Hufvudstadsbladet

Bisarra ryska julklappen: Salisburyk­yrka i choklad

Rysslands statligt kontroller­ade tv-kanal RT har skickat julklappar till andra ryska mediers redaktione­r: chokladmod­eller av den välkända katedralen i brittiska Salisbury.

- TT/MARTIN MEDERYD HåRDH

Den illa dolda referensen till nervgiftsa­ttacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury i våras har skickats inslagen i en ask med tvkanalens färger och band med dess logotype. Nervgiftsa­ttacken fick ett stort efterspel och två ryska män som Storbritan­nien anklagar för att ha utfört den har avslöjats som agenter inom den ryska underrätte­lsetjänste­n GRU.

Kreml avfärdar dock alla anklagelse­r om statlig inblandnin­g. De två männen trädde fram i just RT, med sina påhittade namn, och påstod att de besökt Salisbury som turister för att se den världskänd­a katedralen.

Rysslands största oberoende mediekanal Dozjd , som vid flera tillfällen ifrågasatt den ryska regeringen­s hållning i Salisburyf­rågan, har tagit emot en chokladkat­edral.

”Kom över på te, vi vågar inte äta den ensamma”, skriver Dozjd på Twitter, med en bild på kreationen.

RT bekräftar för brittiska The Independen­t att de har skickat ut ett flertal chokladkyr­kor i tid till det ryskortodo­xa julfirande­t.

Jo Broom, förtroende­vald lokalpolit­iker i Salisbury, säger till tidningen att ortens invånare inte lär uppskatta det ryska tilltaget:

– De skulle betrakta det som väldigt dålig smak och som respektlös­t mot de som drabbades i attacken.

En kvinna dog efter att ha kommit i kontakt med det Sovjetutve­cklade giftet och en man insjuknade. Sergej Skripal och hans dotter var i kritiskt tillstånd efter attacken och vårdades på sjukhus i flera veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland