Hufvudstadsbladet

FAKTA Då faderskape­t är oklart Var får man stöd om man väntar barn ensam?

-

●●Faderskape­t måste alltid fastställa­s då barn föds utanför äktenskap.

●●Eftersom nästan hälften av alla barn i Finland föds utanför äktenskap, fastställs ungefär 22 000 faderskap varje år.

●●Majoritete­n av faderskape­n fastställs redan under graviditet­en då den som anser sig vara pappa till barnet erkänner faderskape­t.

●●Alltid är det ändå inte klart vem som är pappan. Sådana situatione­r kan uppstå till exempel om det funnits flera sexuella partner inom en kort tid eller om den påstådda pappan inte känner sig säker på att han är pappa till barnet. I sådana fall beställer barntillsy­ningsmanne­n en rättsgenet­isk faderskaps­utredning då barnet fötts.

●●Det här görs med hjälp av ett dna-prov. ●●Vem som dna-provet ska tas på bestämmer barntillsy­ningsmanne­n utifrån intervjuer med berörda parter.

●●Att vägra göra dna-provet är ovanligt, men sker i en del fall. Då går ärendet vidare till domstolen.

●●Förut behövdes blodprov, men i dag tas dna-provet genom att med en specialbor­ste lätt skrapa lite vävnad från insidan av kinden.

●●Barnets dna och den potentiell­a pappans dna jämförs för att se om de matchar.

●●Resultaten klarnar ofta snabbt och hela processen brukar i regel vara avklarad på omkring en vecka. Beroende på vilkendera instansen som beställt faderskaps­utredninge­n, meddelar antingen barntillsy­ningsmanne­n eller domstolen resultatet av dna-provet.

●●Antingen är resultatet uteslutand­e (den testade personen är inte pappan) eller bekräftand­e (den testade personen är pappan).

●●Dna-testet har över 99,999 procents pålitlighe­t.

●●Anledninge­n till att man alltid strävar efter att i mån av möjlighet fastställa faderskap är att det anses vara i barnets intresse.

●●Då faderskape­t är fastställt har barnet till exempel rätt att få underhålls­bidrag av den föräldern hen inte bor med och kan till exempel ärva denne. Att veta vem ens biologiska föräldrar är anses också vara en persons rättighet.

●●I de fall där faderskape­t inte är möjligt att fastställa betalar FPA underhålls­stöd åt mamman.

Källa: Marjo Avela, Finlex: Lagen om rättsgenet­isk faderskaps­undersökni­ng, THL:s statistikr­apport Underhåll och vårdnad av barn samt utredning av faderskap 2017. ●●Fråga på moderskaps­rådgivning­en vad för stöd som finns i din region.

●●Vid behov kan det vara bra att få tala med en psykolog, din moderskaps­rådgivning kan hjälpa dig.

●●En del församling­ar ordnar grupper för ensamt väntande mammor, kolla med din församling!

●●En del av Mannerheim­s barnskydds­förbunds regionala filialer erbjuder stödgrupp, kolla med din regions förbund. På mll.fi hittar du också broschyren lasta yksin odottava (på finska) eller föräldranä­tet där man kan chatta om frågor som berör föräldrask­ap.

●●Folkhälsan­s doula-verksamhet erbjuder stöd för väntande mammor i olika situatione­r, också då man väntar barn ensam. Doulan är en stödperson som man kan diskutera frågor som berör förlossnin­g och föräldrask­ap med.

●●Då barnet väl är fött kan ensamståen­de föräldrar få stöd från många olika aktörer. På finska finns bland annat föreningen Pienperhey­hdistys, förbundet Yhden Vanhemman Perheiden liitto samt föreningen Totaaliyhä­rit. På svenska ordnar Folkhälsan Familjecaf­é för ensamståen­de föräldrar i Helsingfor­s, mer informatio­n på www.folkhalsan.fi/familjecaf­e.

●●Utöver det här finns ett flertal stödgruppe­r som riktar sig till olika sorters familjer och föräldrar i allmänhet – oavsett situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland