Demokrater­na och Republikan­erna är långt från att enas.

Vita husets talesperso­n Sarah Sanders anklagar Demokrater­na för att ”välja att hålla statsappar­aten stängd för att skydda illegala invandrare i stället för det amerikansk­a folket”.

Ny majoritet

Trump twittrar att det ”inte handlar om muren”.

”Det handlar om att Demokrater­na inte vill ge en seger till Donald Trump och Republikan­erna”, skriver presidente­n.

Han twittrar dock också att man kommer att tvingas att stänga hela den södra gränsen om inte Demokrater­na ”ger oss pengar till muren och ändrar de löjliga invandring­slagarna som tynger vårt land”.

Att delar av statsappar­aten stängs är inte helt ovanligt kring förhandlin­garna om budgeten i USA. Partierna är sällan eniga om innehållet. Men tonläget mellan Demokrater och Republikan­er har höjts under Trumps tid i Vita huset, och kommer troligen att höjas än mer när Demokrater­na den 3 januari får majoritet i representa­nthuset som en följd av mellanårsv­alen. Republikan­erna kommer fortsatt att ha kontrollen i senaten.

Oredan kring budgeten har lett till oro över hur USA:s ekonomi kommer att klara sig nästa år, särskilt mot bakgrund av de senaste dagarnas börsturbul­ens. Börsen sjönk bland annat efter det att Trump skrev på Twitter att centralban­ken Federal Reserve är det enda problemet för den amerikansk­a ekonomin.

 ?? FOTO: TT-AP/JACQUELYN MARTIN ?? Skridskoåk­ning framför riksarkive­t i Washington DC, som hålls stängt.
FOTO: TT-AP/JACQUELYN MARTIN Skridskoåk­ning framför riksarkive­t i Washington DC, som hålls stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland