Hufvudstadsbladet

FAKTA Våldsamma krig

-

●●Kongo-Kinshasa blev självständ­igt från Belgien 1960. Tillgången på naturresur­ser som guld, uran, koppar och kobolt skulle kunna ha gjort landet till ett av världens rikaste, men korrumpera­nde ledare och brutala miliser har i stället gjort det till ett av världens fattigaste.

●●De så kallade Kongokrige­n, med upprinnels­e i etniska konflikter i östra delen av landet, har bidragit med mycket lidande. Kriget 1998–2003 betraktas av många som den dödligaste konflikten sedan andra världskrig­et och även om kriget formellt nu är avslutat pågår fortfarand­e lokala våldsamhet­er i öst.

●●Minst 3,3 miljoner människor beräknas ha dött i kriget sedan 1998. Flera grannlände­r har varit inblandade. FN anklagade 2010 samtliga utländska styrkor för grova krigsförbr­ytelser. Hårdast kritik har riktats mot trupperna från Rwanda och Uganda.

●●De senaste åren har spänningar­na ökat ytterligar­e på flera andra håll och vid årsskiftet 2017/2018 befann sig 4 miljoner på flykt inom landet. Situatione­n är särskilt allvarligt i Kasai-regionen, men nya strider pågår även i Nord- och Sydkivu i öster där motståndet mot president Joseph Kabila tilltagit.

●●Vid presidentv­alet i morgon sker också parlaments­val och val till och provinsern­as lokala parlament. Källa: Utrikespol­itiska institutet i Sverige, Nationalen­cyklopedin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland