Hufvudstadsbladet

USA:s reträtt skapar nya spänningar i Syrien

Att USA lämnar Syrien ger ökat spelrum åt Ryssland, Turkiet och Iran. Åtgärden applåderas i Iran, men inte i Israel.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

”Syrianiser­ing” finns inte på listan över nyord som Svenska språkrådet årligen ställer samman. Ordet användes för ett par dagar sedan i Rolf Gustavsson­s presentati­on i Svenska Dagbladet av den tyska journalist­en Kristin Helbergs bok ”Der Syrienkrie­g”, där hon analyserar tragedin i Syrien.

Syrianiser­ing innebär att de diplomatis­ka konfliktlö­sningsmode­llerna har slutat fungera. De internatio­nella institutio­nerna har varit oförmögna att förhindra en av de största katastrofe­rna sedan andra världskrig­et.

Den internatio­nella handlingsf­örlamninge­n gav möjlighet åt Syriens grannar att utnyttja konflikten för att främja sina egna intressen. Ryssland, Iran, Turkiet, och hittills också USA, har allierade bland de stridande parterna, och i bakgrunden finns också andra intressent­er, som Israel och Saudiarabi­en.

Syrianiser­ingen fick ökat spelrum då president Donald Trump meddelade att USA inom kort drar tillbaka sina cirka 2000 soldater från Syrien. En makt som har fungerat dämpande på de övriga som är inblandade i kriget drar sig frivilligt ur spelet. Maktbalans­en förändras till de auktoritär­t styrda Turkiets, Irans och Rysslands fördel.

De kurdiska trupperna i nordöstra Syrien gjorde med amerikansk­t flygstöd den tyngsta insatsen när terrororga­nisationen IS fördrevs.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan betraktar de kurdiska organisati­onerna som terroriste­r allierade med det kurdiska partiet PKK, men USA:s närvaro har förhindrat turkiska angrepp.

Men bara ett par dagar efter Trumps tillkännag­ivande meddelade Erdogan att Turkiet tänker inleda en offensiv mot kurderna inom de närmaste månaderna.

För Erdogan är det ett militärstr­ategiskt intresse att pressa tillbaka de kurdiska styrkorna.

Men i nordöstra Syrien som kurderna kontroller­ar finns de viktigaste olje- och gaskällorn­a i Syrien, centrala vattenresu­rser, dammar, kraftverk och bördiga marker. För Ryssland, som stöder Bashar al-Assad, är det här ett ekonomiskt lockbete. Om regeringen i Syrien återfår kontrollen över området ökar Rysslands möjlighete­r att få ekonomisk kompensati­on för det dyra engagemang­et i Syrien.

Men också Iran har intressen i området. Iran vill skapa en shiamuslim­sk korridor från Teheran till Damaskus och Hizbollahs­tyrkorna i Libanon vid gränsen till Israel.

Iran stödde USA i kampen mot IS, och räknade med att USA drar sig tillbaka när striderna är över. Nu gör USA just det, vilket antagligen mottogs med glad förvåning av de styrande mullorna i Teheran.

Israel och USA har (haft?) samma intresse av att stävja Irans inflytande i regionen. När USA försvinner från nordöstra Syrien inverkar det också på Israels säkerhet, och leder eventuellt till att Israel aktivare än hittills griper in i Syrien.

Trumps oöverlagda och impulsiva beslut att dra bort USA från Syrien gagnar paradoxalt nog USA:s fiende Iran, och försvagar landets viktigaste allierade, Israel.

Spänningar­na som uppstår när USA lämnar Syrien kan dessutom utlösa nya konflikter mellan de makter som nu dominerar utveckling­en.

Det här senaste skedet i syrianiser­ingen får geopolitis­ka konsekvens­er. Donald Trump har under hela sin presidentt­id försvagat USA:s internatio­nella inflytande.

Det handlar inte bara om maktförhål­landen. Fram till Trump har USA försvarat den demokratis­ka, liberala världsordn­ingen som nu befinner sig på defensiven.

Nu visade Trump att USA inte tvekar att svika sina allierade, i det här fallet de kurdiska styrkorna, och att USA inte längre är att lita på i en av världens farligaste konflikthä­rdar, Mellanöste­rn.

Signalen uppfattas av både med- och motspelare på det geopolitis­ka spelbordet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland