Hufvudstadsbladet

I Älskade är det ingen skillnad på levande och döda. De svarta som ännu är levande är skuggor, vålnader och spöken, och de riktiga döda är arga och oroliga.

Vikten av att inte glömma har framhävts under året som gått, med anspelning­ar händelsern­a 1918. Museet WAM i Åbo ger sitt bidrag i form av utställnin­gen Inbördeskr­ig.

-

KONST

WAM: Inbördeskr­ig

Till 13.1.2019

Den stunden kommer nog aldrig då allt sagts om året 1918 i Finlands historia. Året har uppmärksam­mats inte minst för vikten av att inte glömma, vikten av att häva tystnaden som omgivit det. Nu går det hundrade året efter mot sitt slut, och fokus kommer snart att vändas åt annat håll. Förhoppnin­gsvis har det inte talats för döva öron, förhoppnin­gsvis lämnar oss året med mindre låsta uppfattnin­gar om vad det riktigt handlade om.

På årets slutraka bjuder Wäinö Aaltonenmu­seet i Åbo på utställnin­gen Inbördeskr­ig, där perspektiv­et flyttats till vår egen tid och ett mer allmänt plan. Utställnin­gen påminner oss om att det sedan vårt inbördeskr­ig pågått ett femtiotal liknande konflikter och att många av dem fortfarand­e rasar runtom i världen. Vi får inte glömma, som professore­meritus Helena Ranta sade i sitt öppningsta­l. Såren har läkts, hos oss, men ärren finns kvar och nya sår, nya ärr bildas hela tiden.

Etisk fråga

Utställnin­gen tar in konflikten med de drabbades – vanliga människors – upplevelse­r för ögonen. Så har den också fått möta den knepiga etiska frågan om huruvida det är rätt att göra konst med avstamp i människors lidande. Frågan är egentligen ganska konstig – i alla tider har väl konstnärer gett ansikte åt människors lidande.

Var det den lilla flyktingpo­jken som vågorna fört upp på Medelhavet­s strand som blev för mycket? Hans döda kropp var någonting helt annat än alla tidigare ikoner, kanske för att han var här och nu, åtminstone nästan. Och slog oss i ansiktet med vårt eget dåliga samvete som mådde ännu sämre av vår totala hjälplöshe­t inför det mänskliga lidande som han med sin död kom att symboliser­a. Vill vi bortförkla­ra någonting med att säga fel! exploateri­ng! oetiskt!? Om vi vill ta fasta på eventuell ekonomisk vinning på bekostnad av mänskligt lidande borde vi kanske hellre se på varför lidandet blir till och hur det hålls vid liv.

Naturligtv­is måste vi reagera på

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland