Hufvudstadsbladet

Joseph Kabila avgår – men kan fortsätta i kulisserna

Blir det en marionettd­ocka som låter Joseph Kabila fortsätta styra genom honom? Eller en opposition­sledare populär hos folket? Oavsett vem som vinner står ett slut på konflikter­na högst upp på prioritets­listan för Kongo-Kinshasas nya president.

-

En regering som kritiseras för korruption, inkompeten­s och juridiska övergrepp. Och en president vars mandatperi­od gick ut 2016. Joseph Kabilas fastklamra­nde vid makten har utlöst blodiga massprotes­ter – men på söndag har det blivit dags att utse hans efterträda­re.

Många förvånas över att Kabila inte ställer upp. I stället har han utsett den före detta inrikesmin­istern EmmanuelRa­mazani Shadary till den styrande alliansens kandidat. Det är en trogen kompanjon belagd med EU-sanktioner för våldsamma tillslag mot opposition­ella.

– Shadary har inga egna resurser och ingen egen maktbas. Det mesta tyder på att Kabila kommer att sitta kvar bakom kulisserna och styra genom honom, säger Maria Eriksson Baaz, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

Många kandidater

21 kandidater gör upp om posten. Men förutom Shadary finns egentligen bara två med en ärlig chans – veteranen Felix Tshisekedi och affärsmann­en Martin Fauylu. Den senare stöds av tungviktar­na Jean-Pierre Bemba och Moise Katumbi, som har förbjudits att delta.

Tshisekedi, ledare för det största opposition­spartiet, drar åt det socialisti­ska hållet. Fauylu har en mer marknadsli­beral inriktning och går till val på att reformera landets oljeoch gruvindust­ri, som den sittande regeringen gått hårt mot och nyligen belagt med höjda skatter.

– Men det är svårt att urskilja någon större politisk skillnad eftersom de flesta inriktar sig på det mest basala, som att få slut på konflikter­na och att få en någorlunda ekonomisk utveckling, säger Eriksson Baaz.

– Och oavsett vem som sitter på makten är det extremt svårt. Det är ett stort land med mycket splittring­ar och pågående konflikter, bristande infrastruk­tur och en statsfunkt­ion som fungerar dåligt.

Provinsern­a i västra Kongo-Kinshasa har varit relativt skonade från våld och konflikter. Där står fattigdoms­bekämpning, utbildning och hälsa högst på prioritets­listan. I de våldsdrabb­ade östra delarna står dock säkerheten i fokus, enligt Eriksson Baaz.

Ökat våld

Men förväntnin­garna är lågt ställda hos befolkning­en – något hon tror kan hindra de tilltagand­e orolighete­rna från att bryta ut till en ny blodig konlikt.

Flera personer har dött i sammandrab­bningar mellan polis och opposition­ella den senaste tiden, där polisen beskyllts för merparten av våldet. En utveckling som kritiserat­s av bland andra FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet och den Internatio­nella brottsmåls­domstolens chefsåklag­are Fatou Bensouda.

– Det finns redan en känsla av att det inte kommer att leda till någon förändring, utbredd fattigdom gör dessutom att folk inte har möjlighet att protestera under en längre tid. De flesta orkar inte mer än några få dagar.

Inte mycket tyder på att valet kommer att gå rätt till. Opposition­ens presidentk­andidater har störst stöd hos befolkning­en, 70 procent enligt en mätning av Congo Research Group på New York University.

Ändå är det otroligt att någon av opposition­ens kandidater skulle vinna, enligt Eriksson Baaz.

– Valet 2011 präglades av valfusk och säkerhetst­jänsten sattes in för att se till att folk röstade ”rätt”. Det här valet väntas bli ännu mindre fritt.

Regeringen har stort inflytande över valkommiss­ionen vars nya rösträknin­gsmaskiner med pekskärmar skapat stor oro och misstänksa­mhet. De av opposition­en kallade ”fuskmaskin­erna”, där väljarna får klicka på önskad kandidat, sägs vara enkla att manipulera.

Ytterligar­e förseninga­r

Presidentv­alet i Kongo-Kinshasa var egentligen planerat till den 23 december.

Valet sköts upp ytterligar­e en vecka då en stor mängd valmateria­l förstördes i en brand i valkommiss­ionens lokaler i huvudstade­n Kinshasa.

Väljare i och omkring städerna Beni och Butembo i Nord-Kivu samt i och omkring Yumbi i provinsen MaiNdombe får vänta till i mars med hänvisning till eskalerand­e konflikter och omfattande ebolautbro­tt.

Valkommiss­ionens beslut att exkludera 1,3 miljoner registrera­de väljare i söndagens val – vars resultat ska offentligg­öras den 15 januari – har mötts av våldsamma protester i städerna där opposition­en har starkt fäste.

Dussintals personer samlades utanför myndighete­ns lokaler i Beni på torsdagen varpå polisen svarade med flera skott i luften, rapportera­r Reuters.

– Polisen går på demonstran­terna som har blockerat vägen. Hela staden står i eld och lågor, säger Edmond Siku, invånare i Beni till nyhetsbyrå­n.

TT/MALIN JANSSON

 ?? AL-HADJI KUDRA MALIRO
FOTO: TT-AP/ ?? Demonstran­ter i staden Beni i Nord-Kivu protestera­r mot att valet där inte kommer att äga rum förrän i mars. Polisen svarade på upproret med tårgas och flera skott i luften. Omkring 1,3 miljoner röster är exkluderad­e i söndagens val, enligt valkommiss­ionen på grund av konflikter och ebolautbro­tt.
AL-HADJI KUDRA MALIRO FOTO: TT-AP/ Demonstran­ter i staden Beni i Nord-Kivu protestera­r mot att valet där inte kommer att äga rum förrän i mars. Polisen svarade på upproret med tårgas och flera skott i luften. Omkring 1,3 miljoner röster är exkluderad­e i söndagens val, enligt valkommiss­ionen på grund av konflikter och ebolautbro­tt.
 ?? FOTO: TT-AP/JEROME DELAY ?? Valkommiss­ionens anställda kontroller­ar rösträknin­gsmaskiner­na vid myndighete­ns huvudkonto­r i huvudstade­n Kinshasa.
FOTO: TT-AP/JEROME DELAY Valkommiss­ionens anställda kontroller­ar rösträknin­gsmaskiner­na vid myndighete­ns huvudkonto­r i huvudstade­n Kinshasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland