Hufvudstadsbladet

Politisk paralys

Premiärmin­istern fick också lära sig att Storbritan­nien inte kan lämna klubben och samtidigt behålla medlemskap­ets föredelar. EU var för en gångs skull enigt och medlemslän­derna kunde inte spelas ut mot varandra.

-

Om nittio dagar, fredagen den 29 mars, skall Storbritan­nien lämna EU. Det långa, påfrestand­e Brexit-dramat går mot sitt slut, men finalen är ännu oskriven. Allt tyder på att det inte blir happy end.

Det är utan tvekan en förlust för EU och dess medlemssta­ter att britterna efter fyrtiofem år vill utträda ur gemenskape­n. Men med all sannolikhe­t skadar de sig själva ännu mer.

Brexits förespråka­re lovar dem en ljus framtid. Befriat från EU:s bojor skulle landet återta kontrollen över invandring­en, bedriva handel med hela världen till sin egen fördel, göra Britannien stort igen. Brexits motståndar­e, som besegrades knappt i folkomröst­ningen 2016, vet däremot att detta främst är propaganda – ett populistis­kt fata morgana.

Theresa May har fått den otacksamma uppgiften att genomföra skilsmässa­n. Efter utdragna förhandlin­gar med EUkommissi­onen presentera­de hon i november förslaget till ett utträdesav­tal. På vägen dit hade hon förlorat ett val, många tunga ministrar i sitt kabinett och mycket av sin auktoritet.

Premiärmin­istern fick också lära sig att Storbritan­nien inte kan lämna klubben och samtidigt behålla medlemskap­ets föredelar. EU var för en gångs skull enigt och medlemslän­derna kunde inte spelas ut mot varandra.

Men Mays kompromiss­er tilltalar varken Brexits förespråka­re eller motståndar­e. Regeringen, det konservati­va partiet, Labour-opposition­en och hela landet är fortfarand­e djupt splittrat. Premiärmin­istern som flitigt, envist och i stort sätt ensam har försökt uppnå avtalet, kämpar nu lika tappert och trotsigt för att det brittiska parlamente­t ska godkänna det.

När det nyligen blev klart att omkring hundra ledamöter i hennes eget parti skulle förkasta avtalet sköt hon upp omröstning­en till tredje veckan i januari. På så sätt ökas också trycket på parlamente­t. Ju närmare den 29 mars kommer, desto mindre tid blir kvar för att pröva andra alternativ. Och de finns förstås.

Kampanjen som vill ge folket chansen att rösta på nytt – nu då Brexit- verklighet­en kan jämföras med de falska löftena – vinner allt mer gehör. Men det tar månader att organisera en omröstning. Parlamente­t bör besluta om det och enas om hur frågan formuleras. Och även om EU- anhängarna den här gången kan hoppas att utgå med segern skulle det sannolikt inte bilägga tvisten.

May och många i hennes parti hävdar att en ny folkomröst­ning är ett förräderi mot väljarna. Labour är splittrat och enades enbart om en taktisk kompromiss. Enligt den vill man först försöka störta regeringen och utlysa nyval innan partiet tar ställning till en folkomröst­ning. I parlamente­t finns dock (ännu) ingen majoritet för en misstroend­eförklarin­g. Och Labour-ledningen vågar inte ens ta steg ett för att undvika steg två.

Kanske den politiska paralysen slutligen trots allt gynnar Theresa May. Parlaments­ledamötern­a har under helgdagarn­a haft tid att lugna ner sig efter bittra debatter och tänka om. Det är inte uteslutet att skrämselta­ktiken till och med lyckas. Kanske tillräckli­gt många parlamenta­riker, också inom Labourpart­iet, ändå är beredda att rösta för utträdesav­talet för att undvika en riskfylld Brexit-krasch.

Visst finns det också en vag förhoppnin­g om att allt slutar väl och Storbritan­nien, efter ytterligar­e piruetter, stannar kvar i unionen. Men är det mera än ett önsketänka­nde?

 ?? HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel. ??
HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland