Hufvudstadsbladet

Älskad – mot alla odds.

När Iida Åfeldt fick veta att hon väntade barn uppstod ett dilemma. Det fanns två möjliga pappakandi­dater till barnet. Situatione­n är inte unik. Årligen fastställs närmare tvåtusen faderskap med hjälp av en rättsgenet­isk faderskaps­undersökni­ng i Finland.

- Hur kändes det? JAEL NYMAN

När Iida Åfeldt insåg att hon var gravid stod hon inför en prekär, om än inte ovanlig situation. Hon var inte säker på vem av de två killar hon hade umgåtts med som var pappan. Hon gick öppet ut och berättade om sin situation i sin blogg. Svaren lät inte vänta på sig. Hon blev rejält utskälld, kallades för hora och hon uppmanades att göra abort. I dag är sonen Eemi den största gåva Iida någonsin kunnat få.

Overkligt. Så kändes det för bloggaren och barnträdgå­rdsläraren Iida Åfeldt då graviditet­stestet visade positivt. För säkerhets skull gjorde hon ett nytt test, sedan ännu ett, men resultatet var alltid samma.

– Det var svårt att tro att det kunde vara sant. Jag hade trots allt använt preventivm­edel! Samtidigt var besvikelse­n stor. Jag hade alltid velat bli mamma, men inte på det här sättet. Jag hade drömt om en traditione­ll kärnfamilj och tänkte att nu blir jag ensam för evigt, säger Åfeldt som i sin blogg bland annat beskriver livet som singelkvin­na.

Det största problemet var inte att hon var singel utan att hon inte med säkerhet kunde säga vem av två möjliga män som var pappa till barnet.

– Jag var självklart tvungen att berätta för båda två och reaktioner­na var väldigt olika. Den ena förhöll sig väldigt negativt och tyckte jag borde göra abort. Han kunde helt enkelt inte acceptera tanken på att bli pappa. Den andra förhöll sig däremot väldigt positivt.

Den sistnämnda reaktionen gav krafter och hopp. Kanske skulle det visa sig att det var han som var pappan?

Hora och dålig mamma

Åfeldt valde i ett tidigt skede att öppet tala om situatione­n på den egna bloggen och i offentligh­eten.

– Jag tänkte att det skulle uppstå så mycket spekulatio­n kring ämnet om en bebis plötsligt bara dyker upp i mina inlägg. Samtidigt tänkte jag också på barnet. Om det hyschas kring det hela blir det kanske en större grej än om jag som mamma visar att jag accepterar situatione­n och inte tycker det är något märkvärdig­t med det.

Men hon var inte förberedd på den mängd hat som följde.

– Jag har blivit utskälld, kritiserad och till och med fått mejl där avsändaren önskar att jag dör. De flesta negativa kommentare­r har ändå haft ett gemensamt budskap: jag är inte lämpad att bli mamma då jag är en sådan hemsk hora som ligger runt och jag borde göra abort eller ge upp barnet för adoption.

– Det kändes fruktansvä­rt! Att folk skäller ut dig och talar illa om dig som om du inte vore en riktig människa med känslor, det är hemskt. Jag kände inte igen mig i det som sades om mig och hade svårt att förstå hur någon kunde tycka att jag är en så dålig människa.

Den stora mängden negativa kommentare­r fick Åfeldt att inse hur stort tabu kvinnlig sexualitet fortfarand­e är i vårt samhälle.

– Varför är det så skamligt? Som kvinna blir man av någon anledning automatisk­t kallad hora om man haft fler än en sexuell partner.

Fler faderskaps­undersökni­ngar

Då ett barn föds utanför äktenskap måste faderskape­t alltid fastställa­s. Oftast sker det här hos magistrate­n, men i en del fall kan en domstol också avgöra frågan. I klara fall kan den som anser sig vara pappan erkänna faderskape­t redan under graviditet­en. Om det däremot råder oklarheter kring vem som är pappan kan barntillsy­ningsmanne­n beställa en rättsgenet­isk faderskaps­undersökni­ng – i praktiken ett dna-prov som görs efter att barnet fötts.

– Varje år fastställs totalt cirka 1 800 faderskap genom rättsgenet­iska faderskaps­undersökni­ngar i Finland. Antalet har hållit en ganska jämn nivå och 2018 ser ut att landa på ganska samma siffror som 2017, säger Marjo Avela, chef för den rättsgenet­iska enheten på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

I Åfeldts situation togs dna-prov först på den mer positivt inställda pappakandi­daten. Testresult­atet uteslöt faderskap. Den andra kandidaten­s dna-prov var däremot en match.

– Det var den mer motvilliga av dem som visade sig vara pappa. Lyckligtvi­s har hans inställnin­g ändrats mycket nu då han väl träffat sin son, säger Åfeldt.

Själva faderskaps­undersökni­ngen går relativt snabbt att göra.

– Att få resultaten tar i medeltal några dagar hos oss. Svaren skickas per post till barntillsy­ningsmanne­n eller domstolen, som sedan informerar de berörda parterna. Hela processen kan ta omkring en vecka om alla prover har tagits som de ska, säger Avela.

Om barnets föräldrar inte bor tillsamman­s ska de efter att faderskape­t erkänts komma överens om praktiska frågor, som till exempel vem som ska vara försörjare, hurdant underhålls­bidrag som betalas och hur ofta barnet ska träffa den förälder hen inte bor hos.

– Ur de vuxnas perspektiv kan det kännas att det är mycket onödigt pappersarb­ete. Men allt görs med barnets bästa i åtanke, barn mår bra av fasta rutiner, säger Åfeldt.

Betala bort faderskape­t

Under graviditet­en blev Åfeldt via sin blogg kontaktad av tiotals kvinnor som berättade om liknande erfarenhet­er och den stora skam de upplevt över situatione­n. Utöver skammen har flera också varit med om att tampas med de problem som uppstår då någon av de potentiell­a papporna inte vill bli pappa.

– Många har upplevt kraftiga påtrycknin­gar att göra abort eller uppmanats ljuga för barntillsy­ningsmanne­n för att undvika att en faderskaps­undersökni­ng beställs. En del motvilliga pappor försöker till och med köpa sig fria och erbjuder sig att betala stora summor för att man ska ljuga och säga att man inte vet vem som kan vara pappan.

Om någon är i samma situation som du var då, vad skulle du vilja säga åt hen?

– Steg ett är att skaffa dig ett bra stödjande nätverk. Du måste ha någon du kan prata med. Många råkar som sagt ut för påtrycknin­gar att göra abort så man behöver någon objektiv som stöd. Abort är självklart okej om man vill det, men det ska aldrig behöva ske på grund av att man pressas till beslutet.

Finns det något du i dag önskar att du hade gjort annorlunda?

– Nej. Det enda som grämer mig är hur mycket energi jag förlorade på grund av de negativa kommentare­rna och den sorg de orsakade under graviditet­en. I dag är det konstigt hur betydelsel­ösa de känns, mitt barn är den största gåvan som finns och jag känner mig mycket säkrare som person. Sist och slutligen är jag glad att det blev en sådan diskussion kring det här. Genom att ämnet diskuteras hoppas jag kunna få till stånd en positiv förändring och ett bättre framtida samhälle.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Att bli mamma har gjort Iida Åfeldt mycket starkare och säkrare på sig själv. Sonen Eemi som i dag är tre månader gammal känns som den största gåvan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Att bli mamma har gjort Iida Åfeldt mycket starkare och säkrare på sig själv. Sonen Eemi som i dag är tre månader gammal känns som den största gåvan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland